PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10009723}
4,3 6,8 tys. ocen
4,3 10 1 6843
3,5 6 krytyków
U Pana Boga w Królowym Moście
powrót do forum filmu U Pana Boga w Królowym Moście

Kiedy w zapowiedziach filmu zobaczyłem po raz pierwszy wątek niepodległości Królowego Mostu, potraktowałem to jako żart. W końcu to komedia. W kinie okazało się jednak, że to jest na serio, a komedii jest tutaj niewiele. Cały czas miałem nadzieję, że na końcu będzie jakiś zwrot, który potwierdzi, że jedność Polski jest wartością. Ale nie. Wszyscy prą do rozbioru kraju i świętują zmiany ustrojowe, które na to pozwolą. A narzędziem tych przemian są mieszkańcy wioski na Podlasiu. Za losem ojczyzny nawet Ksiądz nie mrugnął okiem. Tylko nacjonalizmu się trochę obawiał...

Jestem wstrząśnięty i zniesmaczony, że jedna z moich ulubionych serii komediowych została wykorzystana do zasiewania w głowach ludzi pomysłu, że najlepszym sposobem na rozwiązanie problemów w naszym kraju jest jego rozbicie. Podejmowanie tego tematu jest niebezpieczne i nieodpowiedzialne.

A może ja czegoś nie zrozumiałem?

frostb

Nie widziałem poprzednich „U Pana Boga…”. Pewnie nie zobaczę i tego. Ale wydaje mi się, że zbyt serio traktujesz ten film. Dawno temu w UK nakręcono „Paszport do Pimlico” oparty na identycznym pomyśle. I zdaje się, takich głosów oburzenia nie było.

ocenił(a) film na 3
TAtomicus

To że nie było głosów oburzenia znaczy tylko tyle, że film obejrzeli ludzie o innej wrażliwości niż moja. Dla mnie to jest coś ważnego. Trochę jakby z "Gwiezdnych Wojen" ktoś zrobił "365 Dni". To zbyt duży przeskok w ramach jednej serii. Poza tym, "U Pana Boga w Królowym Moście" zostało sfinansowane ze środków publicznych. Nie robi się takich rzeczy z pieniędzy podatników, z moich pieniędzy.

ocenił(a) film na 3
frostb

Ten film to paździerz na każdym poziomie, ewidentnie przemyt jakiejś ideologii, nie wiadomo jakiej bo tyle tu tego moralizatorskiego bełkotu z logiką i dialogami niczym z reklamy proszków do prania, że szkoda gadać.

frostb

No, ale ten „Paszport do Pimlico” widziałeś?

ocenił(a) film na 3
TAtomicus

Nie, nie widziałem.

ocenił(a) film na 5
TAtomicus

polecam obejrzeć 3 poprzednie

ocenił(a) film na 1
frostb

Popieram, genialna seria została zniszczona głupim i chorym pomysłem.

ocenił(a) film na 3
Lechoslaw_Marcinkowski

W rzeczy samej. Zrobili to samo co z serialem Ranczo. Zamiast swojskiego klimatu i lokalnych problemów to nagle wioska staje się centrum Polski i symbolem ogólnokrajowych napięć. Wystarczy dorwać się do władzy i będzie lepiej. Jak nie wszystkim to przynajmniej nam.

ocenił(a) film na 2
frostb

Częściowo się zgodzę, ale faktycznie chyba trochę zbyt serio wziąłeś ten film. Nie wiem, czy Bromski próbuje coś zasiać ludziom do głowy, ale fakt, że rozprawianie się z obecnymi problemami Polski w ten sposób to kiepski pomysł. Ja także czekałem na zwrot, który się nie wydarzył

ocenił(a) film na 2
grzeg8102

Spokojnie, prawdopodobnie zwrot nastąpi, za kolejne 15 lat ;)

ocenił(a) film na 2
frostb

Też jestem bardzo rozczarowana, poprzednie części były śmieszne, ta część jest straszna, polityczny bełkot, ksiądz pokazany jako zabójca wolności porównanie z jabłonką to czysta pisiorska nienawiść.

ocenił(a) film na 1
Kasha

Ksiądz w ogóle w kilku miejscach był przedstawiony jako notoryczny kłamca i krzywoprzysięzca. Z tym duchem jakiejś wiedźmy też nieźle przegrzali - najpierw ksiądz uwierzył w gusła i zaczął rozmawiać ze zmarłą wróżbitką, a potem prezydent RP.

ocenił(a) film na 1
Kasha

Ksiądz w ogóle w kilku miejscach był przedstawiony jako notoryczny kłamca i krzywoprzysięzca. Z tym duchem jakiejś wiedźmy też nieźle przegrzali - najpierw ksiądz uwierzył w gusła i zaczął rozmawiać ze zmarłą wróżbitką, a potem prezydent RP.

ocenił(a) film na 6
Kasha

Za to z twojej wypowiedzi droga damo świetnie bije platfusowa nienawiść :) nie ma to jak widzieć u innych drzazgę w oku a w swoim nie widzieć całej belki :)