PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=180040}

V jak Vendetta

V for Vendetta
2005
7,4 298 tys. ocen
7,4 10 1 298139
7,2 49 krytyków
V jak Vendetta
powrót do forum filmu V jak Vendetta

Pytania

ocenił(a) film na 10

Film był bardzo ciekawy, wciągający i wgl, ale kilku rzeczy nie do końca zrozumiałam:
1. Wszyscy piszą, że pod maską kryła się idea, że V symbolizowaładnie ideę, itp., ale o jaką konkretnie ideę chodzi?
2. Co miało dać zburzenie sądu i parlamentu?
3. Dlaczego V się tak wściekał i płakał po odejściu Evey - bał się że ją straci czy coś w tym stylu...?
4. Ci wskazywacze (chyba tak się nazywali) byli jakby wysłannikami tego kanclerza?
5. Badania w tym zakładzie, w którym był V, to czego w końcu dotyczyły?
6. Na końcu jak już V umarł to Evey powiedziała, że on był każdym z nas. Tego to ja już kompletnie nie rozumiem...
7. Dużo osób też pisze, że ten film miał ważne przesłanie itp. Ale jakie  właściwie jest to przesłanie (nie licząc cytatów, które były suuper)?

ocenił(a) film na 8
krowa_madzula

Zanim odpowiem, chciałabym upewnić się, że te pytania są na poważnie. Wydaje mi się, że tylko osoba, która oglądała film bardzo nieuważnie, mogłaby je zadawać. Jeśli jednak wciąż - po dwóch miesiącach od zadania pytania - nie masz odpowiedzi, napisz, a postaram Ci się ich udzielić.

ocenił(a) film na 10
Irma100

Większość to takie, żeby się tylko upewnić, czy dobrze myślę. Ale na pierwsze i dwa ostatnie bardzo bym chciała znać odpowiedź - coś tam może wiem, ale jednak nie za bardzo potrafię to zebrać w całość. Będę wdzięczna za odpowiedzi.

ocenił(a) film na 8
krowa_madzula

1. Myślę, że chodzi o ideę czynnej walki o wolność lub inne wartości. Faweks walczył o swoje wartości, V walczył o wolność, walczył z dyktaturą.

2. Te budynki symbolizowały potęgę władzy. Razem z ich końcem miało runąć społeczne przeświadczenie, że władza jest nienaruszona.

3. Tutaj sama nie jestem pewna, muszę przyznać. Wydaje mi się, że najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, po co w ogóle ją więził i torturował. Myślę, że chciał, aby przeżyła to samo, co on, aby dzięki temu stała się mu podobna. Ona sam przez tortury, których doświadczył, a także dzięki listowi, który dostał od współwięźniarki, stał się kompletnie innym człowiekiem. Zrezygnował z zahamowań i uprzedzeń, poświęcił się walce i zemście. Myślę, że chciał zrobić z Evey kogoś podobnego.

Jej reakcja uświadomiła mu, że nie miał prawa tak postępować. Nie miał prawa odbierać jej człowieczeństwa, aby zyskać towarzyszkę broni. Nazwała go potworem - a on zrozumiał, że to prawda. Że zrobiono z niego potwora, a teraz on próbował zrobić potwora z Evey.
Myślę, że to wystarczający powód do płaczu.

4. Myślę, że byli kimś w rodzaju tajnej policji. Ich zadaniem było niedopuszczenie do rozwinięcia się idei wolnościowych, tłamsili w zarodku wszelkie przejawy nieposłuszeństwa władzy.

5. Testowano na ludziach jakiś rodzaj śmiercionośnego wirusa, który potem wykorzystano jako broń biologiczną przeciwko własnym obywatelom. V był jedynym, który przeżył testy i pożar w ośrodku.

6. Rozumiem to tak: V w swojej walce reprezentował każdą jednostkę zdolną do samodzielnego myślenia. Pod ta maską mógł ukryć się każdy (tak się potem stało), każdy, kto chciał zaprotestować w obronie wolności.
Twarz jest podstawą identyfikacji człowieka. V nie miał twarzy, więc nie miał też indywidualności. Jego maska symbolizowała ideę walki o wartości; każdy, kto zakładał maskę, utożsamiał się z ideą - tak, jak V.

7. Główne przesłanie tego filmu wydaje się mówić o wartości walki przeciw tyranii, o konieczności podniesienia głosu w obronie krzywdzonych, o odwadze.

Ja jednak dostrzegam jeszcze inne, głębsze przesłanie. Mówi nam o nim początkowy monolog Evey i scena egzekucji Faweksa. Za każdą wieka ideą, wzniosłą myślą, wiekopomnym wydarzeniem stoją ludzie. Ludzie z krwi i kości. Wszyscy pamiętają idee, ale nie zapominają o tych, którzy w imię idei oddali swoje życie. Indywidualne i cenne życie.

ocenił(a) film na 8
Irma100

Mam nadzieję, że pomogłam.

ocenił(a) film na 10
Irma100

Bardzo! Naprawdę wielkie dzięki :)

ocenił(a) film na 8
krowa_madzula

Nie ma za co :)