Całkiem dobry film. Trochę zbyt naiwny. Naciągany. Ale jest to dobre kino akcji. Film nie nudzi. polecam szczególnie miłośnikom naparzanki. Choć troche przerysowanej. Ale dobrej
Faktem jest, ze senariusz lekko zalatuje filmami z lat 80-tych ale przeciez takie scenariusze tez sa potrzebne. Moim skromnym zdaniem Taken jest jednym z najlepszych jak nie najlepszym filmem ze swego rodzaju. Wywarl na mnie ogromne uczucie zaspokojenia po seansie, po prostu wyszedlem z kina z bananem na twarzy, cieszac sie z dobrze wykorzystanych pieniedzy i czasu :)
Natomiast co do samego Liama...uwazam go za jednego z najlepszych aktorow, na mojej liscie jest przynajmniej w pierwszej 3.
W tym filmie znow pokazal co potrafi, zagral po prostu perfekcyjnie.
10/10
Swietnie zagral :) dobre kino akcji. Duzo dobrych scen ale ta z
przesluchaniem to masakra :D no w koncu pracowal dla rzadu ;-)
Jak nie lubię filmów akcji tak ten naprawdę przypadł mi do gustu. Wartka akcja, ciekawie spleciona fabuła, wiarygodny ojciec ( w tej roli świetny Neeson) i lekko dotknięty bardzo poważny problem.
Oczywiście film ma swoje wady, ale sądzę, że bez wyrzutów sumienia można na nie przymrużyć oko.
Liam genialnym aktorem był, jest i będzie - tutaj znów zagrał świetnie. A sam film - miazga, miażdży człowieka równie łatwo jak fistaszki i wgniata w fotel. No i całkowicie syci i zaspokaja :)
Zgadzam się, z tym, że u mnie ma 8/10. Lubie Liam'a i ten jego poważno-smutny wyraz twarzy, mam nadzieje, że śmierć żony nie odwiedzie go od grania w filmach.
Dlaczego naciągany?
Ewidentnie człowiek miał doczynienia z technikami służb specjalnych i to przez dobre kilka lat- nawet dłużej. Srawne, przemyślane działanie od samego początku do końca.
Takie jednostki są elitą i potrafią spokojmie zrobić taką samą sieczkę jak Liam.
Porwano mu córeczkę- jego oczko w głowie. Związek z matką się nieudał, odcisnął piętno w jego umysle, a praca spotęgowała spiętrzenie "instynktu ojcowskiego"- wg mnie normalna sytuacja. I co facet od brudnej roboty ma dzwonić po policje?? No wolne żarty!! Ma fach w rękach i go wykorzystuje.
Ja bym zwrócił uwage na coś innego. Mianowicie film ten ukazuje smutną prawdę: handel kobietami istnieje i ma się bardzo bardzo dobrze:( Ludzie dla pieniędzy gotowi są zrobić obsolutnie wszystko.
Traktowanie kobiet jak przedmioty...Namiocik z uzależnionymi, odużonymi kobietami...co myślisz edko że nie ma takich miejsc na świecie- takich a nawet gorszych??
K.urwa naciągany??
K.urwa przerysowany??-dlaczego??
Mało kobiet ma każdy szejk w swoim otoczeniu?
Pozdawiam fanów przerysowanej naparzanki:)
No dokładnie!!!
Jak ktokolwiek śmie mówić, że film jest przerysowany??!!
W końcu pogoń z zawrotną prędkością za łodzią płynącą co najwyżej 10 km/h równolegle do niej, a przy tym efektowne zmiany przełożeń w samochodzie z automatyczną skrzynią biegów toż to czysty realizm;)
Zgadzam się z osobą, która założyła temat 7/10, byłoby więcej gdyby nie tego typu "perełki" jak ww.
No dokładnie, o tym mówiłam. I jeszcze parę innych tyle, ze dziś już nie pamiętam owych "perełek". Ale film polecam
Zgadzam się. Rewelacyjny film. Gdyby takie akcje robił jakiś przeciętniak, który nagle stał sie superbohaterem to wtedy film byłby naciągany. Świetne kino akcji godne polecenia i miejsca które zajmuje w rankingu.
Pozdrawiam
Moim zdaniem film tak gdzieś do połowy pokazuje pardzow wieżytelnie co się może srać z tymi dziewczynami, jednak sama końcówka jest już mniej prawdopodobna... chociaż pewnie sa i takie przypadki
9/10 za śwoetną gre aktorską z małymi minusikami za nieśmiertelność aktora i w.w
+++SPOILER+++
Myślę, iż dużą zmianą korzystną dla filmu był by fakt uratowania dziewczyny fizycznie, lecz nie psychicznie (tzn. dopiero po uprzednim jej zgwałceniu).
Również brak rodzinnej idylli na lotnisku pod koniec, a pokazanie problemów moralnych i prawnych głównego bohatera było by czymś wyróżniającym film na tle podobnych produkcji.
Końcowa scena z piosenkarką mogła by pozostać jako symbol dalszej walki o córkę, a nie kolejny prezent w stylu kucyka.
Mimo to - świetne kino!