A przynajmniej jeden z najlepszych. I kolejny dowód na słabość i brak suwerenności Akademii, która nie przyznała filmowi statuetki. A powinien ją dostać zarówno Joel, jak i Mike oraz producenci.
No - ale cóż się dziwić. W końcu ten film wyśmiewa wszelkie amerykańskie absurdy. Ktoś obraża hamerykańskie społeczeństwo! Toć to niedopuszczalne!
Taki film jak Upadek nie miał szans na Oskary, nie dostał przecież nawet do niego ani jednej nominacji, czy do praktycznie żadnej innej nagrody. Tak jak napisałeś - jest to zbyt ostra krytyka współczesnego amerykańskiego stylu życia.
Film jest oczywiście kapitalny, ale bardzo również niedoceniany. W dodatku dzisiaj jakby dość zapomniany, a szkoda.
Aczkolwiek z tym określeniem jako thriller wrzechczasów, to żeś trochę przesadził :).
Wogole dlaczego obok gatunku Dramat widnieje Thriller?Ja bym ten ostatni zamienil na Czarna Komedie, chociazby ze wzgledu na jego rozmowe z dziadkiem, ktory mial pecha i umieral w swoim smiesznym kapelusiku.
Obejrzałem.. i rzeczywiście film genialny bez dwóch zdań. Tylko czemu go nie ma ani na imdb, ani na filmwebie na liście..? Na imdb jest jakiś upadek z 2004r..
Acha, Mike Douglas zagrał rzeczywiście genialnie.
To nie jest 'jakiś upadek z 2004 roku', tylko jeden z najlepszych filmów XXI wieku ;)
Najlepszy film XXI wieku jak dla mnie to requiem for a dream..
Tego drugiego upadku nie widziałem, więc nie wiem.
Oj, tu nie ma zgody. Jak go obejrzałem tamten 'Upadek' pomyślałem "W T F" :> Ale to nie to forum...
Co innego ten 'Upadek'. Świetny i scenariusz i muzyka i Michael i Robert i widoczki Bartkowiaka i nawet humor. Nie zbyt skomplikowany, i dobrze film z typu tych które można oglądać od dowolnych fragmentów - nie trzeba patrzeć od deski do deski by nie popsuć sobie świetnych wrażenia, czyli łatwo przyjemnie można do niego wracać.
Niestety są słabe punkty - dość irytujący jest cały zespół policjantów z dwójką wspaniałych i bandą idiotów.
Ale ok, swoim zwyczajem przymykałem oczy w tych scenach bo bardzo nie lubię czepiać się dobrych filmów.
naprawdę genialny film. każdy współczesny człowiek powinien go obejrzeć a przed udaniem się na spoczynek klękać i modlić się, żeby NIGDY nie trafił mu się w życiu dzień taki, jaki przytrafił się D-fensowi... a o taki przypadek nietrudno w tym naszym paskudnym świecie (choć na pewno łatwiej o taki upadek w Ameryce niż u nas)
BArdzo dobry rzeczywiście.Ale, że wszechczasów to troszkę przesadziłeś.Jak dla mnie trochę zbyt przerysowany, ale może własnie dzięki temu tak celnie trafia do ludzi.
No fakt. Problem w tym, że patrząc na naszych policjantów i ich zabawne(a przy tym troch ę niestety żałosne) dialogi, na nieuchronnie odsłaniający się schemat filmu widz ma praktycznie pewność, że i tak wszystko skończy się dobrze.
Więc zabrakło trochę nastroju takiego już choćby jak w "Milczeniu owiec" by mówić o thrillerze wszech czasów.
Niemniej bardzo dobry film rzecz jasna.