PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=754841}

Twarz

2017
5,9 26 tys. ocen
5,9 10 1 25558
4,6 61 krytyków
Twarz
powrót do forum filmu Twarz

Nie będę tutaj roztrząsał ile wspólnego ma historia tu przedstawiona z tą którą jest inspirowana. Nie było mnie tam, nie wiem i nie chce wiedzieć, bo nie o to tu chodzi, przecież to tylko film fabularny, a nie biografia konkretnej osoby. Jednak zgadzam się, że nie powinien być reklamowany w ten sposób. Podkreślanie jakiegokolwiek związku z rzeczywistością zwiększa szanse na to, że zostanie źle odebrany szczególnie za granicą. Zwłaszcza w sytuacji w której zostaje wyróżniony nagrodą i zostaje zauważony na rynku międzynarodowym.

“Twarz” to dobry film, który jednak przy zbyt dosłownej interpretacji przedstawia Polaków w bardzo złym świetle. Wyciągnięte zostały w nim największe przywary polskiej wsi oraz jej mieszkańców i pokręcone je do granic możliwości. Myślę, że większość osób w kraju zrozumie, że to tylko baaardzo krzywe zwierciadło, a nie prawdziwy obraz części polskiego społeczeństwa, które moim zdaniem wprowadza dużo humoru do tej przecież bardzo smutnej historii i mimo wszystko zmusza do refleksji.

Na koniec dodam szybko - świetny soundtrack i moim zdaniem trochę nadużyty efekt rozmycia, który początkowo wprowadzał nieco charakteru po pewnym czasie zaczął mnie po prostu męczyć.

mario_ka

Mnie za to efekt rozmycia męczył na początku, potem było lepiej :)