Upadek

Falling Down
1993
7,7 102 tys. ocen
7,7 10 1 102132
7,7 41 krytyków
Upadek
powrót do forum filmu Upadek

A przynajmniej jeden z najlepszych. I kolejny dowód na słabość i brak suwerenności Akademii, która nie przyznała filmowi statuetki. A powinien ją dostać zarówno Joel, jak i Mike oraz producenci.
No - ale cóż się dziwić. W końcu ten film wyśmiewa wszelkie amerykańskie absurdy. Ktoś obraża hamerykańskie społeczeństwo! Toć to niedopuszczalne!

ocenił(a) film na 9
_Ja_

Taki film jak Upadek nie miał szans na Oskary, nie dostał przecież nawet do niego ani jednej nominacji, czy do praktycznie żadnej innej nagrody. Tak jak napisałeś - jest to zbyt ostra krytyka współczesnego amerykańskiego stylu życia.
Film jest oczywiście kapitalny, ale bardzo również niedoceniany. W dodatku dzisiaj jakby dość zapomniany, a szkoda.
Aczkolwiek z tym określeniem jako thriller wrzechczasów, to żeś trochę przesadził :).

ocenił(a) film na 9
arrival

Wogole dlaczego obok gatunku Dramat widnieje Thriller?Ja bym ten ostatni zamienil na Czarna Komedie, chociazby ze wzgledu na jego rozmowe z dziadkiem, ktory mial pecha i umieral w swoim smiesznym kapelusiku.

ocenił(a) film na 7
_Ja_

Obejrzałem.. i rzeczywiście film genialny bez dwóch zdań. Tylko czemu go nie ma ani na imdb, ani na filmwebie na liście..? Na imdb jest jakiś upadek z 2004r..

Acha, Mike Douglas zagrał rzeczywiście genialnie.

ocenił(a) film na 9
Uzi

To nie jest 'jakiś upadek z 2004 roku', tylko jeden z najlepszych filmów XXI wieku ;)

ocenił(a) film na 7
arrival

Najlepszy film XXI wieku jak dla mnie to requiem for a dream..

Tego drugiego upadku nie widziałem, więc nie wiem.

ocenił(a) film na 9
Uzi

Requiem for a dream jest z XX wieku :)

ocenił(a) film na 7
arrival

Rzeczywiście :]

ocenił(a) film na 7
arrival

Abra-kadabra.

ocenił(a) film na 9
arrival

Oj, tu nie ma zgody. Jak go obejrzałem tamten 'Upadek' pomyślałem "W T F" :> Ale to nie to forum...

Co innego ten 'Upadek'. Świetny i scenariusz i muzyka i Michael i Robert i widoczki Bartkowiaka i nawet humor. Nie zbyt skomplikowany, i dobrze film z typu tych które można oglądać od dowolnych fragmentów - nie trzeba patrzeć od deski do deski by nie popsuć sobie świetnych wrażenia, czyli łatwo przyjemnie można do niego wracać.
Niestety są słabe punkty - dość irytujący jest cały zespół policjantów z dwójką wspaniałych i bandą idiotów.
Ale ok, swoim zwyczajem przymykałem oczy w tych scenach bo bardzo nie lubię czepiać się dobrych filmów.

ocenił(a) film na 10
_Ja_

naprawdę genialny film. każdy współczesny człowiek powinien go obejrzeć a przed udaniem się na spoczynek klękać i modlić się, żeby NIGDY nie trafił mu się w życiu dzień taki, jaki przytrafił się D-fensowi... a o taki przypadek nietrudno w tym naszym paskudnym świecie (choć na pewno łatwiej o taki upadek w Ameryce niż u nas)

_Ja_

BArdzo dobry rzeczywiście.Ale, że wszechczasów to troszkę przesadziłeś.Jak dla mnie trochę zbyt przerysowany, ale może własnie dzięki temu tak celnie trafia do ludzi.

ocenił(a) film na 9
coosta

No fakt. Problem w tym, że patrząc na naszych policjantów i ich zabawne(a przy tym troch ę niestety żałosne) dialogi, na nieuchronnie odsłaniający się schemat filmu widz ma praktycznie pewność, że i tak wszystko skończy się dobrze.
Więc zabrakło trochę nastroju takiego już choćby jak w "Milczeniu owiec" by mówić o thrillerze wszech czasów.
Niemniej bardzo dobry film rzecz jasna.