A szkoda, trailer zapowiada się na odmóżdżoną, ale porządną porcję niezobowiązującej rozrywki. Z widzami nigdy nie trafisz. Jestem ciekaw co zawiodło? Sam film, słaba promocja, zły launchtime (nie chce mi się sprawdzać co innego miało jeszcze premierę), czy po prostu zawiedli widzowie niezależnie od poziomu filmu?
Film dostał rating "R". Można było się spodziewać, że kokosów nie zarobi. Na dodatek przy swojej postmodernistycznej, pełnej czarnego humoru naturze, film podzielił krytyków. Na rottentomatoes ma ledwie 64% wskaźnik "swieżości".
Marketing nie zawiódł, film był promowany w internecie, oraz m.in. w grze Rainbow Six: Vegas (plakat w jednej z multiplayerowych map).
Z drugiej strony, przy budżecie 30mln $ nie ma co dramatyzować. Jeszcze kilkanaście dni + zagraniczne wpływy zostały mu by się odbić.
Jak znam życie, za rok, dwa film stanie się obiektem kultu i trafi na liczne listy "iluśtam DVD które musisz mieć". Już teraz Roger Ebert promuje go wysoką nawet jak naniego oceną 4,5/5.
Na boxofficemojo został przyrównany (względem zarobków i nie odniesionego sukcesu) do Domino (moim zdaniem całkiem dobrego filmu akcyji) oraz do Running Scared (nie widziałem).