Uprowadzona

Taken
2008
7,6 360 tys. ocen
7,6 10 1 360491
6,3 44 krytyków
Uprowadzona
powrót do forum filmu Uprowadzona

Gniot

ocenił(a) film na 5

Każdy aktor w swoim życiu musi wystąpić w sensacji. Neesonowi dostał sią akurat taki gniot, wytwórnia pewnie coś takiego miała na zbyciu. Pofarbował włosy (żby młodziej wyglądać), trochę się odchudził, oglądnął kilka filmów ze Stewenem Segalem i rola była. Resztę zrobił operator i przede wszystkim montażysta. Scenariusz sklepcono z kilku poprzednich filmów i wyszło coś co miała mieć akcję nieprzerwanie przez 90 minut. Sensu w tym mało, logiki również. Jest facet szukający córkę z doświadczeniem w służbach specjalnych. Radzący sobie w każdej sytuacji, z każdym wrogiem - w takich przypadkach wrogowie są mało inteligentni a nasz bohater oprócz umiejętności i wytrwałości ma bardzo dużo szczęścia w przeciwieństwie do tych drugich.
Tylko cały film nurtuje mnie pytanie, dlaczego nie zgłoszono tporwania na policję?
Chyba jednak wolę Jamesa Bonda obojętnie w której odsłonie.

ocenił(a) film na 9
Jue_2

Film nie jest pod żadnym względem oryginalny, ale gra Neesona i wspomniane przez ciebie szybka akcja, zdjęcia i montaż sprawiają że wybija się ponad przeciętność. Czy ma wady? Jasne. Ale temu filmowi mogę wybaczyć.
Co do policji to bohater wiedział że nie może na nich liczyć. Nie zdążyliby.
Mi bardziej przeszkadza że olali śmierć koleżanki. W ogóle o niej później nie wspominają.

ocenił(a) film na 5
miszatujest

masz rację, Neeson jest przekonujący. No cóż jej strata, że tata jej nie szukał.
To film z kategorii oglądnąć i zapomnieć. Kolejny o emerytowanych specach służb specjalnych.

ocenił(a) film na 9
Jue_2

Mi przez Neesona trudno ten film zapomnieć. Jego rozmowa przez telefon to chyba jedna z moich ulubionych scen w filmie akcji.

ocenił(a) film na 5
miszatujest

z ostatnio oglądniętych filmów polecam 13, na długo pozostaje w pamięci.
http://www.filmweb.pl/film/13-2010-496833

ocenił(a) film na 9
Jue_2

dzięki, na pewno się zapoznam.