Słuchajcie, czy możecie mi polecić jakieś filmy podobne do "V for Vendetta"? Sama nie wiem jakie by to mogły być, bo jest to film wyjątkowy, ale.. Tak myślę, że to co najbardziej mi się w nim podoba to połączenie motywu buntu, miłości, trochę tajemniczości, specyficzny klimat [a jakby jeszcze akcja rozgrywała się w Londynie to już w ogóle byłoby cudownie!]. Liczę, że inni fani zrozumieją co mam na myśli ;)
Więc wpisujcie tytuły. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję!
Polecam sztukę/film "Upiór w operze", choć podobieństwo nie jest ogromne, to jednak mają coś wspólnego. Tajemniczy bohater w masce skrzywdzony w przeszłości, który posiada wręcz nadprzyrodzone zdolności, wątek miłosny, itd. Jeśli nie oglądałaś to mam nadzieję, że Ci się spodoba. Pozdrawiam!
Właśnie już od dawna choruję żeby na to iść do teatru, ale nie wiem czy jeszcze gdzieś grają w Warszawie.. :(
Ja byłam w Romie, ale chyba już nie grają. Zawsze zostaje film. Oglądałam Upiora z 2004 roku i też był całkiem niezły. ;->
Nie znam się na waszych gustach ale może te 2 filmy was zainteresują (podobne klimaty):
CASSHERN - japonia
STRAŻ NOCNA - rosja
Pod pewnymi względami "Rewolta" wydaje mi się podobnym filmem, ale mam wrażenie, że raczej nie w sferze miłosnej. Natomiast pod względem problematyki - jak najbardziej.
margalit jeśli szukasz filmów ciekawych do obejrzenia to polecam:
1# "Podziemny krąg" (Brad Pitt)
2# "Incepcja" (Leonardo DiCaprio)
3# "Wyspa tajemnic" (Leonardo DiCaprio)
4# "Adwokat diabła" (Keanu Reeves i Al Pacino)
Być może trafiłem w twój gust ;)
Jeśli chodzi o nr 1 to na pewno ;) Też mi się skojarzyły te dwa filmy.
Co do reszty - okaże się. Dzięki.
Klimatem może i nie ale tematem już jak najbardziej obydwa filmy wszak przedstawiają obraz społeczeństwa zmanipulowanego przez totalitaryzm oraz walczącego z nim bohatera
1. Equilibrium - tez antyutopia
2. Ludzkie dzieci - choc mi sie szczegolnie nie podobal, ale moze akurat Tobie spasuje
3. THX 1138 -> stare ale jare. Klimat nieco inny, ale tematyka podobna.
4. Rok 1984. I tu robie to z ciezkim sercem. Zdecydowanie powineniem polecic ksiazke a nie film, prosilas jednak o Londyn.
Narazie tyle z filmow. Natomiast jesli chodzi o antyutopie (bo domyslam sie ze ten gatunek Cie zafascynowa)l, to radze abys siegnela raczej po ksiazki, tam odnajdziesz zdecydowanie ten klimat ktorego szukasz. Jako ze to nie forum filmowe, nie bede sie rozwodzil na temat wyzszosci ksiazki nad filmem, rzuce tylko pare tytulow antyutopii, ktore mnie zachwycily i byl tam ten klimat: "My" Zamiatina, "Paradyzja" Zajdla, "Nowy wspanialy swiat" Huxleya.
Nie wiem, czy do końca utrafię w Twój gust, ale polecam "Brazil". A co do miłości i tajemniczości to jeszcze "Otwórz oczy", choć to już nieco inny klimat.