PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10053411}

Twoja wina

Culpa Tuya
2024
5,2 4,4 tys. ocen
5,2 10 1 4367
4,0 2 krytyków
Twoja wina
powrót do forum filmu Twoja wina

Pierwszą część oglądałam zanim przeczytałam książki co też mogło zmienić moje spojrzenie, ale i tak wydaje mi się, że zbyt dużo jest upchnięte w zbyt krótkim czasie (mimo że film trwa prawie 2 godziny). W dodatku jak pierwsza część super oddawała książkę, tak w tej jest większość zmieniona. Najbardziej przeszkadza mi fakt, że w książce to Nick chciał by Noah z nim zamieszkała i matka ją szantażowała by tego nie robiła, czytając książkę miałam wrażenie że to jemu naprawdę zależy by jej nie stracić i ona boi się angażować, tu jest wręcz przeciwnie. Chyba najpierw muszę oglądać filmy, później czytać książki, bo już nic mi się naprawdę nie będzie podobać....

Lenkaaa_93

Muszę jeszcze dodać, że strasznie nie podoba mi się też fakt, że Michael nie był psychiatrą Noah jak w książce i że pokazali to tak jakby ona naprawdę tego chciała, a nie on ją wykorzystał. No i w książce jakoś czułam (mimo tego że została wykorzystana), że jest w tym jej wina, a w filmie obwiniam Nicka za pocałunek z Sophią. Nie wiem jak wy?

ocenił(a) film na 3
Lenkaaa_93

Ja mam identyczne odczucia jak Twoje. Skończyłam film wkurzona, bo tyle rzeczy było zmienione, że szok. B

klaudianatalia

Tyle czekania, a tu takie rozczarowanie, mam nadzieję, że 3 części tak nie pokręcili, ale obawiam się, że skoro nagrywali ją równocześnie z 2 to pewnie tak :-(

ocenił(a) film na 5
Lenkaaa_93

Moja odpowiedź się nie dodałam więc albo za chwile będą dwie hahaha albo ta jedna :D mam takie same odczucia jak Ty mam wrażenie ,że mega spłycili relację Nicolasa i Noha ,w książce on świata po za nią nie widział,chciał żeby z nim mieszkała nawet mówił ,że da jej kasę na studia ,chciał żeby poszła na terapię po traumie z ojcem itp a tu wręcz ja miałam wrażenie że Nick to leci na te Sofie i że ogólnie ma lakie olewcze podejście do Noha ,dziwnie było to przedstawione , i wgl jak by milion wątków ,a żaden porządnie nie rozbudowany. Co do tego psychiatry też zgadzam się w 100 % ! W filmie to wgl wyglądało jak by poszła do gościa którego w sumie nie zna za dobrze i się z nim przespała a w książce chodziła do niego o wiele dłużej był jej terapeutom ufałam mu itp jak poszłam do niego w końcówce była w okropnym stanie psychicznym ,ledwo kontaktowała i nawet średni pamiętała co zrobiła ,Nicolas na końcu płakał jak się cała ta sytuacja odegrała poszedł i go pobił a tu wiem ,że scena wymowna było wiadomo co się stało ale jednak brakowało mi tej końcówki z książki ,słabo ogólnie nie lubię drugą część książki ,więc nie liczyłam na cuda z filmem ,ale było gorzej niż sądziłam mam nadzieję że trzecia będzie lepiej nakręcona ale jednak mam obawy bo tam też jest dużo wątków i boje się że też tak spłycą wszystko ale no czekamy :D

patunia67673

Dokładnie tak jak napisałaś: bardzo rozczarowująca część. I tak jak napisałaś, też w filmie miałam wrażenie, że Nick aż za bardzo się spoufala z Sopią, naprawdę tak jakby na nią leciał. Jak dla mnie mogli nakręcić nawet 3 godzinny film, ale przedstawić wszystko lepiej niż tak po łepkach byle zmieścić się w czasie... Myślę, że każdy fan by tak wolał. Rozczarowała mnie ta część, a tyle trzeba było czekać...

ocenił(a) film na 5
Lenkaaa_93

dokładnie albo ewentualnie podzielić na 2 części zrobić 2 godziny jednej 2 godziny drugiej i już by było więcej czasu, noo słabo to wyszło :( mam nadzieję ,że trzecia będzie szybciej i nas tak nie rozczaruje hahah a czytałaś może 3 książkę czy jeszcze przed Tobą ?:D

patunia67673

Czytałam, pierwszą część przeczytałam po filmie i obiecywałam sobie, że z kolejnymi częściami też poczekam i najpierw obejrzę film, ale nie dałam rady się powstrzymać tak mnie wciągnęło :-) Ty jestem pewna, że też czytałaś? ;-)

ocenił(a) film na 5
Lenkaaa_93

tak :D już dość dawno ,też jakoś jak wszedł pierwszy film najpierw obejrzałam bo wcześniej wgl nie słyszałam jakoś o tych książkach xd ale jak się dowiedziałam ,że są no to odrazu kupiłam :D mam nadzieję więc ,że nam tej 3 części nie popsują :D ona w sumie już jest nagrana podobno więc no :D oby jednak tam poszło lepiej :D

patunia67673

Oby, chociaż myślę że się przeliczymy :-( Muszę jeszcze dodać, że nie podoba mi się też sposób w jaki przedstawili Jennę w tej części. W książce ją uwielbiam w każdej części, a w tej części filmu działała mi na nerwy. Może dlatego, że tak wszystkie wątki poskracali? Sama nie wiem

ocenił(a) film na 5
Lenkaaa_93

Wydaje mi się że to chyba ogólnie właśnie spłycenie tych postaci, wszystko się działo jakoś za szybko ,przeskakiwało z wątku na wątek a nic nie było do końca rozwinięte właśnie i aż się człowiekowi mieszało już. Myślę podobnie jak Ty że tą trzecią część też zawalą,no ale zobaczymy :D

Lenkaaa_93

Bo oni niby piszą scenariusze na podstawie książki a później zmieniają tak , że może 20% to książka a reszta to ich nowy scenariusz . Ja uważam, że po co zmieniać coś dobrego i

patunia67673

Dokładnie napisałaś to co myślę. Mi się 2 cześć (książka) najmniej podoba ale właśnie końcówka to totalna petarda i też czekałam na jego reakcje, słowa i to co zrobił potem a tu nic.. Cisza.. W tej książce mnie Noah wręcz denerwowała swoich podejściem i zachowaniem a w filmie to z niego zrobili takiego gościa co mu nie zależy. Uwielbiam 3 książkę i mam nadzieję że choć nie będzie film idealny to emocje zostaną takie jak podczas czytania książki

ocenił(a) film na 5
fanpirek_29

To mamy podobne zdanie co do książki :D Też się z Tobą zgadzam ja już myślałam że cała książka będzie taka nudna w tu takie bum na koniec z Meggi i wgl cała ta sytuacja :D No tak bo w książce Noha była taka niezdecydowana z tego co pamiętam a Nicolas chciał z nią być za wszelką cenę ,a tu w sumie z niego zrobili najgorszego ,takiego cwaniaka i jak by miał w nosie jej uczucia totalnie jak sobie tam szeptali z Sopią na tej kolacji itp no tak to wyglądało jak by serio ona u się podoba a z Noha tylko jak by był dla seksu,wiem że w książce też tam był taki wątek że mieli dużo zbliżeń ,ale prócz tego było widać ich miłość a tu to się w głównej mierze na tym skupiło. Ja właśnie też na trzecią część liczę :D bo to moja ulubiona i ilość tego co tam się dzieje to szok ,ale no obawiam się bo skoro tutaj to tak zmasakrowali no to nie wiadomo co to będzie

patunia67673

Czy warto sięgnąć po książkę ? Czy jest dużo zmian ? Jestem po 3 części i do tyłu ale z tego co piszecie ich relacje w książce były zupełnie inne niz w filmie . Ja po 3 czesci książki jestem ciekawa filmu ale też obawiam się jak oni

patunia67673

Czy warto sięgnąć po książkę ? Czy jest dużo zmian ? Jestem po 3 części i do tyłu ale z tego co piszecie ich relacje w książce były zupełnie inne niz w filmie . Ja po 3 czesci książki jestem ciekawa filmu ale też obawiam się jak oni

patunia67673

patunia67673

patunia67673

patunia67673

Lenkaaa_93

Powiedz czy warto przeczytać książkę ? Czy są spore różnice ? Jestem po 3 części książki więc do tyłu, ale mam 2 poprzednie . Książki dostałam w ramach prezentu i dopiero po obejrzeniu 2 części zdecydowałam się na przeczytanie . Jestem z pokolenia zmierzchu gdzie książki z romansami w tle były czytane jako zakazane i wręcz bardzo porządane . Grey oczywiście hit kinowy który pomimo przepychu był katastroficznie drewniany . Wolę ksiazki . Oczywiście lubię od czasu do czasu z sentymentu włączyć coś typowo młodzieżowego gdzie pomimo absurdalnej fabuły jest lekko i przyjemnie . Niestety mam tak że jak czytam książki po fakcie bardzo dużo mi brakuje z scen książki , dialogów i wtedy przekaz filmu jest inny niż w książce

Piotro8686

Napisałam odpowiedź, ale nie wiem czemu się nie dodała, pisząc w skrócie : Skoro przeczytałeś już 3 część to czytając poprzednie nie masz nic do stracenia, myślę że możesz nawet je pokochać jak ja. Niewiele książek sobie zostawiam, ale to zostaną na mojej półce. Pierwsza część jeszcze była mogłabym powiedzieć bardzo podobna do filmu, ale druga jest o wiele lepsza niż film, lepiej rozumiesz bohaterów, ich odczucia i to co nimi kieruje.

Lenkaaa_93

Dziękuję. Ja niestety tak mam , że po dobrej książce czuję mega niedosyt względem filmu . Boję się wręcz tej 3 części !

Lenkaaa_93

Ja po 3 myślę tylko , że Noah była jednak niedojrzała i te 19 lat to ona faktycznie reprezentuje . Młody umysł ma prawo dzialac pod wpływem impulsu , bez doświadczenia . W filmie zarys jej postaci wypada na bardziej dojrzały , wręcz przewyższa Nicka . Jednak to ona podejmuje próby wyjaśnienia kwestii tej ex czy matki . Ona widzi różnicę jakie dzieją ją z ukochanym. Pocałunek Nicka strasznie szczeniaczki . I prawda ostatnia scena taka niedokończona wychodzi z tego mieszkania bez sukienki i co ? On niby domyśla się instynktownie ? Ok ale czegoś tam jednak brakuje , emocji , nie wiem ciężko to określić

Lenkaaa_93

Dziękuję za polecenie . Szkoda, że część 2 filmu i książka zupełnie odbiegają od siebie . W filmie obie postacie drażnią mnie zachowaniem . Noah która kombinuje za plecami Nicka bo chce aby prawda im pomogła ale nagle gdy on mówi koniec , jest załamana i idzie do łóżka z innym obcym mężczyzną . Nick który ukrywa wszystko przed nią bo ? To nawet nie zostało wytłumaczone . Sceny wyścigu , niepotrzebne sceny z Lionem gdy ten popełnia błąd . Mogli to zastąpić właśnie rozbudową scen i relacji Noah Nicolas . Inaczej ukazana postać Braier . Jej rola w życiu Nicka . Ogólnie Noah ogromne rozczarowanie . Przez jej oziębłość i brak emocji w filmie gdy w 1 części było wszystko chemia , przywiązanie tutaj mamy misz masz i jedynie co czuje to niedosyt .

ocenił(a) film na 5
Piotro8686

Nie wiem czy dobrze rozumiem o co Ci chodzi ,ale tak dla mnie 3 część książki była najlepsza, 1 była spoko ,2 średnia bardzo,dla mnie osobiście nudna koniec tylko spoko :p generalnie je polecam jeśli już chce się oglądać filmy zawsze fajnie sobie porównać ale też to nie jest jakieś mega wow:p jednak skoro już je masz kupione to może warto po nie sięgnąć:p

patunia67673

No fakt mam sporo książek ale też sporo kończę na 1 części lub nawet nie kończę kilku rozdziałów gdy książka mnie nie zaciekawi . I po dobrym filmie często z ciekawości zaglądam i albo jest na plus albo na - choć zazwyczaj książka wygrywa .

ocenił(a) film na 5
Piotro8686

To zazdroszczę ja często kupuje całe seriie i muszę przeczytać, nie lubię nie znać zakończenia hahaha chyba że coś już jest mega słabe xd mam nadzieje ,ze 3 części filmu nie zepsują:p książki są spoko lepiej opisują ,jeśli chodzi o 2 część książki nie lubie jej ale była lepsza niż 2 część filmu :p było więcej emocji, wszystko było bardziej rozwinięte spójne itp ;p

patunia67673

A wiesz może na kiedy szykują premierę 3 części filmu ? Netflix to lubi przedłużać do granic możliwości i ja tego nie cierpię więc dobrze, że to leci na innej platformie .

ocenił(a) film na 5
Piotro8686

Z tego co wiem już jest nakręcona i widziałam dużo komentarzy że ma być w czerwcu 2025 ale jak będzie to się okaże xd

patunia67673

Fakt 2 część książki gorsza od 3 ale lepsza niż film zdecydowanie . Nick pokazany pozytywnie i bardzo mnie to cieszy bo jednak w filmie to było trochę takie masło maślane . Nic nie było pewne . I jego relacje z Sofią i ogólnie cała otoczka z Braier co było dziwaczne , że obie mieszkają pod jednym dachem a ten nie piśnie nic Noah o byłej dziewczynie . Bał się ? Wstyd ? Tylko nie ma o tym nawet wzmianki . Przy grobie ojca dostaje szanse aby jej powiedzieć prawdę ale on zaprzecza , nie ma jej nic do powiedzenia . Jednak mogli wzorować się książką i nie psuć fajnego lekkiego filmu jakim była 1 część

ocenił(a) film na 5
Piotro8686

Racja,bardzo spłycili ich relacje co do Nicka pewnie nie chciał się przyznać jak potraktował Breie,a im dłużej też nie mówił prawdy tym pewnie słabiej było z tego wybrnąć wgl w filmie on wyglądał jak by leciał na tw Sofie a w książce no inaczej to wszystko było ale co zrobić xd oby była fajna

ocenił(a) film na 5
patunia67673

Oby 3 część była fajna*

patunia67673

Oby nie przeskoczyli kluczowych scen z książki . Bo w książce bardzo dużo się dzieje więc będzie im ciężko upchać wszystko w jeden film . Po

patunia67673

Książka super seria 3 najlepsza ale też przyznam , że postać Noah nie

patunia67673

Postaci Noah już tak nie lubię jak w 1 części . W 3 też niby chcę być z Nickiem ale robi sporo głupot. Gdzieś tam jest wzmianka , że on jej mówi niby sarkastycznie , że ta Sophia jest bardziej dojrzała , trochę w tym prawdy jest . Fakt zajścia w ciążę i oskarżenie o to Nicka też trochę słabo wypada bo jednak do tanga trzeba dwojga . Sporo zaprzeczeń . Gdy ona coś stwierdza dajmy „ nie chciałam tego dziecka „ to jest ok ale gdy on to też mówi na głos ,jej to przeszkadza , jest smutna . Jenna jedyna co ma w 3 serii głowę na karku . Chyba moja ulubiona postać . Bardzo dojrzała . Lajona też bardzo polubiłam .

ocenił(a) film na 5
Piotro8686

Prawda ,że może być ciężko upchnąć wszystko w jednym filmie ,też się tego obawiam ,że dużo scen ominą albo upchają wszystko nic nie rozwiną i pozbawią to sensy ,już lepiej żeby wybrali kilka najważniejszych wątków i na tym się skupili , ja już jakiś czas temu czytałam książkę więc nie pamiętam tego tak dobrze ,ale ogólnie Nicolas z książek już po pierwszej części był bardziej dojrzały, ale też nie ma co zapominać że Noha przeżyła swoje traumy .porwanie przez ojca ,kłamstwa matki ,potem ten jej pseudo psycholog który nią manipulował ,wpadka z ciążą co też musiało ją przerazić bo jednak nie żyli wtedy z Nickiem za dobrze ,potem ta ciąża była zagrożona ,była też młodsza ,no mogła być jeszcze nie na tyle dojrzała co Nick. Każde z nich coś tam za uszami miał ,ale ważne że koniec końców wszystko dobrze się kończy ;p

patunia67673

Ja lubię Noah z filmu

patunia67673

Ja lubię Noah z filmu

patunia67673

Ja lubię Noah z 1 części filmu . Później moja przyjaźń dobiega końca . Oby z 3 częścią nie zrobili takich rewolucji jak z filmem . Masz rację mamy tutaj jej traumy i załamania . Jednak to tylko 19 latka . Ja jestem z pokolenia jeziora marzeń i wręcz cenię takie niby proste fabuły . Ale jestem przyzwyczajona do książek gdzie raczej główne bohaterki mając dajmy 19-20 lat myślą bardzo dojrzałe . Może przez to inaczej patrzę na jej wybory . Ogólnie 2 film to nie jest to czego można oczekiwać i sądzę że bez książki już nigdy bym nie powróciła do niego , bo dla mnie był totalnie zły . Niestety właśnie przez zachowanie Noah które mnie drażniło jak nigdy . Nie wiem co się stało lub co tam nie pykało bo fakt , że bohaterowie oddalają się od siebie nie znaczy , że zmieniają zachowanie i są zwyczajnie „ inni „ . Ogólnie montaż inny niż w 1 części . Sporo sporo zmian na minus . Jeśli możesz poleć mi podobne książki mile w odbiorze które czyta się równie lekko :)

ocenił(a) film na 5
Piotro8686

Ogólnie spoko jest seria maxton hall :p też są 3 książki i właśnie jest ale nie film a serial i bardzo jest podobny do książek akurat jest kilka zmian ale nie aż tak mocnych więc mogę je polecia :p to jest" Save Me”, “Save You” i “Save Us”, i serial na Amazon jest pod tytułem maxton hall na razie jest jeden sezon oparty na pierwszej części ale też kręcą kolejne sezony ;p bardzo spoko też czytało mi się trylogia Moniki Rutki The Chain :p całkiem wciągająca ale nie bez wad no i ja kocham trylogię hell od Kasi Berlińskiej ale to albo się kocha albo nienawidzi xd