PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31130}

Uczeń szatana

Apt Pupil
1998
7,0 22 tys. ocen
7,0 10 1 22449
6,2 14 krytyków
Uczeń szatana
powrót do forum filmu Uczeń szatana

..Zawiedziony dlatego, ze mialem okazje czytac ksiazke "Zdolny uczeń" na podstawie ktorej zostal nakrecony ten film. Pominieto bardzo wiele istotnych szczegolow. Gdyby nie scena morderstwa to mogliby ten film poscic w niedziele po teleranku... a szkoda, bo czytajac ksiazke emocje byly o wiele wieksze. Takze na poczatek polecam ksiazke, a pozniej mozna film zobaczyc. Pozdrawiam milosnikow Stephena Kinga :)

bross

Mnie znowu książka zawiodła, a film uważam za świetny.
Film jest bardziej autentyczny, a przedewszystkim zakończenie w filmie jest dużo, dużo lepsze.

ocenił(a) film na 8
kubix83

opowiadanie, moim zdaniem, było zdecydowanie bardziej wstrząsające, i zdecydowanie lepiej budowało napięcie...
Nie potrafię się zgodzić z opinią o zakończeniu, gdyż film, mówiąc brutalnie, sprawy nie rozwiązuje do końca...

jednak, abstrahując od S.Kinga: świetna i niesamowicie dobrana obsada (zwłaszcza Brad, Ian i David), niezła muzyka, dobre skróty opowiadania (jednak nie dało się bez Kinga :))...

bross

Ja również zostałem rozczarowany filmem:(
Książka była genialna:)

użytkownik usunięty
Dorikin

Mnie też film nie zachwycił, książki nie pamiętam - czytałem ją dobrych 10 lat temu. Przemiana obu bohaterów mało wiarygodna (szczególnie starca), podobnie jak pewne aspekty fabuły (zaczynając choćby od dowodów, jakie zebrał chłopiec).

Mała poprawka. "Zdolny uczeń" (skąd tytuł uczeń szatana?!) to nowela, a nie tak jak piszecie książka. Filmu nie obejrzałem, ale czytałem "Cztery pory roku" więc mogę zapewnić, że nowela ta jest najlepsza ze zbioru, i jest to jeden z najlepszych, "krótkich" utworów Stephena Kinga.