został wybrany spośród kilkorga niechcianych dzieci, wtedy pokazują film z tymi noworodkami(a więc po urodzeniu dopiero go wybrano). Następnie gdy Christof rozmawia z telewidzem i ten się pyta o ilość kamer, w pewnym momencie Christof mówi, ze zaczęli od 1, wówczas pokazują zdjęcie nienarodzonego jeszcze w łonie matki Trumana no i właśnie jak kamera mogła być tylko 1 skoro dopiero po porodzie wybrano dziecko. Musiało by ich być 6 czy tam 12(nie pamiętam ile było tych dzieci).
Ale ludzie mają rozkimny :D Ja oglądałem ten film kilka razy i nie wyłapałem tego. Myślę, że obejrzałbym jeszcze z 20 i też bym tego nie zauważył. Gratuluję :]
Śmieszne jest to, że pomyślałem o tym nie oglądając film tylko w czasie jazdy rowerem. Widać, że sport pozytywnie działa na myślenie, pozdrawiam.
ja bym się na Twoim miejscu tak tym nie przejmowałam.
film nie ma nam przekazywać racjonlanej pradwy tylko fakt jak ludzie wykorzystują do zarobku ludzi.
Dopiero niedawno oglądnełam tą produkcje i przypadła mi do gustu. Film fajny dla każdego a Jim Carrey jest rewelacyjny w swojej roli.
a wiesz, też to zauważyłam, ale dopiero, kiedy drugi raz oglądałam ten film.
jednak przymknęłam na to oko, w końcu to niewielka wpadka, a w ostatecznym rozrachunku film wypadł fantastycznie :)
aha, ciekawi mnie jeszcze kolejne drobne "niedopracowanie". otóż, mieszkańcy Seaheaven (przynajmniej większość)żyli cały czas pod kopułą, bez dostępu do prawdziwego światła słonecznego (stworzone przez Christofa "Słońce" było przecież tylko ogromnym reflektorem). jak to się stało, że nikt nie miał z tego powodu kłopotów zdrowotnych? funkcjonując całe życie w takich warunkach, prawie każdy mieszkaniec powinien mieć osteoporozę albo krzywicę (a już na bank dzieci).
to tylko taka ciekawostka ;D
ogólnie uważam, że "Truman Show" to naprawdę wyjątkowy film, z fantastyczną grą aktorską, oryginalnym pomysłem, porywającą muzyką i wciągającym klimatem.
Co do tego sztucznego słońca w ciekawostkach jest odpowiedź:
"W jednej z początkowych scen na stole w kuchni Trumana i Meryl stoi butelka z witaminą D - potrzebną zwłaszcza tym, którzy nie mają dostępu do (prawdziwego)światła słonecznego."
Poza tym w trailerze na youtube można zobaczyć jak Truman po upadku reflektora spogląda w niebo i widzi rozdarcie, co wycięto z filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=GYj2m1yVpGU
w momencie 1:11.
nie wiem jaką wersję oglądałaś, ale w wersji którą ja oglądałam było wyraźnie powiedziane "jedną z niechcianych CIĄŻ" możliwe że to przez różnicę tłumaczeń...
Tak, bardzo możliwe, bo jedno mówili a jedno pokazywali. No ale podkreślił, że właśnie Trumana wybrali bo urodził się jako wcześniak, czyli skąd by mieli wcześniej wiedzieć, którą ciążę filmować?
na samym początku wybrali jedną ciążę która filmowali a zbiegiem okoliczności stało sie że Truman urodził się jako wcześniak - był ciekawy świata. A mówiąc o jednej z sześciu niechcianych ciąż pokazali rzeczywiście sześcioro dzieci - możliwe że były one z pozostałych pięciu niechcianych ciąż. Tak czy siak wszystko się zgadza jeśli chodzi o ten wątek.