Uprowadzona

Taken
2008
7,6 360 tys. ocen
7,6 10 1 360479
6,3 44 krytyków
Uprowadzona
powrót do forum filmu Uprowadzona

Detal

użytkownik usunięty

Jaka jest różnica między filmem akcji a sensacyjnym?

ocenił(a) film na 9

przypuszczam ze w sensacyjnym jest mniej akcji jak w typowym filmie w ktorym nie ma przerwy ani na minute z piesciami

użytkownik usunięty
Holek94

Ja myślę właśnie na odwrót. Sprawdzałem filmy, które mam na Filmwebie, segregowałem je i zauważyłem, że te sensacyjne są bardziej brutalne od akcji.

ocenił(a) film na 9

ciezko stwierdzic starsze filmy tego typu byly nazywane zawsze sensacyjnymi np filmy stalona , schwarzenegera , van damma itp a te nowe np statham , jet li itp to to juz jest akcja :D wedlug mnie tak przynajmniej jest chociaz niczym sie nie roznia :D

użytkownik usunięty
Holek94

Może być też inny styl. Sensacyjny jest bardziej zbliżony do thrillera stawia na realizm.
Akcja bardziej może przypominać film przygodowy więcej dynamiki inny rozwój wydarzeń natomiast gdy sensacja jest bardziej mroczna, bohaterzy niezbyt ciekawi

ocenił(a) film na 9

moze :D
poza tym polecam http://www.filmweb.pl/film/Yip+Man-2008-481898

użytkownik usunięty
Holek94

A ja bardzo lubię "Nieustraszonego" też biograficzny

użytkownik usunięty

Uprowadzona nie jest ani filmem akcji ani tym bardziej sensacyjnym. To bajka....

ocenił(a) film na 7

Mnie się wydaje, że w filmach sensacyjnych jest policjant lub ktoś w tym stylu kto walczy z przestępcami a w filmach akcji tematyka może być różna.

użytkownik usunięty
adas_demolka

Też tak morze być

ocenił(a) film na 8

według mnie obydwa gatunki rozróżnić można po wielkości i ilości wybuchów i po tym na ile poważnie potraktowano fabułę czyli:
film akcji - cały czas coś się dzieje, nawalanka i strzelaniny mają być mega efektowne i są głównym tematem filmu (np Niezniszaczalni)
film sensacyjny - nawalnka i strzelaniny dalej są ale bardziej stonowane i "realistyczne" (samochody nie wybuchają od kopnięcia) fabuła jest istotną częścią filmu (np S.W.A.T.)
"Uprowadzoną" umieściłbym gdzieś pomiędzy tymi dwoma gatunkami, ale faktycznie bliżej temu filmowi do sensacji. Gdyby trochę bardziej rozbudować motyw porwanych dziewczyn i bardziej go skomplikować, całość można by nawet podpiąć pod thriller sensacyjny, ale wtedy Neeson nie mógłby rozbić całej albańskiej szajki w pojedynkę, a to akurat mi się podobało :)

ocenił(a) film na 8
zonk_2

albo może na odwrót trudno się połapać, bo ostatnio twórcy klasyfikują swoje filmy jak chcą : )

użytkownik usunięty
zonk_2

Muszę oglądnąć film