Truman Show

The Truman Show
1998
7,4 528 tys. ocen
7,4 10 1 528257
8,1 71 krytyków
Truman Show
powrót do forum filmu Truman Show

Jak się kończy "Truman Show" ?? Bo niestety nie widziałam do końca filmu :(

Daria_2

Film kończy się tak że Truman poznaje prawde i rusza łodzią w podróż
na oślep a w końcu dopłwya do końca kopuły chwilę rozmawia z tym szefem tego całego przedstawienia i... wychodzi

ocenił(a) film na 9
Total_90

To jedno z najlepszych zakonczeń w historii kina.

ocenił(a) film na 9
fidelio

Wychodzi, ale dla mnie to było jasne, że wyjdzie, więc wcale nie jedno z najlepszych zakończeń w historii kina :P

Szem

no ale to miało swój klimat, tę rozpacz ahh

ocenił(a) film na 9
Szem

To ze cos przewidziales nie znaczy, ze zakonczenie jest słabe. To zakonczenie dla mnie było zakskujace akurat, zadnego happy endu, niepokazanie co bedzie dalej, co czeka Trumana w nowym świecie. Subtelne i tajemnicze.. Genialne.

fidelio

B. dobre z pewnością, ale 'zaskakujące' czy też 'nie-happy endowskie'? No nie wiem ;p, jak dla mnie Truman się 'wyzwolił' kobieta jego życia biegnie mu na spotkanie itede. więc raczej było to szczęśliwe zakończnie (przynajmniej imo). A sam film genialny, mimo iż to dramat było parę świetnych humorystycznych scen (np. ta z reflektorem na początku xD), B. poruszający, piękny wzruszający itede. po prostu świetny i tyle XD. PZDR

ocenił(a) film na 9
Gloot

Gloot gdzie Ty widzisz ten happy end? Czy czujesz w ogole ironię Weira? Truman wcale się nie wyzwolił. Owszem, uciekł z wykreowanego swiata...Ok. Ale gdzie trafił? Do naszego, o wiele brutalniejszego i pełnego okrucienstw swiata realnego. I to dla Ciebie jest happy end???
Truman jest produktem swiata Christoffa - gdy zabraknie Christoffa(nawiązanie do Chrystusa) i jego opiekunczej ręki co się stanie? Truman tam był w centrum uwagi, w naszym świecie bedzie tylko zwykłym zerem. To zresztą oznacza ten ostatni tekst który pada w filmie "Zmień kanał."

fidelio

Można i tak, ale spójrz z innej strony, co z tego że Truman był w centrum jeżeli sam o tym nie wiedział? Przecież on wariował, czuł się zewsząd obserwowny, śledzony, wyzwolił się z tego. Fakt może happy end to zbyt dosadne, ale Truman w końcu osiągnął swój cel. To jak Truman zachowa się w naszym świecie zależy tylko od niego - od tego czy się przystosuje, czy będzie w stanie żyć bez jak powiedziałaś opiekuńczej ręki Christoffa.

ocenił(a) film na 10
Daria_2

A tak w ogóle Dariakozio to jeszcze jest, że:
Truman wychodzi, jest pokazana radość wszystkich widzów, niedowierzanie Christofa, Sylvia schodzi po schodach biegnąc do ukochanego. I na koniec są pokazani strażnicy na parkingu, którzy widzą śnieżenie obrazu. Jeden z nich mówi: "Zmień kanal". i KONIEC:-)

ocenił(a) film na 10
Sergi_van_Oli

dokładnie, to był prawdziwy koniec filmu, który miał Nas doprowadzic to przemyśleń, przez 25 lat ludzie (np Ci ochroniarze) fascynowali się zyciem
Trumana i nagle "Zmień kanał", koniec tandetnych emocji, czas poszukac cos innego, pokazana jesyty tu zwyczajna obłuda współczesnch ludzi i wiele innych wad

ocenił(a) film na 9
aqu32

agu
Swieta racja. "Kogo obchodzi jakis glupi Truman". Dla mnie zakonczenie jest sukcesem glownego bohatera. Ktory znalazl w sobie odwage zeby sie uwolnic. Teraz bedzie musial jednak znalezc odwage do zycia w normalnym swiecie ale czy znajdzie to juz sie nie dowiemy:) Zakonczenie BARDZO DOBRE!!!