PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=282920}

Udręczeni

The Haunting in Connecticut
2009
6,6 41 tys. ocen
6,6 10 1 40696
4,7 6 krytyków
Udręczeni
powrót do forum filmu Udręczeni

spodziewalem sie czegos duuuzo lepszego, film calkowicie niestraszny

a jaki jest twoim zdaniem straszny moronie? film ma klimat i jest oparty na faktach co mu wiecej trzeba?;/ btw. zmien miniaturke i nie obrazaj mojej ulubionej gry:/

użytkownik usunięty
pawelencjusz

nie ma takiego słowa w języku polskim, jak moron. nie, nie zmienię tej miniaturki.

wiem ze nie ma ale tak sie mowi.

użytkownik usunięty
pawelencjusz

nie, tak się nie mówi. przynajmniej ja nie słyszałem tego od nikogo normalnego. i jeśli nie potrafisz prowadzić z ludźmi kulturalnej dyskusji, to nie udzielaj się na żadnym forum

proste pytanie,skoro to nie straszy co pana w takim razie przestarszyło? Poprosze tytuły a chętnie obejrzę:)

użytkownik usunięty
Mothyff

ze mną jest ten problem, że niezwykle trudno mnie przestraszyc i niestety żaden film nie jest w stanie tego zrobić. potrafi to zrobić już jedynie gra wideo. jeśli miałbym jednak polecić coś co wywołało we mnie jakiś rodzaj niepokoju to będzie to na pewno: drabina jakubowa (dla mnie arcydzieło, mega klimat po prostu), egzorcysta (ze swoim dziś zakazynym przekazem podprogowym), donnie darko (podobnie jak drabina jakubowa mega mega klimat, aura niepokoju i tajemniczości) i harry angel (także arcydzieło). te 4 filmy ocenilem na 10. to jest najwyższa półka, wysublimowana rozrywka dla doroslych. nie da się w nich nic poprawić, czy przestraszą? nie wiem. czy wywołają niepokój? na pewno. z niższej półki to mogę wskazać na amerykańską wersję ringu, japonskiej nie znam, ale usa mi się bardzo podobala. bardzo dobrym filmem (na ktorycm rzeczywiście się balem) jest egzorcyzmy emily rose. to tak pierwsze co mi przyszlo na myśl. polecam szczególnie te 4 pierwsze

skoro nic nie jest ciebie w stanie sprzestraszyć/żaden film to twój post powinien nazywać się trochę inaczej a mianowicie - film jak żaden inny dotąd mnie nie przestraszył. Czyli norma.

użytkownik usunięty
Mothyff

z całym szacunkiem, ale bredzisz. masz albo problemy z czytaniem ze zrozumieniem albo jeszcze większe z logicznym myśleniem. nawet nie chce mi się więcej pisac

ok i 14 tysięcy ludzi też bredzi bo ocena prawie 7. Chciałbym też powiedizeć że ocena 3 to wielka niesprawiedliwośc bo 3 to się należy horrorom typu potwór z jeziora, albo jakimś beznadziejnym produkcjom gdzie tylko krew się leje i mięso lata, nie mówiąc o fabule prostej jak drut - młodzież gubi się w lesie i są pożarci przez potwory (99% obecnych horrorów). A tu mamy do czynienia z naprawdę ciekawym filmem który potrafi przestraszyć, ale przecieżnie ciebie, bo nie ma filmu który by ciebie przestraszył:(

użytkownik usunięty
Mothyff

nie ma to jak podpierać się demokracją i zdaniem większości. gdyby większość miała rację to Hitler nie wygrałby wyborów, a pis z samoobroną nie rządziłyby krajem. nie chcialo mi się już odpisywać, ale po prostu dzialasz mi już na nerwy, czepiasz się bez sensu, to odpowiem. horroru nie ocenia się tylko wyłącznie w kategoriach strachu, ocenia się go jak każdy inny film. wedlug kryteriow fw 3/10 to film slaby i wlasnie taki jest "udręczeni".kolejny, już chyba setny film o straszącym domu, który skrywa za sobą mroczną przeszłość, ileż razy już to oglądaliśmy. konstrukcja fabularna nieciekawa (żadnych zmian tempa akcji, żadnych większych zwrotów, żadnego zaskoczenia, nic, wszystko jest prowadzone konsekwetnie i do bólu przewidywalnie, po prostu nudno), zdjęcia nieciekawe (sto razy ladniejsze można spotkać w wielu filmach o znacznie mniejszym budżecie), nijaka muzyka, gra aktorska przeciętna, no i zero klimatu (jak dla mnie oczywiście, a to podstawowy zarzut wobec horroru dla ktorego klimat jest priorytetem). koszmarnie się wynudzilem na tym filmie, tobie sie podobal, mnie nie, każdy ma swoj gust. jest milion sto razy lepszych filmow z motywem strasznego domu, jak choćby inni, sierociniec czy zemsta po latach. nie pozdrawiam

no dobrze ale skoro ten film wg ciebie jest słaby to weź pod uwagę że całkowitym gniotom nie dasz oceny np -6 (minus sześć) bo wtedy na taką by zasługiwały! trzeba kierować się 10 stopniową skalą ! przeważnie tego nie robię ale pozwoliłem sobie zajrzeć na twoje konto i co widzę? mega gniot żołnierze kosmosu mają u ciebie 7:( śmieszny naznaczony 10 razy mniej straszny ma większa ocenę bo 4, (ze śmiesznym demonem z rogami i kopytkami jak ze słowiańskich bajeczek:(, predators gniot jakich naprawdę mało więcej 4, shaolin soccer 5 (boże co ty oglądasz) aż sioę zdziwiłem bo masz masę naprawdę dobrych filmów ocenionych ale proszę żeby s.soccer był lepszy od udręczeni? nie powiedizałbym.:(:O(

Mothyff

no i muszę to napisać sorki - 30 dni mroku - gniot jakiego świat nei widział o debilnych wampirkach którym odcinają głowy siekierami, syf jak nie wiem i dajesz 8 heheh to mnei powaliło, widze u ciebie naprawde masę b.dobrych filmów ale z niektórymi to naprawdę gruubo przesadzasz w ocenach!

użytkownik usunięty
Mothyff

buhahahahahahahaha!!!!!!!!!!! i to pisze koleś ktory `udręczonych` ocenia na 10 !!! podobnie jak najslabszego z serii, cholernie przeciętnego `obcego 3`, kiczowatą do bólu, metroseksualną `troję`, najslabszy film kubricka czyli `oczy szeroko zamknięte` i gniot pokroju `co w trawie piszczy`. nie wspominając o jakże wybitnej serii `karzeł` i jakże ambitnym serialu komediowym `świat wedlug kiepskich`. kolejny "znafca" kina się znalazł, że też chce mi się produkować. wiesz w ogole co oznacza ocena 10? 10 to arcydzieło kinematografii !! chyba nie do końca zdajesz sobie sprawę ze skali oceny. zapytaj się, czy twoje 10tki rzeczywiście nimi są. żałosne, przyganiał kocioł garnkowi !!
co do moich ocen to proszę bardzo, już się bronię:
1 żołnierze kosmu 7 i to ma być za dużo? największy serwis filmowy na swiecie czyli imdb daje mu 7,1!!! nazywasz pierwszą cześć żolnierzy kosmosu gniotem, w ogole widziales ten film?? bo wątpię. to jest film tak naprawdę przesmiewczy i obrazoburczy, wysmiewający faszystowską propagandę amerykanskiego wojska, tylko że widzowie twojego pokroju go nie zrozumieli, to jeden z naciekawszych filmow sf lat 90, zobacz sobie tematy na FW, ilu ludzi jest nim zachwyconych i daje oceny na poziomie 9-10, oto fragment recenzji z klubu milosnikow filmu "Żołnierze kosmosu" to przykład perfekcyjnego w formie kina kosmicznej akcji, który w warstwie wizualnej do dziś pozostaje jednym z najciekawszych SF jakie stworzono"!!! film o faszyzmie us army , o praniu mózgu żołnierzom. film na podstawie świetnej książki sf, poczytaj o ideologii filmu choćby na wikipedii, przeczytaj wypowiedzi twórcow, samego Verhovena, bo chyba gówno o nim wiesz. świetna, poważna fabuła plus mega efekty najlepszych ludzi z branży czyli Industrial Light & Magic. 7 to i tak mało dla genialnego kina sf, dającego poważną treść opakowaną w rewelacyjne efekty
2 naznaczomy byl filmem kiepskim, dalem mu 4 czyli ujdzie w tłoku (no chyba roznica miedzy 3 a 4 jest znikoma) film min lepszy od udręczonych bo do polowy swietny, druga polowa tragiczna, srednia mi wyszla na 4, tymczasem udręczeni to film slaby niezlaeżnie jaką polowę się bierze pod uwagę
3 predators był kiepski, 4/10 czyli tak samo, ujdzie w tloku, ale juz na pewno ciekawszy o to jedno oczko od udręczonych, przynajmniej nie zaspialem z nudow. predators ma kiepsciutką fabułę, ale duży plus za próbę odtworzenia klimatu klasyku z lat 80 (sam zresztą przyznasz że twoje argumenty są z dupy franc, bylyby lepsze gdybym tym kiepskim filmom dawal 10, tak jak ty dajesz wielu gniotom, tymczasem u mnie mozesz sie najwyzej do oceny 4 przyczepic hahaha, ale żenada!!)
4 shaolin soccer ocenilem na 5?? niemozliwe, jeśli tak dalem to musialem być po whiskaczu, już poprawiam na 7 !, ocena na imdb 7,3, ocena na FW prawie 7, do tego setki bardzo pozytwywnych komentarzy (nie tylko na FW) i bardzo dobre recenzje (nie tylko w polsce). to jest film oparty na rewelacyjnej kreskowce Captain Hawk, ktory w latach 80-90 leciał na polonii 1, ktorego pewnie nie znasz bo jesteś smarkiem jak mniemam. ty w ogole wiesz kim jest Stephen Chow? facet nazywany jest Quentinem Tarantiono Hongkongu, to jest facet bawiący się konwencjami, jak choćby jego rewelacyjny `kung fu szał`, którym zachwycili się nawet sztywni krytycy filmowi gazety wyborczej. Shaolin Soccer i kung fu szał bo to świetne komedie, zobacz sobie masę wpisów na FW
jak sam widzisz, gówno wiesz o filmach, o kinematografii. nie masz pojęcia o stylach, o konwencjach, przeslaniu ideologicznym filmów, o inspiracjach ich auotrów. weź się ogranij, poczytaj najpwierw trochę, a potem idź uczyć ojca dzieci robić

ja nigdy nie mówiłem że jastem jakimś znawcą czy coś dziwię się tylo ludziom którzy debilnym filmom dają 7 czy 8 a naprawdę dobrym i wartym obejrzenia 2 czy 3.zolnierze kosmosu? tak widziałem wielkie larwo-modliszki kontra ludzie, daj spokój, baja jakich mało, a wypowiedzi nie musisz cytowac bo nawet pod największymi gniotami są słowa zachwytu a pod wybitnymi arcydziełami znajdziemy opinie negatywne i to wiele. udręczeni są nawet nie na podstawie ksiażki ale faktów autentycznych i tonawet ciebie nei przekonuje to mnie ma przekonać jakiś niszowy autor książek s-f?
no skoro jesteś takim wspaniałym znawcą to się przyczepiam nawet o ocene 4!
może cię zaskoczę ale wychowałem się na cubasie ale już dorosłem i filmy - bajeczki o nandaturalnych piłkarzech - karatekach już mnie nie bawią, tym bardizej że one raczej są skierowane jak mniemam do najmłodszej widowni.
Smieszy mnie jedna rzecz u ciebie a mianowicie najpierw tak strasznie się ze mnie śmiałeś że podpieram się głosem większości a teraz nagminnie robisz to samo, że wiele osób lubi rz. kosmosu, tak samo shaolin soccer. To jesteśmy w końcu indywidualni czy nie bo skoro tak to już wspominałem 14 tysięcy widzów którym udręczeni się bardzo spodobał! JA jednak nie patrzę na większość jak ty i wolę własny rozum!
hehe te docinki są trochę nie na miejscu skoro tak się znasz a podpierasz się tylko tym że mają setki pozytywnych ocen. A wcześniej cały czas tłumaczyłeś że nie interesuje cię opinia większość -i po co tak lawirujesz jak chorągiewka?

użytkownik usunięty
Mothyff

człowieku walnij się czymś mocno w łeb, przeanalizuj swój sytem myślenia i dopiero wtedy udzialaj się na jakimkolwiek forum. odpisuję ostatni raz bo ręce mi lecą. dajesz 10tkę kiepskim powołując się na to, że to głupkowaty tasiemiec spełniający w 100% swoją rolę, a nie rozumiesz czegoś takiego jak konwencja filmu, nie dociera to do twojego mózgu. i nie mówię teraz o konwencji takiego shaolin soccer czy 30 dniach mroku, mówię o konwencji w ogóle. oczywistym jest, że30 dni mroku to film całkowicie niestraszny (jak w ogóle można bac się filmów, nie jesteśmy dziećmi), taka jest jego konwencja, umowna, komiksowo-telewizyjna (tak jak choćby świt żywych trupów Snaydera, z którtym to filmem 30 dni bardzo mi się kojarzyły). tak samo trudno żeby shaolin soccer nie był komediową bajeczką skoro isnpirowany jest japońskim anime dla dzieci. w swojej konwencji te filmy są bardzo dobre. zawsze rozpierdzialają mnie ludzie, którzy narzekają że np. transformers to bajeczka dla dzieci, że zero realizmu, WTF? przecież to jest kinowa ekranizacja kreskówki dla dzieci i komiksów. te wielgaśne robale z żołnierzy kosmosu (żołnierze pisze się przez ż) celowo mialy być wielkimi, ohydnymi robalami, żeby wywoływały w widzu pierwotny odruch odrazy do robactwa. tymczasem na końcu okazuje się, że te "robale" wcale nie są takie złe i po prostu bronią się przed najeźdzcą, który tak naprawdę jest bardziej odrażający niż one. ale ty tego nie kumasz, nic nie czytałeś o tym filmie, widać, że całą swoją wiedzę czerpiesz z samych filmów. skoro jak mówisz bajeczki o ponadnaturalnych piłkarzach cie nie bawią, to jasny wniosek że są słabe. czyli wszystko co cię już nie bawi jest kiepski, animacje pixara też są słabe bo są dla dzieci? nagorodzony oscarem piotruś i wilk też jest słaby? puknij się w łeb. braki logicznego myślenia są w tywoim wypadku zatrważające
co do podpierania się głosem większości - różnica jest taka, że powolywales się na 14 tysięcy pozytywnych glosów, ja głównie powolywalem się na ocenę, która jest średnią wypadkową. a chorągiewka nie lawiruje, połączyleś okreslenie `lawirować` z `byc zmiennym jak chorągiewka na wietrze`
skoro udręczeni, ten masakryczny gniot, jest dla ciebie trzymającym w napięciu horrorem, to mogę ci jedynie wspolczuć. jak to mówią - są gusta i guściki. w ogole kogo ja probuje przekonać, kolesia dla ktorego arcydzielem jest troja i swiat wedlug kiepskich hahahaha i ty jeszcze smiesz na mnie wyjezdzać, wstyd. i nie mow do mnie moj drogi, gejowate jakieś, ble

nisatety nie kumam towjego toku rozumowania, jeśli mnie jakiś film nie bawi i nei przkonuje i piszę że przez to jest słaby to źle, a ty robisz dokładnie to smao i jest ok. Bo skoro dla ciebie udręczeni jest nudny i niestraszny i dlatego wg ciebie słaby to ok, a skoro jkaiś film jest dla mnie durnowaty onudny to już że źle robię. Musimy dojść do jakiegoś konsensusu, albo w te albo we wte!
ps
ja tez się powoływałem na ocenę - pisałem na początku że udręczeni ma prawie 7 więc sporo!
ty za to masz wspaniały gust skoro lubisz durnowate filmy o super-piłkarzykach i debilnych wampirkach.

a co do kiepskich to znowu sobie człowieku zaprzeczasz bo jak mówię że kiepscy MAJĄ być durnowatym tasiemcem to nei pojmujesz tego a za chwilę piszesz że shaulin soccer czy transformers muszą być głupimi bajeczkami bo taka jest ich konwencja i są ok. Zdecyduj się w końcu czy chodzi o to czy nam się podoba czy o konwencję!

użytkownik usunięty
Mothyff

30 dni mroku jest gniotem????? puknij się w łeb, to jest film o prawdziwych wampirach, a nie przeżywających egzystencjolane rozterki nastolatakch w wykonaniu roberta pattinsona. to jest film ktory przywrócil wampirom wlasciwą twarz, klimatyczny vampire horror, z klimatem rodem z rewelacyjnego "coś". ocena na imdb prawie 7 mowi sama za siebie. już samo umiejscowienie akcji na skąpanej w mroku alasce bylo strzalem w dziesiątkę, gra aktorska bena fostera i josha hartneta genialna, bezwzględne, nie zadające pytań, paskudne, żadne mordu wampiry, walka o przetrwanie no i rewelacyjna muzyka. sory koleś ale masz po prostu spaczony gust. gównom dajesz 10tki, wyśmiewajac dobre kino, żal

hehe znowu to samo jak mowilem ze udreczeni prawie 7 to wielce się wkurzałeś a tu znowu to samo - że 30 dni mroku mają prawie 7 i to mowi samo za siebie. śmieszne nie uważasz? Mały hipokryta?
To że ostatnio powstały filmy o pięknych spedalonych wampirach nie oznacza mój drogi że każdy gniot gdzie wampirki będą brzydkie będę wysoko oceniał. Głupi ten film jest jak nie wiem co i wcale nei straszny a wręcz śmieszny. Chyba raczej ty masz spaczony gust skoro trzymający w napięciu horror wyśmiewasz a gniot z biegającymi po mieście wampirkami wychwalasz...

a co do kiepskich powtorze po ras 50 tysięczny, że ja oceniam filmy wg ich kategorii a kiepscy jako głupkowaty tasiemiec spełnia swą rolę w 100%, a czy mi się podoba czy nie to inna sprawa. JAkby każdy porównycwał seriale - tasiemce do megaprodukcji typu matrix czy arcydzieł jak 'zielona mila' czy 'f.gump' to podejrzewam że każdy serial miałby 1 lub 2 ocenę, nieprawdaż?

użytkownik usunięty
Mothyff

p.s. efekt motyla: 15 miejce w rankingu fw. rzeczywiście, tysiące ludzi nie może się mylić

użytkownik usunięty
Mothyff

a bredziłeś z tym tytułem tematu. film może ci się podobać, twoja sprawa

użytkownik usunięty
Mothyff

i jeszcze obowiązkowa "stay"

użytkownik usunięty
Mothyff

i jeszcze z klasyki oczywoscie dziecko rosemary i omen 1 i 2

nudy nudy nudy to są dopiero nudyyyyyyy

ocenił(a) film na 7

A moim zdaniem film jest na 7... Dlaczego juz tłumacze: Przestraszyć mnie tez nie przestraszył ale klimat filmu i fakt ze został oparty na faktach potęguje jego wartość. Co więcej moim zdaniem najlepsza scena to s ostatnie słowa ,, ,, Nie dbam o to czy|uwierzycie mi czy nie. Wiem, co się stało. Lekarze i pielęgniarki wiedzą.Moja rodzina wie.A mój syn żyje.
i jest zdrowy.Tylko to się liczy.Niezbadane są wyroki boskie...i nigdy nie wiemy co może się nam przytrafić.
Rozważcie to." Fakt faktem zmuszają do refleksji. A horrory nie zawsze maja straszyć. Dziękuje:)

użytkownik usunięty
marspl_fw

KAŻDY horror ma straszyć. to jego misja, powołanie. thriller ma trzymac w napięciu, komedia bawić, horror straszyć. inaczej nie miałoby to sensu. ten nie straszył, klimatu (jak dla mnie) nie miał za grosz. nie ma dla mnie większego znaczenia czy film był na faktach, czy też nie. Egzorcyzmy Emily Rose też były na faktach, i wyszło rewelacyjnie, a gdyby były zmyślone? nic by się nie zmieniło, byłby to tak samo genialny film.

ocenił(a) film na 7

Fakt masz trochę racie w tym co napisałeś. Ale generalnie są gusta i guściki. Znam osobe ktora uwaza ze Egzorcyzmy Emily Rose byl dennym filmem ja osobiście mam go w swoich klasykach. Sadze ze tak samo jest z tym filmem.