PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=180040}

V jak Vendetta

V for Vendetta
2005
7,4 299 tys. ocen
7,4 10 1 298618
7,0 62 krytyków
V jak Vendetta
powrót do forum filmu V jak Vendetta

V jak Vendetta

ocenił(a) film na 10

Muszę przyznać , że jest to jeden z moich ulubionych filmów. Jest to świetny , momentami
wzruszający film , pasujący do czasów w których żyjemy --> zakłamanie polityków i mediów ,
kontrowersje związane z kościołem i wiele innych. Jak już wielu zauważyło i wspomniało ,
że film nie ma zbyt wiele wspólnego z komiksem , oczywiście się zgodzę, fakt że film na
podstawie czegoś powinien być powiązany i wspólny z tym co próbuje przedstawić. Jednak
traktując ten film jako coś w ogóle oddzielnego, mogę potraktować go jako wybitny,
zmuszający do refleksji film. Ukazuje on działalność człowieka walczącego o wolność,
dosłownie wszystkimi sposobami. Film nawiązuje też do książki " Hrabia Monte Christo"
ponieważ wątek Evey i V ukazuje więzi Edmunda Dantesa oraz Mercedes. Ci dwaj
bohaterowie woleli dokonać zemsty niż skupić się na najbliższych :( . Mimo wszystko film
pełen smutku , kończy się dość szczęśliwie, na miarę możliwości :) Film pełen wzruszeń ,
refleksji nad życiem , wolnością oraz władzą i zemstą . 10/10

ocenił(a) film na 10
Midori38

Dobrze napisane

ocenił(a) film na 10
wildecard

Dziękuję

ocenił(a) film na 10
Midori38

Zgadzam się z Tobą. Niesamowity film.

ocenił(a) film na 10
Midori38

Dokładnie. Mnie osobiście najbardziej wzruszało to powiązanie z "Hrabią", zwłaszcza na końcu, gdy Evey na pytanie "Kim on był?" odpowiedziała "Edmundem Dantesem" :D Film był cudowny sam w sobie, ale na jeszcze wyższą ocenę zasłużył właśnie przez nawiązanie do mojej ulubionej historii.

ocenił(a) film na 10
AntiCh

Ogólnie film jest pełen odwołań do dzieł m.in. "Hrabia Monte Christo " . Dla wprawnego oka szukanie tych powiązań jest jakże satysfakcjonujące :)

ocenił(a) film na 9
Midori38

Zgadzam się z Wami! uwielbiam ten film i powieść Hrabia Monte Christo! Film jest wzruszający, pełen symboliki i wciąż mnożących się pytań dotyczących V i działań ludzi. Gdzie jest granica, której nie wolno przekroczyć? Czy postępowanie V jest moralne?