Upadek

Falling Down
1993
7,7 102 tys. ocen
7,7 10 1 102129
7,7 41 krytyków
Upadek
powrót do forum filmu Upadek

Większość opisów nie oddaje IMHO sensu tego filmu. Dla mnie jest przede wszystkim film o paradoksie naszej cywilizacji. Karmi wizjami szczęścia, stawia je na wyciągnięcie ręki, a jak się próbuje sięgnąć to się ukazuje, że choć się zaprzeda duszę i ciało, to i tak pewnego poziomu się nie przeskoczy. Okrucieństwo nie do przyjęcia.

ocenił(a) film na 9
KarolZet

W końcu! Znalazłam jeden inteligentny komentarz! Zabawne, że film diagnozuje u widzów chorobę, na którą cierpi główny bohater - ślepą wiarę w bajki.
Kto, będąc uczniem, nie słyszał opowiastki o tym, że ciężka praca i wykształcenie gwarantują szczęśliwe i dostatnie życie? Kto kupił produkt X, bo uwierzył reklamie, że posiadanie da mu zadowolenie? Życie weryfikuje trafność "mądrości" życiowych i ludowych przysłów. Niejeden inteligentny i wykształcony będzie leczył prozackiem depresyjne stany, bo nie odnajdzie się na rynku pracy, co sprawi, że znajomi będą posyłać blado-litościwe uśmiechy nieudacznikowi, co nie ma samochodu i nie jeździ na wczasy.

D-fens uwierzył, że wystarczy ożenić się, żeby było ciepło jak w filmie familijnym, że wystarczy kupić zabawkę, żeby córeczka śmiała się jak dzieci z reklamy, wystarczy ciężko pracować, żeby mieć dobrze zarabiać, ale to nie wszystko... Kiedy poziom irytacji przekroczył granice, nasz najdroższy przyjaciel z ekranu postanowił wcielić się w rolę na ekranie często widywaną: buntownika i mściciela, człowieka-demolkę, co podpala wkurzający go świat. Niestety, rzeczywistość znowu okazałą się niekompatybilna z hollywoodzkimi superprodukcjami, toteż D-Fens stał się groteskowym bohaterem pastiszu, a nie filmu akcji. Ostatecznie, bajki wyposażyły go tylko w pistolet na wodę - w filmie mogłoby się okazać że to pistolet Jamesa Bonda z ukrytymi superopcjami... Niestety, rzeczywistość...

A Prendergast? Filmowy dobry bohater, dobry policjant, dobry przyjaciel, dobry mąż; udało mu się - dobrze wszystko przemyślał, pozostał pozytywną jednostką, w przeciwieństwie do D-fensa nie wynargadzał zła złem, toteż przed nim świetlana przyszłość, uśmiech, szczęście...
... A cóż to za bajka? Wszystko to być może! / Prawda, jednakże ja to między bajki włożę...

Jeden z lepszych filmów o ludzkiej kondycji w świecie reklamy, PRu i nieanimowanych bajek z Hollywood. Dzisiaj to chirurdzy plastyczni i polepszacze smaku chelba rządzą światem.

ocenił(a) film na 8
khedes_ona

Postawiłbym Ci piwo za ten komentarz :)

ocenił(a) film na 8
khedes_ona

Dobrze powiedziane. Tak Ty, jak i KarolZet.

ocenił(a) film na 8
KarolZet

Nic dodać, nic ująć - film w fantastyczny sposób wyśmiewa współczesny model życia w społeczeństwie i największą zaletą jest jego zarąbista aktualność... zawiera mnóstwo smaczków, takie jak wspomniane napady na sklep czy fast food, jednak moją ulubioną sceną jest rozmowa z robotnikiem w trakcie remontu drogi - "co, jeszcze 2 dni temu ta droga była ok, a teraz już nie jest? Taa, po prostu musicie wydać wszystkie pieniądze z budżetu jaki wam dali, bo jak nie, to w następnym roku dostaniecie mniejszy. Powiedz, że ta droga jest ok, powiedz!" - czy czegoś Wam to nie przypomina? Przecież doskonale znamy takie sytuacje chociażby z naszego pięknego kraju...
Kolejnym ciekawym zabiegiem jest fakt, że kolesia, który w biały dzień napada na ludzi i strzela z broni, ściga prawie emerytowany już policjant, w dodatku ze zdaną bronią... poezja :D

ocenił(a) film na 8
Daniello_

Ja będąc świadomy, że ten film powstał już ładnych parę lat temu, myślałem sobie, że to wszystko do Nas dociera dopiero teraz. Widać, że do Polski trafia wiele problemów zza oceanu, taki "mcdonaldowy" i frajerski styl bycia.