Widząc w serwisach informacyjnych wieści ze świata, maska V stała się symbolem
manifestacji i ludzi walczących o zmiany, takie same idee wyznawał bohater filmu.
Widziałem ją podczas protestów w Hiszpanii, Włoszech, Francji czy Polsce. Podzielacie to
zdanie ?
Tak. Może niekoniecznie akty wandalizmu (np. niszczenie pojazdów "normalnych" obywateli), ale myślę, że świat potrzebuje zmian. Prawda jest taka, że biedni biednieją, bogaci stają się jeszcze bogatsi i mają innych w tyle. Zero jakichkolwiek wartości i szacunku do człowieka. Każdy myśli tylko napchać kieszenie zanim zostanie odciągnięty od koryta wypełnionego złotem;] Jedni pracują po 12 godzin i ledwie utrzymują rodzinę, a inni żerują na tych biednych sami żyjąc w luksusie (nie mówię tu o ludziach, którzy własną pracą coś osiągnęli - choć bogactwo szybko potrafi wypaczyć wartości człowieka). Bardzo możliwe, że takich buntów zwykłych obywateli będzie jeszcze więcej.
Również widzę niepokojące podobieństwo... Niepokojące, bo każda rewolucja niesie ze sobą chaos, a zwykły człowiek, nawet umęczony, upokorzony, biedny boi się chaosu, bo on niesie ze sobą jeszcze większy ból ...i strach. Trzeba się wyzbyć strachu, by być gotowym na chaos, a chaos niesie nowy porządek. Pytanie tylko czy lepszy. W kontekście filmu - tak, w kontekście podobieństwa do naszej rzeczywistości - ? Zobaczymy...
Wydaje mi się, że przynajmniej początki nowego porządku zawsze są lepsze, ale głównie dla mas. Jednak każdy porządek z biegiem czasu ewoluuje i zarówno jego wady, jak i zalety zostają wykorzystane przez ludzi lub grupy ludzi w celu odniesienia jak największych korzyści dla ich samych. Wystarczy poddać analizie lata 1989-2011 w Polsce pod kątem tego, kto(jakie grupy społeczne albo np. zawodowe) i w jakim okresie na zmianach korzystał, albo tracił.
tych zodziei, którzy kupują takie fury za moje pieniądze, których mi nie płacą w taki sposob jak faktycznie powinni kantując na nadgodzinach, czasie wolnym lub wogóle na ewidencji czasu pracy w jakim kraju ty żyjesz gdzie pracujesz matka ci robotę załatwiła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Do Ciebie...
Jesli parę wkur...nych mróweczek rozwali kilka samochodów robi sie afera nie z tej ziemi (zaraz uważani sią za wandali, terrorystów, anarchistów itd.) ale jak jakiś polityk, miniaster czy jakiś inny ćwok zdefrauduje pare milionów lub zdekonstruuju ceały system opieki zdrowotnej to winnych nie ma a manko powstałe w ten sposób zalepia kto, my - mrówki- robotnice 99% społeczenstwa zapierdziela na tych nierobów i złodziei bo jak najlepiej zakleić dziurę budżetową podniesć podatki komu najbiedniejszym bo jest nas najwiecej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie zrozumiałeś moich wypowiedzi albo nie widziałeś fotek z tych marszów;] jeżeli popierasz rozwalanie samochodów raczej biednych ludzi (auta, które widziałem na zdjęciach raczej nie należały do bankierów itp, bo Ci się takim czymś nie wożą), którzy musieli za przeproszeniem zapier***ać żeby je sobie kupić i jeszcze rodzinę utrzymać to szacun;]
To co dzieje się z mercedesami czy maybachami bogaczy i wszelkiej maści łotrów okradających de facto tych biednych, to mam głęboko w tyle i jak dla mnie mogą płonąć przez całe dnie i noce;]
Kolejną sprawą jest to, że matka nie załatwiła mi roboty. Życie w tym kraju wystarczająco nauczyło mnie kombinować tak żeby jakoś na tym wyjść nie łamiąc własnych zasad.
I nie, nie jestem bogaty, jeżdżę laguną ojca;] poza tym pracuję fizycznie, jak większość studentów/absolwentów;]
Więc podejrzewam, że pijesz do niewłaściwej osoby;)
No to witaj w klubie bo mam tak samo i zaczyna mnie to coraz berdziej wkurzać... pozatym weż pod uwagę fakt że media i bogole bedą starali się także w twoich oczach (osoby podobnej do manifestujacych) zdyskredtytować ich, jako mało wiarygodnych, ukazać jako małą cześci społeczenstwa, jakiś anarhistów spod ciemnej gwiazdy - to jest próba manipulacji faktami nie daj się złapać pamiętaj że mediami rządzą ci, którzy bujają się ekstra furami i zarabiają grube miliony ... od paru dnie w środkach masowego przekazu prubuje się "rozmiękczyć ten problem" nikt nie zaprasza do rozmów młodych ludzi takich jak np. ja, tylko samych bankowców i prezesów firm, którzy na swoją korzyść prubują tą sprawę załatwić "wyjaśnić" np.Ostatnio w Tok FM był jakis prezes czy ktoś tam ze stowarzyszenia pracodawców prywatnych Lewiatan ( nie będę się na ten temat wogóle wypowiadać chciałabym tylko z tym Panem porozmawiać i parę rzeczy powiedzieć mu prosto w twarz)...
Ja już dobrze wiem że nas tu cały czas próbują poprzez media manipulować i nakłaniać do hm różnego rodzaju wyborów (niespecjalnie interesuję się polityką, ale ślepym trzeba być żeby nie widzieć nagonki na jednych i gloryfikowania drugich. Niestety sporo osób nie myśli już samodzielnie);] Spora część ogólnego społeczeństwa jest już tak ogłupiona, że uznaje za pewnik coś co było napisane w gazecie czy podane w tv. Ostatnio w radiu słyszałem coś w stylu, że przedsiębiorcy składali do naszego rządu pewnego rodzaju propozycje (coś o finansach bodajże). Było tam m.in. (co mnie najbardziej rozbawiło) o wydłużeniu godzin pracy - podejrzewam że nie prezesów;] Niedługo będzie tak, że będziemy zapierdzielać po 15 godzin dziennie za michę grochówy.
a co Ty byś chciał za nadgodziny mieć zapłacone!!!! niedługo adres miejsca pracy bedę myliła z adresem zameldowania. Ja codziennie przed wyjsciam do pracy słucham radia TOK FM i muszę przyznać że ci bankowcy, prezesi firm wiecznie jojczą i udają wielce pokrzywdzonych przez przepisy, przez pracowników którzy ich oszukują a wogóle to wg nich kodeks pracy jest strasznie im wrogi... Jak tego słucham to mi się śmiać chce wychodzi na to że jesteśmy darmozjadami, leniami i wykorzystujemy uczciwych ludzi sukcesu.... słuchać się tego nie da dlaczego nikt do rozmowy nie zaprosi np. 15 letniego , zwykłago pracownika np. firmy: Lisner, Chaty Polskiej itp. Gułagów XXI wieku... obok mojego bloku jest sklep Leviatan otwarty zawsze ( "świątek, piątek, niedzielę") ale nie widzę tam żadnego prezesa czy menadżera siedzącego za lada w te dni tylko zwykłe pracownice jak to się ma do tej ustawy zakazujcej handlu w dni siąteczne i niedziele? czy ktoś wogóle to sprawdza, interesuje się tym... zwsze mozna to podciągnąć pod usługi niezbedne dla ludzkości (kiedyś to było tylko pogotowie, straż pozarna i policja oraz firmy gdzie proces technologiczny nie może być wstrzymany)teraz do takich niezbednych usług należy też kupienie paczki chipsów i lizaka...Za PRL-u sklepy zamykano o 13 w piątek otwierano w ponedziałek i jakoś nikt nie umarl z glodu z tego powodu... ja nie moge o tym pisac bo się robię coraz bardziej zdenerwowana... Pozdrawiam:)
Spokojnie;) szkoda nerwów, jeśli coś się stanie to w kolejce do lekarza też trzeba będzie długo czekać;p
ale fakt faktem wyzysk niemiłosierny panuje;/
Wiem właśnie czekam na możliwość zarejestrowania się (możliwość tą będę miała dopiero od 1 listopada )na rok następny tj. 2012 do kardiologa :) kto wykituje w międzyczasie zwalnia miejsce temu kto jest za nim w kolejce. To się nazywa eutanazja w zgodzie z przepisami prawa , nawet bez zmiany ustawy :) z jednej strony ten rząd jest genialny :)
W tym szaleństwie jest metoda;) wygląda na to, że lepiej nie chorować. Ale nie martw się, podobno w 2012 ma być ten ostateczny koniec świata, więc koniec wszelkich zmartwień;)
Właśnie czekam na ten koniec w 2012 ale na razie zadnej nadciagajacej "Melancholi" na niebie nie dostrzegłam...
Mój Drogi Ignorancie (76rookie)
Rzeczywiście można w serwisach informacyjnych zobaczyć maskę, jak ją nazwałeś "V". Niestety nie jest to maska "V" ale wierzę, że ta dziwna wypowiedź z Twojej strony była wynikiem zamroczenia po obejrzeniu relacji TV. Niezmiernie żałuję, że mimo iż jak mniemam jesteś trochę ode mnie starszy, uważasz że maska ma symbolizować manifestację i ludzi pędzących jak bydło z dziwnymi hasłami na sztandarach. Wydaję mi się ( nie nawet jestem pewien bo taka kwestia padła w filmie), że maska symbolizowała IDEĘ. Jakoś nie bardzo widzę ideę tworzenia wśród manifestacji fanów Apple'a siedzących za pewne w tej chwili na FACEBOOKu i klikających "lubię to" pod zdjęciami flag z manifestacji w Warszawie głoszącymi hasła "Jesteśmy wk.........wieni". Winszuję i podziwiam ślepe zauroczenie takimi działaniami. Żeby nie być hipokrytą dodam, że nie mam FACEBOOKa ale używam produktów Apple'a i tworzę niusy do serwisów telewizyjnych, które z pewnością widziałeś. Swoją tożsamość (niczym V) pozostawię w tajemnicy ale żal rozrywa moje serce jeśli nie zrozumiałeś filmu i moich relacji z tych "walk o zmiany".
Tymczasem
Właśnie że to jest dokładnie ta sama maska co w filmie V jak Vendetta... :)
Ja również uwazam, że maska - symbol doskonale wpasowuje się w to co dzieje sie obecnie na świecie - jednoczenie się ludzi w konkretnej sprawie (tutaj akurat w sprawie umów śmieciowych itd.) ludzie chca pokazać tak ja" V" w filmie że jest nas dużo i razem możemy osiągnąć to o co walczymy ...
Drogi kolego ty ty chyba nie ogladasłeś filmu bo poparciem argumentów 76 rookie jest cytat z filmu: " To nie ludzie powinni bać się rządu, to rząd powinien bać się ludu." i o to tu chodzi...
Tymczasem
(borem, lasem)
Nie nie pomyliłem się. Powiedziałem jedynie że nie jest to maska "V". Nie powiedziałem, że nie jest z filmu. Pozdrawiam i polecam raz jeszcze obejrzeć film.
Proszę alfa i omega się znalazła "polecam raz jeszcze obejrzeć film" Ty głębie, nawet nie pamiętasz co piszesz. Ma obejrzeć film raz jeszcze, a cytuje fragmenty filmu, to chyba w przeciwieństwie do Ciebie widziała go dokładnie. Naprawdę masz nie równo nad główką. Ty widziałeś pewnie go 1000 razy i go nie zrozumiałeś, co za idiotyzm, aż nie chcę się tego komentować. Jeżeli nie potrafisz zrozumieć sensu jednego z drugim.
Aha i to "ta dziwna wypowiedź z Twojej strony była wynikiem zamroczenia po obejrzeniu relacji TV" poetą jesteś niezłym :) Powiem tak, Twojego świata i Ciebie nie da się uratować.
Jeżeli twierdzisz, że to nie ta maska, to jaka ? Do kogo Ci ludzie WSZYSCY SIĘ ODWOŁUJĄ, NOSZĄC JĄ NA TWARZY. JEDEN RODZAJ MASKI, JEDEN I TEN SAM, TEN SAM. Pomyśl zanim napiszesz.
WITAM
Najpierw chciałbym się dowiedzieć co oznacza słowo "głębie". Szczerze wierzę, że chciałeś nazwać mnie "gołębiem" . Choć naprawdę nie wiem dla czego. Nie uważam, że należy "ratować" mój świat a na pewno nie chciałbym by ratowali go OBURZENI. Dalej twierdzę, że nie była to maska V. Właśnie tego żałuję, że banda rozkapryszonych nierobów zakłada kawałek plastiku na twarz i szuka głębokiego przesłania egzystencjalnego w filmie, który ma być jedynie rozrywką, Dla przypomnienia maska symbolizuje postać Guya Fawkesa. W filmie bardzo dobrze jest to wyjaśnione na początku, choć niestety historia jest przekłamana bo Fawkes nie chcąc dać się powiesić zeskoczył z szafotu na głowę by złamać sobie kark i uchronić się tym samym przed torturami, powieszeniem i poćwiartowaniem przez kata. Ale co tu opisywać. Osoba tak pewna siebie na pewno o tym wie a mój wywód jest całkowicie zbędny. Ludzie, rzeczywiście odwołują się do V ale wg. mnie jest to wyraz ignorancji, niedouczenia i po prostu nadużycie.
Serdecznie pozdrawiam
ps. Jakoś nie przypominam sobie żebym nazwał Ciebie Głąbem ty Parówo.
Jak nie wiesz co oznacza słowo głębie, to masz poważny problem i tyle. Cofnij się do podstawówki wytłumaczą. Daruj sobie i nie tłumacz mi filmu.
Może i nie nazwałeś, wystarczy IGNORANCIE, pajacu. I nie jestem dla Ciebie drogi, w roli przypomnienia.
Nie pozdrawiam i polecam raz jeszcze obejrzeć film.
w roli przypomnienia? Głębie? Faktycznie chyba nie jesteśmy odpowiednimi partnerami ro rozmowy
"W ROLI PRZYPOMNIENIA" ;-) naprawdę poprawiłeś humor. Ja nie umiesz używać frazeologii to po prostu tego nie rób.
Pozdrawiam i radzę poczytać trochę czegokolwiek.
Faktycznie nie jesteśmy odpowiednimi osobami do rozmowy
Mądry głupiemu ustępuje, a głupi się z tego raduje :) Humor to Ty mi poprawiłeś, swoją głupotą.
Pzdr i polecam raz jeszcze obejrzeć film.
Maska noszona przez V została przyjęta jako symbol(?) przez grupę Anonymous z 4chana, o którym zapewne słyszałeś.
Polecam poczytać o projekcie Chanology.
To trzeba sobie wprost powiedzieć, ludzie odpowiedzialni za kryzys właśnie teraz siedzą sobie gdzieś na hawajach, piją drinki z palemką i liczą zdefraudowane miliony. Oni powinni dostać dożywocie. Podczas gdy wpompowuje się grube miliardy w ratowanie banków i stołków tych złodziei, normalni ludzie muszą liczyć ile litrów mogą wlać do baku, żeby można było pojeździć, ale nie umrzeć z głodu. (Swoją drogą polecam zainteresować się lobby paliwowym, bo tam są takie przekręty, że ich wszystkich powinni powystrzelać.) Mam jednak nadzieje, że sprawiedliwość społeczna, przepraszam sprawiedliwość bez przymiotników zatryumfuje. A tym podłym sku*wysynom zrobią jesień średniowiecza.
w 100% się zgadzam
PS. zastanawiam się jaki sektor naszej gospodarki albo w ogóle co w tym kraju nie jest skorumpowane, zamataczone, znepotyzowane, chyba nic>>>>>>>>>>>