Wystarczy, że włączysz telewizor na pierwszy lepszy kanał i co zobaczysz ? REKLAMY ! Są praktycznie wszędzie! na samochodach, ścianach bloków, nawet ubraniach. O sieci internet nie wspomnę ( tutaj spam to istna plaga). Włączam sobie ostatnio tv (a robię to bardzo rzadko) i co widzę ? reklamę. Przełączyłem kanał: znów reklama. Przeskoczyłem tak po 4 stacjach- na każdej leciała reklama. Zwątpiłem i wyłączyłem tv. Coraz częściej czuję się jak ten Truman. Era konsumpcjonizmu i wciskania ludziom kitu- że niby bez tego czy tamtego nie da się żyć.
Dokładnie,każdy z nas jest Trumanem w pewien sposób.Mi w filmie najbardziej podoba się przesłanie filmu ,które podobnie jak w Matrixie ,albo "13 piętrze",czy wielu innych mówi nam jak jesteśmy kontrolowani nie zdając sobie z tego sprawy.W filmie jest powiedziane ze Truman mógł opuscic reality gdyby tylko chciał,gdyby zaczął sie domyślać,ale mu ,podobnie jak wielu ludziom jest wygodniej zyc w tak zaprogramowanym swiecie,codziennie to samo-rano do pracy w nudnym biurze,kolacja przed telewizorem,rozrywki jakie prezentuje społeczeństwo itd W filmie powiedziane jest ze zycie jest programem,jest nieprawdziwe w pewien sposób,tylko my jesteśmy prawdziwi i to co czujemy,podobnie jak buddyzm zen i nauki mistrzów dalekiego wschodu,którzy podkreślają ze realny swiat jest mayą(ułudą).więc obudzmy sie......:)Film super,przesłanie -BEZCENNE:)