Na liście Top Świat jako 214 ??? To są jakieś kpiny? Ten Arcy Genialny film powinien być co najmniej w pierwszej dziesiątce top świat, a jak dla mnie (ale to tylko moja ocena) na pierwszym miejscu.
-A dlaczego? Poniżej wyjaśniam:
-Klimat jaki oferuje ten film nie znajdzie się w żadnym innym filmie...
-Z jednej strony poważny, trzymający w napięciu film, z drugiej komedia że boki zrywać...
-No bo jak inaczej nazwać scenę z tym fastfoodzie, gdzie nie chcieli mu wydać śniadania bo było tam o 3 minuty za późno, albo też scena z bazooką, gdzie rozwala roboty drogowe, a dzieciak tłumaczy mu jak obsłużyć bazookę :D ...
-Jednym słowem genialny dramat przeplatany swoistego rodzaju humorem... -Trochę smutne zakończenie, bo cały czas byłem po stronie D-Fens'a gdyż to on tak naprawdę miał rację, w słusznej sprawie działał, a wszyscy dookoła go za przeproszeniem wkurwiali...
...On tylko szedł do córeczki na urodziny... Jak już mówiłem, film mocny i smutny, a jedynie niektóre sceny są wręcz komediowe i naprawdę ile razy bym nie oglądał, to nie mogę powstrzymać ataku śmiechu.
Nie myślcie sobie że odbieram całkowicie ten film jako komedię - nie! on jest mocny, tragiczny i naprawdę daje do myślenia jak żaden inny! Genialny scenariusz, bardzo dobrze wyreżyserowany, rewelacyjna wręcz gra Michaela Douglasa.
Jedyny niesmak i żal który po filmie pozostaje (tym lepiej dla filmu, robi go mocniejszym) to oczywiście śmierć głównego bohatera, który został zastrzelony przez policjanta - dziada na emeryturze, kij mu w oko za to!
-Z filmu wynika bardzo dużo morałów... jeden z nich, chyba taki najważniejszy, to że nie zawsze wygrywa dobro i sprawiedliwość, a ktoś kto ma racje i chce ją na siłę udowadniać w dzisiejszym świecie ma przegwizdane. Więc lepiej nie robić z siebie gieroja i nie odwiedzać córki w urodziny.
Pozdrawiam.
Zgadzam się z Toba, ten film powinien być w top 10, a co do Michaela Douglasa, to w tym flimie pokazał arcykunszt. Rewelacyjny aktor, rola i film.
...nie rozumiem dlaczego ten film jest tak słabo rozreklamowany, on powinien być bardziej znany niż Ojciec Chrzestny, każdy człowiek powinien choć raz zobaczyć "Upadek".
Dokładnie. Ale niestety Filmweb jest ostatnio zbyt popularny wśród młodzieży, co preferuje kino efekciarskie. Nic się nie poradzi :-/
A tak z innej beczki to najważniejszym morałem jest upadek cywilizacji, zasad i relacji międzyludzkich. Jak na to tak spojrzeć to nawet się tytuł filmu robi ciekawie wieloznaczny - upadek człowieka skutkiem upadku cywilizacji.
To prawda, że film jest dobry. Powiem nawet, że bardzo dobry. Dałem 8/10. Nie uważam jednak, by powinien być w pierwszej 10. W top 100 jak najbardziej. ;)