W ostatnich latach pojawia się w kinach sporo filmów które wyświetlane są tylko i wyłącznie w 3D .Nie dość że są droższe to w moim odbiorze są gorsze .Ciężko złapać ostrość po jakimś czasie niektórych boli głowa.Efekty są marne a słono za nie trzeba płacić.Jedynie imax daje radę choć też nie do końca .Czemu nie ma dwóch wersji normalnej i trójwymiarowej.Przez to muszę czekać na film na blueray'u.Nie dość że nie ma wersji normalnej to obsługa kin kłamie że jest .Już kilkukrotnie na miejscu okazywało się że seans jest 3d a nie było o tym mowy ani na stronie a telefonicznie potwierdzono ze jest to wersja normalna .Oczywiście licząc chyba na to że się skuszę .W środę z orange zamiast 10 zł musiałbym zapłacić 29 czy ponad trzydzieści za to że film będzie przez połowę seansu nieostry .
Zwykle też bardzo irytuje mnie brak wersji 2D, szczególnie w przypadku marnych konwersji do 3D. Filmy takie jak Kapitan Ameryka czy Thor miał 0 efektu 3D i marną głębie obrazu,a projekcji 2D nie było!!Ten film akurat jest bardzo 'ostry'. Film był kręcony z użyciem kamer Red Epic o rozdzielczości 5K WS (5120x2134). Użycie tego sprzętu właściwie wyeliminowało większość rzeczy które irytowały mnie w filmach 3D - rozmycie obrazu przy szybszych ruchach kamery, generalny brak ostrości. :)
Tak czy siak, ceny biletów u nas nijak mają się do zarobków :/
Nie no nie przesadzajmy nie każdy musi iść w weekend kiedy bilet normalny to okolice 30 zł .Na undera pewnie i tak się skuszę .Bo nie chce mi się pół roku czekać na 2D.Czasem w feminie mają 2d choć od kiedy wyświetlają też 3D sytuacja jest taka jak u pozostałych.Wyboru brak.Filmy to jedno ale mi się nie podoba obecne 3D .Po co mi np w telefonie 3D albo w gierce której ekran jest tak mały że głębia jest kiepska .Sam robię sobie fotografie 3d i lubię je przeglądać ale pakowanie trzeciego wymiaru do tv po to żeby w lutym zobaczyć jak rysiek z klanu ginie w w 3D przesada.
No pakowanie 3D w telefony i przenośne konsole z małymi ekranikami mija się dla mnie z celem. Za to oglądanie filmów w IMAX (jeśli są nakręcone w 3D) jest bardzo miłym doświadczeniem ;)
Będąc na starciu tytanów uświadczyłem zaskakująco dobrej sceny 3D .Postać zrobiona z gwiazd była ładnie pokazana z każdej strony .Widać było że obiekt jest trójwymiarowy .Reszta to była jedna wielka pomyłka .