Myślałem, że w XXI wieku, w epoce demokracji, coś takiego nie nastąpi. Nie doceniałem tego filmu.
Jak widać się myliłem. I to bardzo.
Polecam lekturę dotyczącą ACTA.
http://kwejk.pl/obrazek/854923
to dzieje się na naszych oczach. wiwat komuna.
Film można oglądać kilka razy i za każdym razem odkrywać nowe prawdy o mechanizmach kierującymi światem, ludźmi, polityką. Nie ważne, czy to się nazywa demokracja czy komuna, pewne mechanizmy pozostają te same.
"More than 400 years ago a great citizen wished to embed the fifth of November forever in our memory. His hope was to remind the world that fairness, justice, and freedom are more than words, they are perspectives." V
"Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, (...) and ideas are bulletproof." V
Właśnie zdałem sobie sprawę, w jak niesamowity sposób ten film jest aktualny. I jak niezwykle realizują się, choć po części, tu i teraz, idee V : ) Myślę, że byłby z nas dumny. W istocie, cały ruch Anonymous w bardzo trafny sposób odzwierciedla i realizuje pewne zamysły, którymi kierował się V - masowego, anonimowego sprzeciwu zwykłych prostych ludzi, którzy razem tworzą nową wartość : D