Upadek

Falling Down
1993
7,7 102 tys. ocen
7,7 10 1 102129
7,7 41 krytyków
Upadek
powrót do forum filmu Upadek

...TEN FILM...TENFILM...JEST...JEST...PO...PO...PROSTU...PROSTU...

G---E---N---I---A---L---N---Y !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
Frank_Serpico

Zgadzam się z przedmówcą. Film ma niepowtarzalny klimat, perfekcyjne kreacje Douglasa i Duvalla. Wszystko w tym filmie ma swoją wymowę (jak choćby scena montowania bazooki według rad małego gówniarza)

ocenił(a) film na 10
Frank_Serpico

nawet słowo G---E---N---I---A---L---N---Y to za mało do tego filmu!!! on jest po prostu........ no nie ma takich słow!!!

ocenił(a) film na 10
Frank_Serpico

zgadzam się w 500%, coś po prostu, wybaczcie ale muszę użyć tego słowa "zajebisty". Obalenie i skrytykowanie American Dream i ogólnie amerykańskiego sposobu życia.
Co najciekawsze D-FENSE, nigdy nie zaczynał pierwszy, zawsze był atakowany i prowokowany i zawsze miał racje, każdy z nas zrobiłby to samo co on... Po prostu chciał dotrzeć do domu, a wszyscy mu to utrudniali...to mógł być każdy z nas.

12/10 !!!

ocenił(a) film na 7
OGUREK

Nie zawsze był atakowany i nie zawsze miał rację, czasami to on atakował, z początku wygląda tylko jak ofiara (i sam tak uważa do końca), ale później wychodzi na jaw, że to zwykły świrus, który dręczy psychicznie swoją matkę i w przeszłości także żonę. Film fajny, trochę sztampowy rozwój akcji, ale podobała mi się postać D-FENSa, przy każdym jego pojawieniu się na ekranie zastanawiałem się co mu się teraz w kimś lub czymś nie spodoba.

OGUREK

"każdy z nas zrobiłby to samo co on"
wręcz przeciwnie, każdy uległby.

ThePrestige

Ale każdy chciałby zrobić to samo co On a nie być uległym :)

Frank_Serpico

Świetny film pokazujący że nigdy nie wiesz czego spodziewać się po niepozornym facecie stojącym za tobą w kolejce.

ocenił(a) film na 10
Frank_Serpico

czy ktoś z Was oglądał ten film więcej niż 1 raz?

ocenił(a) film na 10
Memoj

miałem VHS kupiony na Allegro i oglądałem kilkakrotnie, a co ? bo nie jest to film w żaden sposób odstręczający od ponownego obejrzenia

użytkownik usunięty
Zbyszek_23

Świetny film, jestem właśnie po seansie. Genialna rola Douglasa!

ocenił(a) film na 10
Memoj

Właśnie obejrzałem kolejny raz ten film i znowu robi kolejne mocne wrażenie i oczywiście rozbawia :)

Pierwszy raz pewnie z 10 lat temu, ostatnio 2 lata temu i dziś...

Podwyższyłem mu nawet ocenkę na filmwebie na całe 10/10, bo tej klasy film po prostu na to zasługuje - prosta historia, ciekawie, śmiesznie, trzymający w napięciu, brawurowy Douglas i cała reszta, i to co inni wspominali: w tym filmie jest to dokładnie to co potrzeba, żeby ze zwykłej historii zrobić odbicie sytuacji jednostki ze zderzeniem z rzeczywistością, która nie rzadko sypie piaskiem po oczach (bieda, rasizm, nierówność społeczna).

Każdy może zastanowić się, kto dyktuje warunki, los?, czy jesteśmy marionetkami, czy możemy coś z tym zrobić i jakoś się przeciwstawić...

Nawet pełne podporządkowanie się może być przyczyną UPADKU

D-FENS mówi coś takiego: mam za duże wykształcenie, ale za małe umiejętności, albo na odwrót, już nie pamiętam...

Dla mnie Klasyka Kina 10/10

ocenił(a) film na 10
MilekSan

Haha no z tym wykształceniem to najlepszy tekst w filmie + minka Douglasa. Macie racje ludzie TOP 5 jeśli o mnie chodzi.

ocenił(a) film na 9
Memoj

Przestałem liczyć, nie ma sensu:))))

Frank_Serpico

Przynajmniej raz dziennie mam chęć ruszyć w miasto z pistoletem. Film świetny. Douglasa nie lubię jako aktora ale tu zagrał genialnie.

użytkownik usunięty
GumCo

Zgadzam się, ze film jest świetny. Chociaż nie mam 50 lat, męża i dzieci i tak nieraz nachodzą mnie myśli iście "difensowskie" ;) - tym abrdziej wyorbażam sobie jak musiał się czuć ten facet, kiedy stracił właściwie wszystko. Douglas - znakomity. Świetnie też zagrana rola policjanta roaz żony - wkurzała mnie, nawiasem mówiąc, bo zamiast normalnie z nim porozmawiać, oddała go policji. A pzrecież on nie chciał źle!

ocenił(a) film na 7
Frank_Serpico

dzisiaj 04.09 na TVP1 o 23:05. Polecam tym, którzy nie widzieli , Ja dałem 7,5/10

ocenił(a) film na 10
Frank_Serpico

Potwierdzam film GENIALNY, jeden z moich ulubionych, rola Michaela Douglasa to mistrzostwo aktorstwa 10/10

ocenił(a) film na 7
kiniek_2

Odlot na całego!

Douglas jako sfrustrowany Amerykanin, rozwala wszystko co napotka na drodze. Film nie tylko obala tzw. “amerykański sen”, krytykując przy tym styl życia Amerykanów w latach 90. ale także wiele aspektów różnych grup społecznych.

Choć w dużej mierze niedopracowany ogląda się go z niebywałym zainteresowaniem. Podrasowania wymaga na przykład postać detektywa Martina i sam sposób pościgu głównego bohatera. Nie zmienia to jednak faktu, że w film tchnięto ducha i świetnie uchwycono klimat.

Do wszystkiego dochodzą bardzo dobre zdjęcia naszego rodaka i jedna z najciekawszych kreacji Michaela Douglasa.

+7/10 i serduszko

ocenił(a) film na 9
Redox

A moim zdaniem najlepszej w karierze...

ocenił(a) film na 10
kiniek_2

świetny film, chociaż byłem pewny, że ta 'detektywka' (hehe żart) jej rolę
gra Sandra Bullock, której nie cierpię, ale one są chyba bardzo podobne
Sandra Tores i Sandra Bullock z urody.

użytkownik usunięty
hakowy

po prostu nie do odróżnienia ;)

ocenił(a) film na 10
Frank_Serpico

W życiu widziałem TYSIĄCE filmów. I muszę przyznać z całą pewnością... - to najlepszy film jaki widziałem - W ŻYCIU NIE WIDZIAŁEM LEPSZEGO FILMU I PEWNIE NIE ZOBACZĘ BO DRUGI TAKI NIE POWSTANIE!!! Mój film nr 1 -mógłbym go oglądać w nieskończoność! Genialny film, każda klatka tego filmu to arcy arcydzieło.

10+/10

ocenił(a) film na 10
Wielki_Krytyk_Filmowy

Zgadzam się z przedmówcami!!!!!!!!!!
Film jest A-R-C-Y-D-Z-I-E-Ł-E-M!!!!!!
Przed obejrzeniem "Upadku" Michael Douglas był dla mnie bardzo dobrym aktorem, jednak PO OBEJRZENIU tego filmu uważam Douglasa za MISTRZA!!!

TAK DOBRY FILM ZE AZ BRAK SLOW!

ocenił(a) film na 10
Bobey

oglądam go dziś bodajze po raz czwarty, ogladalem go jako malec i zapadl mi bardzo dobrze w pamiec, z przyjemnoscia ogladam go po raz kolejny - majstersztyk

kamilek_6

a scena w fast-foodzie, kiedy porównuje hamburgera z menu, a tego którego dostał... BEZCENNA :D

ocenił(a) film na 9
Frank_Serpico

Jestem w szoku! Żadnych tutaj oszołomów twierdzących, że ten film to gówno.. a tak miałem ochotę komuś przyj.... ;)
Film REWELACYJNY!
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Covenant

Zgadzam się ocena 10/10

ocenił(a) film na 10
damian_smyk

Co kmiocie piszesz "Zgadzam się ocena 10/10" jak dałeś 7...

ocenił(a) film na 7
Metal_Gear

Mogę dawać oceny jakie mi się podobają i nie twój interes

ocenił(a) film na 7
Metal_Gear

Może zmieniłem zdanie i teraz dam 10/10