Nie jestem psychofanką Szumowskiej, to trzeba przyznać. Z jej ostatnich fabularnych dokonań najwyższą ocenę (6/10) mają "33 sceny z życia" i "Twarz" tego wyniku nie przebija.
Fabuła jest ponoć luźno oparta na prawdziwej historii mężczyzny, któremu, w następstwie wypadku, przeszczepiono twarz. Film, po półgodzinnej ekspozycji, koncentruje się na życiu już po operacji, a szczególnie na tym, jakie reakcje budzi bohater za sprawą swojego zmienionego wyglądu wśród mieszkańców rodzimej wsi.
Mogłabym się tu przyłączyć do oburzonych głosów posądzających Szumowską, jakżeby inaczej, o antypolskość. No bo obrazek polskiej prowincji, jaki reżyserka maluje, nie należy do szczególnie optymistycznych - ludzie są tu raczej prymitywni, ksenofobiczni, zabobonni, niechętni inności, a ich religijność sprowadza się głównie do sfery deklaratywno-rytualnej, za to mocno kuluje, gdy trzeba się wykazać realną miłością bliźniego. Tyle że, moim zdaniem, nie sama krytyka pewnych postaw jest tu problemem (bo niby kto inny miałby się zajmować wyciąganiem na światło dzienne narodowych przywar, jeśli nie twórcy, artyści?), lecz sposób, w jaki Szumowska podjęła się tego tematu.
Niestety Szumowska konstruuje swój przekaz z wyczuciem tarana i wali kliszami na odlew jak łopatą. Nie ma tu żadnych półcieni czy sugestii. Gdy młoda dziewczyna spowiada się z grzechu seksu przedmałżeńskiego, już się domyślamy, że nie obejdzie się bez figury księdza-lubieżnika, nakłaniającego ją do zwierzania się ze szczegółów. Kiedy umiera nestor rodziny, już wiemy, że za chwilę wybuchnie kłótnia o spadek. I taki jest cały film - scena po scenie rysowane grubą krechą.
Podobał mi się Mateusz Kościukiewicz w roli głównej. Ten aktor to dla mnie zresztą od paru już lat niezła zagadka - potrafi być świetny jak tutaj czy we "Wszystko, co kocham", a potrafi totalnie położyć rolę - casus "Baczyńskiego". Natomiast tym razem był tym elementem, dzięki któremu ocena całości nie jest jeszcze niższa.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2056292907945605&id=1991025304 472366