Upiór w operze

The Phantom of the Opera
2004
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 80710
5,9 12 krytyków
Upiór w operze
powrót do forum filmu Upiór w operze

Zauważyliście podobieństwo między naszym kochanym Upiorkiem, a postaciami z Harrego?
Pomyślcie:
Upiór i Snape (cechy: mroczność, 'zło', itepe);
Christine i Lily (cechy: małe doświadczenie w muzyce/magii, te takie zielone oczy... chyba że to moje urojenie. xD);
Raoul i James (chcey; myśli, że jest najlepszy, itepe, właściwie cechuje ich taka dupowata lalusiowatość. xD);
Syriusz&Lupin i dyrektorzy opery (cechy: stanie po stronie tych dupków, nie lubienie 'tego złego').

Teraz już widzicie podobieństwo?
Piszcie, co o tym sądzicie. ; ))

Pozdrawiam. ; **

emO_o

Ja tam nie widzę żadnego.

ocenił(a) film na 9
emO_o

Ogólnie coś w tym jest, ale są to drobne podobieństwa - takie, jakie można znaleźć między dowolnie wybraną historią/postacią, a setkami innych.
...ale Christine chyba nie ma zielonych oczu? >>'

ocenił(a) film na 9
Gato

Emmy Rossum ma piwne, o ile się nie mylę. Gerard ma zielone :)

ocenił(a) film na 10
emO_o

podobieństwa między tymi postaciami trzeba naprawde długo szukać... ja tego podobieństwa nie widze. teoria niezwykle ciekawa, aczkolwiek dla mnie bezsensowna. pozdrawiam ;*

djchrzanu91

Taaa... "Upiór w operze" to archetyp "pięknej i bestii" więc absolutny kanon powielany w różnych kombinacjach w 80 procentach wszystkich książek i filmów. Porównania można snuć w nieskonczoność...

ocenił(a) film na 8
emO_o

Przekombinowane kompletnie. W ogóle nie rozumiem po co sie takich podobieństw doszukiwać

syla152

Cóż... Równie dobrze mogłabym powiedzieć że Christine jest podobna do ciotki Petunii, bo obie są kobietami o ciemnych włosach ;P

emO_o

Na upartego mogę się zgodzić Twojemu porównaniu ale myślę ze to nienajlepszy pomysł porównywać te dwie historie, bo są zbyt od siebie różne :) komcepcja ciekawa ale nie myślałam wcześniej w tych kategoriach i to zestawienie nie pasuje mi (znaczy "Upiór" do "Harry'ego")

ocenił(a) film na 9
Christinka

Jak dla mnie to materiał na niezły fanfic ;)), To by było ciekawe.

palina28

Dla mnie zdecydoanie nie, zbyt abstrakcyjne połączenie. Ale jak coś napiszesz to chętnie rzuciłabym na to okiem żeby zobaczyć co z tego wyszło :)

Christinka

No tak: nudziło mi się, i szukałam czegoś, czego nie ma. x DD Często mi się to zdarza. Ale jednak w dalszym ciągu widzę podobieństwa. Może po prostu szkoda mi Upiora i Snape'a, bo obaj stracili te swoje wymarzone kobiety? No nie wiem. Ale po prostu coś w tym widzę. ; ))

ocenił(a) film na 9
emO_o

Jasne, że widzisz, bo coś w tym jest. Wiem, jak to jest, bo mnie osobiście przez większość czasu wszystko kojarzy się ze wszystkim, jak tylko zacznę myśleć o różnych rzeczach pod tym kątem. XD Tyle, że tak jak powiedziałam tego typu podobieństwa można znaleźć między milionem różnych rzeczy, więc nie są zbytnio godne uwagi.

emO_o

Wszystko chcecie zepsuć porównaniami do HP ? Dajcie spokój!!!

ocenił(a) film na 9
evelina01p

Czemu zaraz zepsuć? Tu nie chodzi o to, że "Upiór" i "Harry" w ogóle są do siebie podobne, ale o dostrzeżenie pewnych podobnych elementów (prznyajmniej ja tak rozumiem ten temat). Nawet nie nazwałabym tego "porównaniem do HP".

emO_o

Nie, z Potterem nie widzę żadnego związku, natomiast film ten kojarzy mi się z "Draculą" Coppoli - Upiór przypominał mi Draculę, Raoul kojarzył mi się z Jonathanem, Christine z Miną. Schemat też całkiem podobny, z tym, że "Dracula" jest - moim zdaniem - znacznie lepszym filmem.
Pozdrawiam
V.

ocenił(a) film na 10
emO_o

Proszę, litości.
Jest wiele lepszych fabuł, ciekawszych historii i mniej infantylnych postaci.

ocenił(a) film na 10
Erlebnis

predziej bym porownala up

użytkownik usunięty
asia11226

E tam.
Zupełnie naciągnięta teoria :]
Upiór to w sumie jedyny w swoim rodzaju jest :P

ocenił(a) film na 5

jedyne podobieństwo jakie widzę to peleryna u Upiora i Snape'a. Upiór i Harry to dwie zupełnie odmienne historie.

ocenił(a) film na 8
emO_o

bzdura jak malo ktora.:P

użytkownik usunięty
mimito

Sami już nie wiecie co macie wymyślać. A nie widzicie tego rażącego podobieństwa Upiora w Operze do Władcy Pierścienia albo jeszcze czego innego, jezu...

użytkownik usunięty

Ja wiem! xD
Przypomina Modę na sukces!
łahahaha