Truman Show

The Truman Show
1998
7,4 528 tys. ocen
7,4 10 1 528243
8,1 70 krytyków
Truman Show
powrót do forum filmu Truman Show

a co z zakończeniem?

użytkownik usunięty

czy taki człowiek byłby w stanie później normalnie funkcjonować? rozumiem, że film
pozostawiał zakończenie otwarte, aby każdy mógł wymyślić ciąg dalszy życia trumana,
jednak nie uważam, żeby po dowiedzeniu się, że całe twoje życie, całe 30 czy 40 lat twojego
życia było tylko iluzją, udawaniem, grą aktorką, ktoś mógłby później funkcjonować
normalnie. po prostu zaczynasz podejrzewać że wszystko jest tylko wymysłem i nic nie jest
prawdziwe, tak samo jak zresztą było cały czas.
zresztą czy truman mógł sobie poradzić w prawdziwym życiu, skoro w tamtym, jego
"prywatnym", stworzonym dla niego, wszystko było reżyserowane ze względu na niego? np.
to, że miał gdzieś jechać, ktoś przychodził, miał pracę - to wszystko wymyślał reżyser. a teraz
nagle był panem własnego losu (no, ja każdy człowiek, ale u niego to się stało nagle po
długim życiu nieświadomie od kogoś) - czy takie istnienie byłoby możliwe?

ocenił(a) film na 8

Myślę, że byłoby to możliwe. Zwłaszcza, że on nie wiedział, że wszyscy robią coś dla niego. Sądzę, że tak samo jak inni ludzie starał się o pracę, sprzątał, gotował itd. Przecież to wszystko musiało być normalnym życiem, wyglądać realistycznie dla ludzi z zewnątrz. Na pewno przydatna byłaby dla takiego Trumana właśnie ich pomoc, zwłaszcza tej dziewczyny, która spotkał jeszcze na planie ;)

ocenił(a) film na 10

poza tym myślę, że nie byłoby wielu problemów od uzyskania części zysków jakie czerpał Christof. Jest to przypadek zgoła inny od takiego Kaspara Hausera. Truman otrzymał pełne wykształcenie i był socjalizowany i przygotowany do życia w społeczeństwie.

ocenił(a) film na 9

w prawdziwym życiu czasem człowiek też się dowiaduje czegoś co przewraca całe jego dotychczasowe życie do góry nogami - potem łatwo nie jest ale trzeba jakoś żyć... człowiek dość szybko potrafi się przystosować do nowej sytuacji... chociaż nie każdy i nie do każdej.
....a w filmie ja zrozumiałem to w ten sam sposób co googaify (powyzej) - jego dotychczasowe życie było w miarę normalne urozmaicane tylko pomysłami reżysera. Największą (jaką ja zauważam) niedogodnością (a może ułatwieniem) w życiu Trumana było by chyba to, że wszyscy dookoła znają całe jego życie ;)

ocenił(a) film na 8

Chyba musiałby jakoś to ogarnąć i życ dalej. Niby do tej pory żył normalnie, miał żonę, sąsiadów, pracę itd. ale jak potem funkcjonować z myślą, że to wszystko było udawane przez obcych ludzi???? Jak odnaleźć się w świecie gdzie nagle samemu trzeba wymyślać scenariusze na kolejne dni??? Rysa straszna ale chyba do przeskoczenia z pomocą prawdziwych przyjaciół.

ocenił(a) film na 8
Blyskotka13579

A ja uważam, że by się prędko załamał. Zapewne dostał jakiejś Schizofrenii. Nie miałby pewności co jest prawdziwe, a co nie.

ocenił(a) film na 8

A ja uważam, że by się prędko załamał. Zapewne dostał jakiejś Schizofrenii. Nie miałby pewności co jest prawdziwe, a co nie.