Truman Show

The Truman Show
1998
7,4 528 tys. ocen
7,4 10 1 528257
8,1 71 krytyków
Truman Show
powrót do forum filmu Truman Show

PLUSY:
- Jim Currey
- muzyka
- pierwsza połowa filmu

MINUSY:
- druga połowa filmu
- nie sprawdz się jako komedia
- bezsensowna końcówka
- mało wiarygodny

OCENA: 6

ocenił(a) film na 10
beton_2

Dokiładnie takie samo mam zdanie. Absolutnie nie zgadzam się, aby to była jakas pieprzona rewelacja. Z początku film jest faktycznie świetny, oryginalny, pełen absurdów... pomysł też jest OK, ale rrealizacja zawodzi. Wkurzało mnie też to, z jaką chęcią wpatrywali się w ten dupny show wszyscy ludzie w restauracji, żałosny facet w wannie, itp. Całe szczęście, że takie show naprawdę nie istnieje - wtedy wszystkie telewizje by upadły, bo wszyscy oglądaliby tego typu pierdoły. Poza tym mam jeszcze jedno zastrzeżenie do tego filmu - to przez niego powstały te całe durnowate reality show! Moja ocena - -5/10...

ocenił(a) film na 9
Bruce_Lee

Z was to prawdziwy beton. Kretynie a widziales moze jak ludzie wgapiają się w Big brothera albo w M jak miłośc?
Truman show jest znakomitym madrym filmem s-f, ktory najszybciej przewidział to co nas czeka.
Naprwdę takie show nie istnieje? Jestes pewien? A może to ty jestes własnie zabawką w rękach mediów, ktore codziennie tobą sterują i pokazują ci swiat? Zauwaz skąd czerpiesz swą wiedzę matołku. SPrawdziłes te wiadop,sci, które codzinnie ci przekazują na własnym dosiwadczeniu? Nie. Bo my juz zyjemy w świecie wirtualnym. Tylko, ze wiekszosc prymitywnych kludzi o tym nie wie.

beton_2

po tym co przeczytalam az mnie znuzylo.. brak slow, ale mimo to postaram napisac jakas kontre przeciwko wam. slyszalam wiele opini na temat tego filmu (zreszta na temat kazdego, wkoncu ile róznych ludzi tyle roznych zdan) ale wasze komentarze mnie wyjatkowo zaszokowaly
zaczne moze od pierwszej wypowiedzi

"nie sprawdza się jako komedia" - a czy to miala byc komedia? chyba nie .. widocznie nie zrozumiales/ nie wczules sie w klimat panujacy w tym filmie. to ze jim carrey tam gra, wcale nie oznacza ze bedzie to ace ventura 3! ilu osobom jeszcze bedzie trzeba to tlumaczyc?!

"bezsensowna koncowka" - a jak inaczej sobie ja wyobrazales? ze pomimo odkrycia prawdy zostanie w tym sztucznym swiecie, dalej zabawiajac miliony ludzi? jak dla mnie zakonczenie bylo bardzo wzruszajace i bardzo przyjemne dla oka (zwlaszcza reakcja wszystkich ludzi czy to hasło: In case I don't see you... good afternoon, good evening,|and good night. (: )

kolejna sprawa.. "MINUSY- druga połowa filmu" - czyżbyś mówił o TEJ połowie w której nastepuje rozwinięcie akcji, i o TEJ w której truman dowiaduje się prawdy o całym swoim 'idealnym życiu'???! bo jeśli tak tooo, to na prawde nie jest film dla ciebie. heee.. {?}

"mało wiarygodny" - .. tego to już kompletnie nie rozumiem. a jaki film jest wg ciebie bardzo wiarygodny? może.. moda na sukces czyyyy na wspólnej? no a moze ja po prostu ciebie nie rozumiem.. (nie chce zrozumiec, heh) ?!

teraz odnosnie wypowiedzi drugiego pana.. nie pamietam co tam napstrykales. w pamieci utkwilo mi cos w rodzaju 'ten żałosny koleś w wannie' czy coś takiego ~
w moim odczuciu ci widzowie grali wazna role w tym filmie. przez caly czas trwania programu sa z trumanem 24h na dobe - w pracy, w domu wspolnie z nim przezywaja i trudne chwile, i radosne momenty zycia. kiedy jednak truman opuszcza swój 'dom' ludzie bez większych trudnosci zegnaja sie z naszym bohaterem, bo tak na prawde nie byl on dla nich nikim waznym, zwykla rozrywka dla zabicia czasu, która, predzej czy pozniej musiala sie skonczyc. w ostatniej scenie widac jak jeden z parkingowych mowi do drugiego: "Co jest na innych kanałach?|- Nie wiem, sprawdźmy." wiekszosci z nich nie obchodzilo to jak on sie musi czuc, co teraz bedzie robil, jak to zadziala na jego psychike.. producenci byli zadowoleni z zyskow jakie przynosil program, a widzowie z tego na czym ci pierwsi zarabiali..
wszystko obraca sie wokół $ $ $ $

dla mnie jest to wyjatkowy film, z przyjemna (lecz nie powalajaca) muzyka, ciekawymi zwrotami akcji, wpaniałą kreacja jima carreya (z reszta do pozostalej czesci obsady rowniez nie mam zastrzezen (: ) i oczywiscie bardzo orginalna fabułą i uroczym (choc.. przewidywalnym) zakonczeniem. oceniam go 10 / 10.

------------------------------ ------------------------------ ----------------------

nie bede juz pisala sama do siebie, bo to zbytniego sensu nie ma. jesli ktos mi odpisze to chetnie podyskutuje (:

ocenił(a) film na 10
zahaara

Popieram w 100%.
Jeden z bardziej wzruszających filmów jakie widziałem.
Dla mnie genijalny.
10/10
Jakże płytkim trzeba być, albo mieć 9 lat jak Beton (ksywka z resztą wiele wyjaśnia ;-)) żeby nie pokochać tego filmu.

ocenił(a) film na 8
zahaara

Maruta, najpierw po Twoim komentarzu odnoszacym sie do tematu, ktorego autor zastanawial sie nad realizmem filmu, tj. czy jest mozliwe zeby byla taka kopula, zeby spadochroniarz sie tam dostal and so on, w ktorym to zjechalas goscia, ktory jako jedyny cos madrego powiedzial, zjechalem Cie tak jak reszte, ale...
...przepraszam; kocham Cie, za to co napisalas teraz, prawie zgadzamy sie w calosci
p.s. pierwsze wrazenie czasem myli, choc podobno jest najwazniejszym elementem w komunikacji miedzyludzkiej : ), pozdrawiam i jeszcze raz sorry

ocenił(a) film na 8
thenryk14

Film na pewno nie jest nudny.
Ale też z pewnością nie jest to komedia .Można by go porównać do Forresta Gumpa - (taki uśmiech przez łzy)
Jeden z moich ulubionych filmów z Carreyem

ocenił(a) film na 9
Les_Paul

Dobre porównanie. Jednak Truman Show Weira podejmuje powazniejszą tematykę od Zemeckisa i ma bardziej rozbudowaną prolematykę, porusza o wiele wiecej kwestii filozoficznych. Poza tym budzi niepokój. CO Weir to Weir prawda?