Uprowadzona

Taken
2008
7,6 360 tys. ocen
7,6 10 1 360491
6,3 44 krytyków
Uprowadzona
powrót do forum filmu Uprowadzona

10/10

ocenił(a) film na 10

Jeden z lepszych filmów akcji. Trzyma w napięciu od początku do końca. Polecam!

ocenił(a) film na 7
iwonom

Muszę przyznać, że Uprowadzona to naprawdę niezły kawałek kina akcji. W sumie to dawno nie widziałem dobrego filmu sensacyjnego na poziomie, ale dzisiaj w końcu to nastąpiło. Na samym początku chciałem podkreślić bardzo dobrą grę Liama Neeson'a, który w sumie jest jedynym aktorem pierwszego planu i to on "pociągnął" cały film. Ciekawa fabuła i dobre efekty, zwłaszcza sceny walki wręcz były bardzo dobrze zrobione. Na plus również to, że w filmie sprawnie zachowana jest ciągłość, nie ma zbędnych przerywników i wszystko utrzymane jest w dobrym tempie przez cały film. Wiadomo, że Uprowadzona jest filmem akcji i nie należy tutaj wymagać realizmu na najwyższym poziomie, ale film nie jest również zbyt przesadzony w efektach dzięki czemu wszystko ładnie współgra. Również scenariusz jest bardzo dobry i przy okazji dosadnie przedstawia realne zagrożenia jakie mogą czekać na osoby przybyłe to obcych krajów. Nie twierdzę tutaj, że przyjazd do innego kraju od razu wiąże się z porwaniem czy inną formą przestępstwa popełnionego w stosunku cudzoziemców ale takie sytuacje mogą się jednak zdarzyć i myślę, że należy o tym pamiętać będąc na wymarzonych wakacjach. Podsumowując moją wypowiedź, uważam że Uprowadzona to film, przy którym można naprawdę fajnie spędzić czas. Sądze, że może ocena 10 jest troszkę zbyt przesadzona :) ale mocne 7, a może nawet 8 jak najbardziej zasłużone :)