PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31351}

Trzeci człowiek

The Third Man
1949
7,8 9,7 tys. ocen
7,8 10 1 9747
8,3 31 krytyków
Trzeci człowiek
powrót do forum filmu Trzeci człowiek

Motyw muzyczny...

ocenił(a) film na 8

Według mnie jest bardzo oryginalny i współtworzy specyficzny klimat filmu. Z pewnością publiczność tamtego okresu przyjęła ten motyw "The Harry Lime Theme" bardzo entuzjastycznie o czym świadczy splendor jaki spłynął na kompozytora Antona Karasa (można o tym poczytać choćby na wiki). Być może nam dzisiaj trudniej jest zrozumieć i dopasować ją do obrazu. Osobiście odbieram tą muzykę jako odwołanie do postaci granej przez Orsona Wellesa. Pozostali bohaterowie przedstawiają go jako spryciarza, lekkoducha, człowieka uśmiechniętego i zabawnego. Dokładnie taka jest też ta muzyka wnosząca odrobinę groteski w poszukiwanie "ducha" wśród ruin powojennego Wiednia.

ocenił(a) film na 9
Akvin

Nie pasowała mi te muzyka to obrazu właśnie. Gdy usłyszałem tą melodię to skojarzyło mi się z westernem.

luczix

Anton Karas urodził się i zmarł w Wiedniu. W wikipedii jest mowa, że muzyk spotkał się z reżyserem. Kiedy film był pokazywany w TVP, jakiś koleś - przepraszam że tak piszę - powiedział, że spotkanie było przypadkowe. Ekipa filmowa wpadła na obiad do lokalu gdzie zaiwaniał Anton. Więc określenie "spotkał się" może nie być do końca trafne, gdyż sugeruje wcześniejsze umówienie się.
Trudno wyobrazić sobie cytrę na dzikim zachodzie.

ocenił(a) film na 7
Akvin

Powiedzmy, że muzyka w tym filmie jest "kontrowersyjna". Mnie to brzdąkanie miejscami trochę kłóciło się z mrocznym klimatem filmu. Zresztą wydaje mi się znamienne, że najlepsza scena w filmie (finałowego pościgu w kanałach), obyła się bez żadnej muzyki.

ocenił(a) film na 8
Akvin

Na pewno tworzy specyficzny klimat, ale chyba bardziej pasowałaby do jakiejś komedii Woody'ego Allena niż filmu-noir.

ocenił(a) film na 7
Akvin

Moje pierwsze skojarzenie co do motywu muzycznego.Bajka czechosłowacka dla dzieci -Sąsiedzi.