Czy ktoś może wytłumaczyć mnie, prostej kobiecie, jakie są zależnosci między V, Evey, jej rodzicami i tą lesbijską parą, której V wystawił ołtarzyk? Może nie oglądałam zbyt wnikliwie bo przysypiałam, ale nie załapałam, czy jest między nimi jakieś fabularne powiązanie czy łączy ich tylko to, że byli represjonowanie prze partię? Bo może niepotrzebnie oczekuję zakończenia w stylu "ona okazała się jego córką z pierwszego małżeństwa, porwaną w dzieciństwie...."
Nie ma żadnego powiązania. Tylko takie, że V mści się za nich wszystkich, bo wszyscy cierpieli przez partię.
Nie wiem czy było to pokazane w filmie ale V i Valerie Page (autorka biografii na papierze toaletowym) znali się. Byli w celach obok siebie w obozie gdzie dokonywano na nich eksperymenty. To właśnie jej zwierzenia doprowadziły do transformacji V który postanowił zemścić się na systemie i oprawcach. W późniejszych scenach gdzie V więzi Evey ta znajduje podłożony przez niego oryginalny list który sam wcześniej otrzymał i miał on nadzieję że uwolni on w niej podobne emocje jakie kiedyś wyzwolił w nim.
Pod koniec w tłumie byli symbolicznie wszyscy żywi i umarli, którzy chcieli tego buntu.