PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=282920}

Udręczeni

The Haunting in Connecticut
2009
6,6 41 tys. ocen
6,6 10 1 40696
4,7 6 krytyków
Udręczeni
powrót do forum filmu Udręczeni

Bardzo dobry horror, jeden z lepszych filmów tego gatunku jaki widziałam. Widzowi cały czas towarzyszyło napięcie, caly czas coś się działo, a informacja ,,oparty na faktach" dolewała oliwy do ognia. Sama fabuła bardzo na ++. POlecam :)

ocenił(a) film na 4
Dixiee

Moim zdaniem zdecydowanie poniżej oczekiwań! Jeśli jest opart na faktach, to ktoś chyba bardzo mocno musiał te fakty podkoloryzować ;P Szczerze mówiąc spodziewałam się jakiegoś fajnego napięcia, a dość strasznych scen było naprawdę malutko...

ocenił(a) film na 10
katasia1

SPOILER

Sama nieźle przestraszyłam się pary razy, ale na kilku scenach miałam niezłą polewkę. xD No dajcie spokój, kiedy atakowały (otaczały) go te zombie... Nie miałam wrażenia, że to mogło się wydarzyć, na pewno podkoloryzowali fabułę. ;)
P.S. Nie wiem, czy to co napisałam, było spoilerem, ale nie chciałam, żeby potem ktoś miał pretensje.

ocenił(a) film na 9
katasia1

film jest OPARTY na faktach, a nie z nich zbudowany, to jest film, wiadomo, że reżyser i scenarzysta musieli dodać swoje 5 groszy, ludzie..
Na pewno faktem jest, że mieszkali w "truposzowym" domu, to już niezłego smaczku dodaje.

Ja tam uważam, że film jest genialny, trochę za dużo w religię poszli ( niepotrzebnie te różance się przewalały przez pół filmu), ale spokojnie 9/10 ode mnie.

ocenił(a) film na 4
ashoa_2

Nikt nie mógł mieszkać w "truposzowym" domu bo to fizycznie i głównie... biologicznie nie realne. Sądzę że twój nos i receptory zapachu wiedzą o czym mówie....

ocenił(a) film na 2
PerfectStranger

film w swoim gatunku bardzo słaby, sama historyjka jest naciągana jak cholera ... a sposób pokazania duchów - jęczących i zgnitych - nie straszny a śmieszny. Jeżeli chcecie zobaczyc dobry o tamatyce duchów polecam "Opowieść o dwóch siostrach" z 2003 roku, nasracie w gacie :D

ocenił(a) film na 4
mieszkoxxx

Dzięki za propozycję. Uratowałeś mnie przed wieczorem z Nienarodzonym.

Ja mam po prostu pretensje o ten oślizgły dźwięk trupów, który nijak do nich pasował.... :/ Motyw z obcinanymi powiekami - dobry ; motyw z popisanymi ciałami (przypominał mi sie cały czas dom z 13 - duchów) - słaby

użytkownik usunięty
PerfectStranger

Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak balsamowanie zwłok?

ocenił(a) film na 4

Wciąż myślisz że kilkanaście zwłok mogłoby spokojnie leżeć za kawałkiem dykty ??

użytkownik usunięty
PerfectStranger

Pomimo, że w rzeczywistości nie było trupów w ścianach, to nie wydaje mi się to niemożliwe, aby dobrze zakonserowane ciała można było umieścić w ścianach. Tym bardziej, że mikroklimat piwnicy prawdopodobnie doprowadziłby przez lata do mumifikacji ciał.

ocenił(a) film na 9
PerfectStranger

"Wciąż myślisz że kilkanaście zwłok mogłoby spokojnie leżeć za kawałkiem dykty ??"

To nie były zwyczajne zwłoki :P Tylko zabalsamowane, być może podobnie jak mumie ;)

ocenił(a) film na 4
Czarny_kocur

Wybacz ale i tka w to nie uwierzę :) jedne zwłoki ok... ale nie tyle :P

ps. Mikroklimat piwnicy... masz na myśli wilgoć ?? :>

ocenił(a) film na 4
PerfectStranger

dla mnei równeiz ponizej oczekiwań. Najśmieszniejsza scenka [spoiler] kiedy drzwi zaczęły łomotać w całym domu. Zaśmiałam się na śmierć w kinie. Naprawdę myślałam, że będzie ciekawszy i o wiele straszniejszy, a momentami film był po prostu NUDNY.

użytkownik usunięty
PerfectStranger

Mam na myśli, to co charakteryzuje piwnice tzn. suche powietrze i przewiewność (dodatkowym plusem jest oczywiście zawsze piaskowe podłoże), które często sprzyją utrwaleniu się zwłok nawet bez jakiegokolwiek wcześniejszego przygotowania sprzyjającego mumifikacji.

ocenił(a) film na 4
Dixiee

Moim zdaniem najgłupszy moment to ten kiedy temu medium dzieciakowi wychodzi coś z buzi i to wygląda jak wielki bełt, albo buch z papierosa ;p

ocenił(a) film na 9
Dixiee

Czy ktoś może mi powiedzieć Jaki związek ma ze sobą ta cała ektoplazma z popisanymi ciałami? I te seanse z zaginionymi zwłokami ? :]

ocenił(a) film na 4
Czarny_kocur

Ektoplazma brzmi c00l i jest tru. Nie wiedziałeś o tym ?? Zpytaj pogromców duchów :D (nie wiem jak wy ale jak usłyszałem o niej to pomyślałem że to własnie ich powinni wezwać a nie jakieś durnego pastora :P )

ocenił(a) film na 10
Dixiee

no film jest zajebisty ;] osobiście właśnie skończyłem go oglądać i trzymał mnie w napięciu. Niema zbytniej przesady ani jakiś niepotrzebnych smętów :D

ocenił(a) film na 9
Dixiee

Rewelacyjny Horror :) wczoraj obejrzałam go z narzeczonym i co jakiś czas podskakiwałam ze strachu ,efekty specjalne super zrobione ,zombie i duch tego chłopca ,muzyka potęguje napięcie poprostu Rewelacja .

MAYAK82

Zombie..?
Chyba byłaś zajęta czym innym podczas oglądania tego filmu...