Ujawnienie

Disclosure: Trans Lives on Screen
2020
7,5 1,3 tys. ocen
7,5 10 1 1343
7,4 10 krytyków
Ujawnienie
powrót do forum filmu Ujawnienie

Bardzo ważny dokument uczący tolerancji. Akceptacja to bardzo ważne słowo w tym świecie. Akceptujesz siebie ? Zaakceptuj innych.
Jest nam bardzo ciężko akceptować coś czego nie doswiadczylismy, nie widzieliśmy, nie poczuliśmy. To co inne automatycznie eliminujemy. Współczuje środowisku trans ze musza się mierzyć z tym okrytym światem które jeszcze przędła bardzo długi czas nie będzie dla nich łaskawe.

ocenił(a) film na 8
jakubmosior

Tak, ale poleciłbym także mojemu środowisku, środowisku LGBT+ . O wewnątrzśrodowiskowej dyskryminacji wspomniano z resztą tutaj kilkakrotnie. Pomijam, że „Disclosure” jest świetnie wykonany i widać w każdym ujęciu, że autorzy byli merytorycznie przygotowani do stworzenia tak dobrego filmu, ale mało który dokument o tej tematyce spełnia tak doskonale swoje zadanie – edukuje. Świetny film. Daje do myślenia. I pokazuje w dużym stopniu jak ze sobą rozmawiać i na czym skupiać uwagę w rozmowie nt. tolerancji czy akceptacji.

ocenił(a) film na 4
jakubmosior

Nie jestem konserwatysta, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie, jeśli facet czuje się kobietą : to zmienia płeć-ok, ale czemu część z osób transplciowych nie idzie krok dalej i nie usuwają członków?

RAC_79

Akurat wiec osób decyduje się na ten krok zwłaszcza mężczyzn, którzy czują się kobietą.

RAC_79

"czemu część z osób transplciowych nie idzie krok dalej i nie usuwają członków?" - ale masz świadomość, że pełna tranzycja kosztuje około $120 000 i tylko część ludzi na to stać?

ocenił(a) film na 4
bambosze_babuni

A taka niepełna to ile?

RAC_79

Jest teraz taki nowy wynalazek, internet się nazywa, może o nim słyszałeś. I tam są takie różne fajne informacje, które można sobie wyszukać. Można np. znaleźć cenniki różnych usług. Tylko trzeba wpisać zapytanie na takiej mało znanej stronie, google się nazywa. Polecam skorzystać

ocenił(a) film na 4
bambosze_babuni

Jesteś jakiś taki spięty, jakbyś nie przeszedł pełnej tranzycji xD

RAC_79

Jesteś taki prosty, że rozmowa z Tobą, to strata czasu :)

ocenił(a) film na 4
bambosze_babuni

Wyjmij ten kij z tyłka :D

ocenił(a) film na 1
jakubmosior

Mam alergię na politycznie poprawne zróżnicowanie na siłę. Czy to czyni mnie konserwatystką? Kino to sztuka dla mas. Dopóki nie zaczniecie programować przedszkolaków, aby wybierały sobie jedną z 53 płci, dopóki nie wywrócicie do góry nogami przekroju społecznego, wasze propagandowe zakusy zostaną przez masowego widza zdemaskowane i odrzucone.

ocenił(a) film na 1
jakubmosior

Tolerancja wszystkiego wokoło nas zniszczy, jest coraz gorzej