PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=829070}

Tyler Rake: Ocalenie

Extraction
2020
6,4 49 tys. ocen
6,4 10 1 49168
5,4 34 krytyków
Tyler Rake: Ocalenie
powrót do forum filmu Tyler Rake: Ocalenie

Scenariusz jest sztampowy, to fakt. Ale cała reszta palce lizać.
Dla osób wychowanych na kinie akcji lat '80 i '90 będzie to naprawdę przeżycie. W końcu dobry akcyjniak a nie gniot produkowany na jedno kopyto przez np. WWE.

Ten film jest idealnym przykładem tego jak powinno się realizować sceny walk. Nooo, czegoś takiego dawno nie widziałem. Nie dość, że wszystko ładnie widać, kamera pokazuje to co ma pokazać a nie udaje, bo aktorzy nie dali rady lub choreograf scen walk to kmiot, to jeszcze każda z takich sekwencji wrzuca banana na twarz. Jest brutalnie, dosadnie i bardzo realistycznie (oczywiście jak na film gdzie jeden najemnik wybija pół miasta :) ) począwszy od walk na gołe pięści, noże, poprzez pościgi czy imponująco zrealizowane "zabawy z bronią". Po scenie ucieczki z młodym szczęka mi opadła - jeden wielki, rewelacyjny mastershot. Do tego masa smaczków chociażby przeładowanie broni, kopniak "na rozpęd" i więcej o których pisał nie będę (kto widział wie o czym piszę). Naprawdę jestem pod wrażeniem jak sprawnie i efektownie zostało to wszystko zrealizowane.

Film ma oczywiście wady - [SPOILER ALERT] słabe jakieś te konwersacje pomiędzy bohaterami, rozmowa przed snem, hmm, bez komentarza. Ovi jest świadkiem mordowania takiej ilości osób, że John Rambo byłby pod wrażeniem, do tego ma ojca mordercę, ale jak sam zabija jest w szoku. I ta końcówka... Leo, why? For money. Nie lepiej zostać na dnie. Oj, netfliksie.

Mimo wszystko świetnie się ogląda. Polecam. I nie przesadzę jak napiszę, że ten film przypominał mi realizacją Ong-Bak. A nie sądziłem, że kiedykolwiek cokolwiek do niego porównam.