PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=180040}

V jak Vendetta

V for Vendetta
2005
7,4 299 tys. ocen
7,4 10 1 298616
7,0 62 krytyków
V jak Vendetta
powrót do forum filmu V jak Vendetta

w filmie pojawia się kilka mądrych zdań. przede wszystkim pamięta się jednak ciągłą paplaninę, która ma, jak sądzę, wskazywać na cholernie ambitne, ukryte idee. przed oczyma stoi mi teraz twarz kanclerza(?), który jak żywy przypomina Wielkiego Brata Orwella. i o ile w jego przypadku nowomowowa jest uzasadniona to jednak pozapartyjni też gadają od rzeczy. zwolennikom kina kameralnego zdecydowanie odradzam, no chyba, że macie jakieś problemy ze snem. :)

ocenił(a) film na 10
entity

Sam zerknąłem na ten film na TVn-nie. Nie nadaje się on do oglądania gdy ma lektora. Muszą być napisy!

ocenił(a) film na 8
Kniaz4815

Przecież są :P. I napisy, i lektor. Spojrzałem z ciekawości na tvn i naprawdę zdziwiłem się tą hybrydą. Wersja dla niesłyszących ;)?

ocenił(a) film na 7
serious667

Udało Ci się włączyć napisy ? Tak się szczycą, że wprowadzili taką opcję, ale ja kilka miesięcy próbuję do tego dojść, bez efektów.

ocenił(a) film na 8
entity

Nie ma to jak ocenić film po kilkunastu minutach oglądania i wymądrzać się potem jak wielki znawca nie wiedząc o co tak naprawdę w nim chodzi. Pozdrawiam pseudo krytyka. Gdybym się słuchaj ludzi takich jak Ty, którzy "polecają" innym co oglądać to pewnie nie obejrzał bym wielu świetnych filmów. V jak Vendetta się do nich zalicza.

ocenił(a) film na 5
Hartus

o wypraszam sobie. obejrzałam każdą minutę, z trudem, a jednak.
aha i nie chodzi o lektora, akurat film oglądałam na własną rękę. synchronizacja z tvn to przypadek.

ocenił(a) film na 8
entity

To jeśli znasz angielski (płynnie) przeczytaj komiks...film nie zmieścił całej symboliki i głębi komiksu, ale moim zdaniem i tak wiele się udało unieść..kilka mądrych zdań?(kobieto każdy cytat wypowiadany przez V to rozkwitająca róża literatury)...moim zdaniem ten film ma wszystko...zaskoczenie, klimat, tajemniczość, przesłanie, świetne aktorstwo, muzykę, akcję..charyzmatyczne postacie (zarówno dobre jak i złe)...ludzie skąd ten cynizm u was?..czy to co serwuje nam popkultura dziś nie potrafimy docenić czegoś dobrego?..

ocenił(a) film na 10
Uktena

post mojego poprzednika doskonale ujmuje to co chciałem napisać. Popkulturowe gnioty wiecznostudentowe straciły już odniesienie do prawdziwego piękna, wcale nie ukrytego w tym filmie. Ten film aż kipi sztuką filmową :)

Pyroforos

film jest fajny nie ma znaczenia czy z napisami czy bez

ocenił(a) film na 9
Hartus

Jak mnie wkurza, jak ktoś się unosi na filwebie, "bo komuś się nie podoba to co mnie". Nie wyjeżdżaj więc z takimi tekstami z łaski swojej. Mi się film bardzo podobał, chociaż nie był bez wad i akurat rozumiem, że film mógł się nie podobać, między innymi za spłaszczenie tematu itp, itd. Nie czytałem komiksu, ale rzeczywiście, trudno zmieścić w tak krótkim czasie fabułę całej serii, pewnie jeszcze kilkunastotomowej.

Apeluje o kulturalną dyskusje, nie jesteśmy w sejmie!