PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=180040}

V jak Vendetta

V for Vendetta
2005
7,4 299 tys. ocen
7,4 10 1 298616
7,0 62 krytyków
V jak Vendetta
powrót do forum filmu V jak Vendetta

Film podobał mnie się bardzo, mimo paru propagandowych haseł, ale nie spodziewałam się, iż wywoła on taką wojnę poglądową. Jestem prawicowcem, lecz wydaje mnie się, że ludzie o pobnych mi przekonaniach, przesadzają. Ten film nie promuje żadnej anarchii, etc., ale pokazuje dyktaturę, taka jaka ona jest.
W tym filmie Anglia rządzona jest przez władcę totalitarnego, który zwalcza wszystko, nie tylko lewicę, jak mówią prawie wszyscy prawicowcy tu piszący. Ona zwalcza dosłownie każde inne poglądy, niż te proponowane przez władzę, a te tutaj wyróżnione to te najkontrowersyniejsze. Zezwolenie na homoseksualizm dałoby ludziom jakąś namiastkę wolności, ale nie, ważna jest orientacja narzucana przez władzę, podobnie z wiarą, tutaj kościół anglikański (albo i katolicki) nie jest kościołem, tylko marionetką władzy, a krzyki, iż księdza pokazano jako pedofila są bezsensowne, bo ten człowiek nie był księdzem, on pełnił rolę osoby wyświęconej, namaszczonej przez państwo.
Rozmyślajmy nad przesłaniem tego filmu, jego wadami i zaletami, a nie toczmy komentarzową wojenkę na tematy polityczne.

ocenił(a) film na 8

Piszesz, że jesteś prawicowcem, a tymczasem w dalszej części tekstu udowadniasz, że nim NIE jesteś. Prawicowiec charakteryzuje się poszanowaniem nauk Kościoła i konserwatyzmem światopoglądowym, więc nie rozumiem dlaczego piszesz "Zezwolenie na homoseksualizm dałoby ludziom jakąś namiastkę wolności, ale nie, ważna jest orientacja narzucana przez władzę". Wiem, że piszesz to odnośnie filmu, ale rozśmieszył mnie ten fragment, po tym jak na samym początku określiłeś swoją ideologię.

użytkownik usunięty
birken92

Nie rozumiem czemu uważasz, iż pisanie coś odnośnie filmu odzwierciedla moje poglądy. Nie jestem w żaden sposób osobą popierającą homoseksualizm, ale w tym filmie był on pokazny jako coś, co było zabronione. Skoro rząd ma władzę nad każdym elementem życia tamtejszych ludzi to czemu miałby dać im praow wybierać cokolwiek?
Oczywiście, prawdopodobnie się mylę odczytując to w ten sposób, bo praktycznie na 100% był to element propagandowy, ale...