Uczeń czarnoksiężnika

The Sorcerer's Apprentice
2010
6,4 126 tys. ocen
6,4 10 1 125772
4,5 14 krytyków
Uczeń czarnoksiężnika
powrót do forum filmu Uczeń czarnoksiężnika

Tak więc według mnie dobry pomysł z tym uczniem czarnoksiężnika, dobrzy aktorzy (Nicolas Cage, Teresa Palmer), ale wykonanie takie sobie.

Co do efektów specjalnych, to uważam, że były dobre, aczkolwiek wydawało mi się, że było ich trochę za mało. Może to wrażenie wynikało ze zbyt wielu scen romantycznych (może nie były stricte romantyczne, ale wiadomo o co chodzi). Tak więc film spodoba się pewnie w większości dziewczynom (chociaż Teresa Palmer przyciągnie też facetów ;-) ).

Idąc dalej nie przypadła mi do gustu postać Dave'a (ucznia czarnoksiężnika). Sam aktor w miarę dobrze grał, ale jego postać była jak dla mnie zbyt... ciotowata. Wyjaśnię ten punkt widzenia porównując ten film do Spidermana. Postacie Dave'a i Petera Parkera są do siebie bardzo podobne: obaj są inteligentni, obaj byli aspołecznymi łamagami, obaj posiedli ponadprzeciętne umiejętności i wreszcie obaj stali się superbohaterami. Jednak w przypadku Spidermana, jego postać po przemianie nabiera tego poweru. Staje się on żywy, silny i widać, że jest tym superherosem. Jednak Dave... no cóż... nadal brak mu pewności siebie, co sprawia, że wciąż odbierałem go jako łamagę. Spodoba się to nastolatkom, które chcą zobaczyć, że nawet łamaga może wznieść się na wyżyny, ale osoby oczekujące kina akcji mogą się trochę/bardzo zawieść.