PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=180040}

V jak Vendetta

V for Vendetta
2005
7,4 299 tys. ocen
7,4 10 1 298616
7,0 62 krytyków
V jak Vendetta
powrót do forum filmu V jak Vendetta

Mi akuratnie przypadł do gustu. Nie wiem dlaczego prawie wszyscy czepiają się tego filmu. Wynika, że mieli zbyt duże oczekiwania odnośnie tej produkcji. Uważam, że należy ten film obejrzeć z przymrużeniem oka. Najważniejsze jest przesłanie filmu, które bardzo klarownie jest przedstawione (dla Panów Busha & Kaczyńskiego obowiązkowa "lektura"). Nadzieja w swojej istocie jest niewiarygodną i nieprzewidywalną siłą, która w najmniej oczekiwanym momencie z iskierki zmienia się w pożar.

ocenił(a) film na 8
albertmax

Przesłanie filmu faktycznie jest znakomite i bardzo aktualne dla Polaków w kontekscie koalicji SamoPisu. Oglądajac ten film mialem wrazenie ze ogladam dzisiejsza Polskę. ;)

użytkownik usunięty
albertmax

moje zdanie jest następujące:

dzisiaj miałem okazję obejrzeć "V...",
ostanią rzeczą jaką można powiedzieć o tym filmie, to że był lekki i łatwo zrozumiały (chodzi o to, że trzeba się raczej skupić na filmie, a nie popcornie). podobnie jak Matrix, na pierwszy rzut oka może wydawać się to zwykłą sensjacyjną produkcją, ale tak nie jest :) w filmie, V odnosi się do wielu książek, literatury i częściowo wyraża się poprzez alegorie. film nie jest przekombinowany (nie ma niepotrzebnych efektów specjalnych), a autorzy pomieszali wiele konwencji kinowych co jest dużym plusem (począwszy od płaszcza i szpady do science-fiction (& political-fiction)).
jak dla mnie, film był bardzo dobry i szczerze polecam :)

Mi się właśnie to postmodernistyczne podejście bardzo spodobało, odniesienia do historii, literatury, muzyki, dodatkowo pomieszanie konwencji, ale tak, żeby przesłanie pozostało jasne. Film mi się naprawdę podobał, "Człowiek z Marmuru" to to nie jest, ale myslę, że bardzo trafnie wpasował się w dzisiejszy obraz świata. Pokazał totalitaryzm przez pryzmat Hollywoodu i tylko mozna mieć nadzieję, ze ten zabieg pozwoli przemówić do rozsądku większej ilości ludzie, także tych, co do kina idą, żeby się najeść popcornu.