Uprowadzona

Taken
2008
7,6 361 tys. ocen
7,6 10 1 360505
6,3 44 krytyków
Uprowadzona
powrót do forum filmu Uprowadzona

Brutalny i męski film akcji,dużo akcji i mordobicia bez owijania w bawełne,myślałem że Liam Neeson nie pasuje do takiej roli,ale jestem bardzo mile zaskoczony,film jest rewelacyjny i o wiele lepszy od "Furii" z Melem Gibsonem,świetna 90minutowa rozrywka,gorąco polecm ten film:)

ocenił(a) film na 8
raffaelo23

Czy rewelacyjny hmmm no było kilka naciąganych momentów:
- rozumiem, że to film sensacyjny i że rzeczywiście mogą być ludzie, którzy wchodzą do albańskiej meliny i likwidują kilkunastu gości (o ile sobie przypominam, nawet nie miał własnego pistoletu - niech mnie ktoś poprawi) to leciuteńka przesada (powtarzam leciuteńka, bo podejrzewam, że naprawdę tacy goście istnieją).
Obsada ... jego córki i matka... no cóż... brakuje mi jakiejś emocjonalności w stosunkach pomiędzy matką jej byłym mężem, czyli Neesonem, nawet córką i ojcem.
Kurka... jak by mnie porywali to bym pewnie miał pełne gacie ;) ... a ona jeszcze podaje mu rysopis porywacza ... że też zdjęcia nie zrobiła ;) (w filmie jest pokazane, że tak naprawdę ojciec jej nie przekazał żadnych umiejętności - scena jak jadą samochodem- jeśli chodzi o zachowanie przy porwaniu. Sama powiedziała, że bała się tak naprawdę zapytać go o to co robił. Bała się usłyszeć prawdę. Także raczej nie wtajemniczał ją w swoją pracę - co zrozumiałe - względy bezpieczeństwa). Trochę naciągane... ale może się wyrobi (nie wiem w jakich filmach dotychczas grała, albo w jakich ma zamiar zagrać ;)

Dobre rzeczy teraz!
- Rewelacyjny, powtarzam rewelacyjny Neeson! - chociaż on już grał w takich filmach... świetne sceny i scena końcowa z Rob Roya ;)
Nie sądziłem, że ma jeszcze taką ikrę i ... moim zdaniem nawet tutaj (jeżeli porównywać już jakieś filmy) to sceny walk były lepsze od tych w "Tożsamości Bourne'a" ...Nie mógłbym porównywać tego filmu do jakże kiepskiej "Furii" z Gibsonem. Nie mógłbym, ponieważ to co widziałem na Furii to był pokaz jak dziadek w pojednynkę pokonuje sam całą korporację (zupełne dno jak dla mnie)...

Neeson w "Uprowadzonej" podoba mi się niesamowicie. To cała postać, którą stworzył - człowieka, który przez ileś lat był agentem - doświadczonego, a co najważniejsze wie o jednej i niepodważalnej prawdzie: "Nigdy nie można się zawahać kiedy masz do czynienia z ludźmi bezwzględnymi! Musisz być 100 razy bardziej bezwzględny i nie wolno iść na jakieś ustępstwa, jakieś układy" - potwierdzeniem jest ostatnia scena, kiedy Neeson staje oko w oko z gościem, który kupił jego córkę. Tamten trzyma nóż na gardle córki Neesona (ja mu było w filmie? ;) i już coś zaczyna mówić: "Możemy per...." - rozlega się strzał. Krótko i przyjemnie.
Co mnie jeszcze uderzyło w tym filmie to potworność całego procederu (tzn. oczywiście wiem, że ileś tam milionów ludzi jest niewolnikami współcześnie, że kobiety są uprowadzane, itp. ale człowiek tego na codzień nie widzi) - widząc i wczuwając się w położenie tych wszystkich kobiet ... naprawdę zastanawiam się do jakiego stopnia człowiek potrafii się stoczyć. :/ przykre, ale w tym filmie właśnie czułem niewyobrażalną pogardę i nienawiść do ludzi zajmujących sie handlem "żywym towarem". Cóż... Film bardzo dobry, nawet rewelacyjny, ale głównie na kreację Neeson'a!

ocenił(a) film na 10
pendrago

Podzielam opinię, choć mam mniej zastrzeżeń co do emocji i prawdziwości. Dla mnie te dzieło jest rewelacyjne. W sposób nad wyraz konkretny pokazano walkę ojca o życie córki.
Z wielką przyjemnością polecam ten film!

ocenił(a) film na 8
italodrone

A ja dodam więcej. Oglądając film samemu czuje się to wnerwienie sytuacją. Az chce się pierdyknąc któremuś z tych Albanczyków czy innych "złych". Normalnie aż buzuje we mnie agresja jak go ogladam :D Rewelacyjny film.

ocenił(a) film na 9
vader666

No film naprawdę rewelacyjny. Ja tak samo czułem nienawiść do tych wszystkich Albańczyków. Naprawdę polecam

ocenił(a) film na 9
raffaelo23

Wow!!! Zupełnie niespodziewanie zaskoczył mnie ten film swoją nieprzeciętną zajebistością :)

Liam tak napierdala że głowa mała!!! zgadza REWELACJA!!!

ocenił(a) film na 10
raffaelo23

Zgadzam się w 100%. Film rewelacja. Trzymający w napięciu od samego początku do końca. Polecam jak najbardziej.

ocenił(a) film na 9
ma-za

Filmik miodzio :-)

ocenił(a) film na 9
raffaelo23

Kino jest bardzo dynamiczne przez co człowiek po prostu nie nudzi się.