PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=180040}

V jak Vendetta

V for Vendetta
2005
7,4 299 tys. ocen
7,4 10 1 298616
7,0 62 krytyków
V jak Vendetta
powrót do forum filmu V jak Vendetta

Tak powinien upaść, u nas, komunizm w 1989. Kto podziela moją opinię? V to rewolucjonista - wirtuoz! Viva la V!!!

ocenił(a) film na 2
garfield_7

A na dobranoc obejrzyj sobie Spidermana.

ocenił(a) film na 7
garfield_7

To tylko dobry film akcji osadzony w totalitarnym świecie, taka bajeczka na dobranoc. W Polsce komunizm, ta cała "czerwona machina" siedzi głównie w głowach społeczeństwa i trzyma się bardzo dobrze. Przeczytaj sobie "1984" Orwella, tam historia jest podobna, a cała książka daje dużo do myślenia.

ocenił(a) film na 8
QusaQ

Widziałem ekranizację, z Hurtem w roli głównej, lecz jakoś mnie to nie przekonało.

ocenił(a) film na 8
garfield_7

stanowczo przeczytaj książkę 1984, jest niesamowita. pokazuje prawdziwy, dogłębny obraz totalitarnego państwa
żadna ekranizacja tego nie odda

ocenił(a) film na 8
Devi

Czytałem "Folwark Zwierzęcy" - ciekawa satyra na socjalizm :-)

ocenił(a) film na 8
garfield_7

1984 zdecydowanie mroczniejsza, ale równie dobra

garfield_7

Przeczytałem posty które pojawiły się do tej pory i jednak cieszę się, że nie tak u nas komunizm się skończył. Wystarczy popatrzeć na to jak rewolucje znoszące władzę totalitarną w AFRYCE SKOŃCZYŁY SIĘ NA CZAS OBECNY.
To jest dobry film o totalitaryźmie, bo ten temat był, będzie i w kinie będzie się pojawiać. Oczywiście majstersztyki 1984 (książka znacznie lepsza) ale skoro społeczeństwo już mało czyta (objaw zmierzającego totalitaryzmu? Ogłupienia społeczeństwa?) to warto się z nim zapoznać. Folwark Zwierzęcy - arcymistrzostwo ;) Z nowych spraw Equilibrium próbował no i obecny film na który się wypowiadamy ;)
Ale zniesienie tego niech nie ponosi ofiar w ludziach i niech będzie walką na słowo, silną argumentację "siłowo-niesiłową", ale niech to jednak nie b ędą rozwiązania z V JAK VANDETTA ;) Szanujmy ludzi i nie urąbmy komuś głowy robiąc wybuch stulecia ;) Nie bez powodu jesteśawiani jako przykład w walce z systemem totalitarnym ;)
Ale film jako film dla mnie dobry i przekazuje dore idee, przynajmniej ma na celu otworzyć umysł ;) Szkoda że takich filmów nie puszcza się w Chinach albo Koreii ;)

Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 8
neposz_2

Z podobnych klimatów jeszcze bardzo polecam Brazil Gilliama - tam totalitaryzm jest bardziej przerysowany i jak to tego reżysera - absurdalny. państwem rządzi bezduszna biurokracja , a każdy wyłamujący się z machiny systemu kończy na torturach...

Polecam jeszcze Harrison Bergeron (na podstawie Vonenguta). To satyryczna, ale za to dość mroczna wizja społeczeństwa, w którym do absurdu doprowadzono tezę, że wszyscy ludzie są równi. Daje do myślenia.

ocenił(a) film na 8
garfield_7

Zgadzam się :)

ocenił(a) film na 8
ewelina_49

A w czym się ze mną zgadzasz, Ewelino?

ocenił(a) film na 8
ewelina_49

Dobra, już wiem w czym się zgadzamy.