PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1146}
7,7 160 tys. ocen
7,7 10 1 159988
7,3 50 krytyków
Vabank
powrót do forum filmu Vabank

Nie atakuje tego filmu, sam uwielbiam obie części Vabank.Nie mniej jednak myśle że troszeczkę wzorowali się na Gangu Olsena.

Iron_Maiden

:))))) na czym?!?! gdzie tu widzisz jakiekolwiek podobienstwo? Jesli powiesz o wzorowaniu sie na "Żądle" z Redfordem i Newmanem to i jeszcze jako tako, ale Olsen? To jakbyś porownal lyzke z nozem. Oba sztucce, ale na tym podobienstwo sie konczy. no proooosze cieeeeeeeeee ;P

Al73

Ależ "Żądłem" - jak najbardziej. Vabank to JEST polskie Żądło - nawet muzyczka Kuźniaka nie mniej wpada w ucho! Ale jednak postać grana przez Pyrkosza jest ewidentnie zainspirowana Egonem. Musiał młody Machulski oglądać Gang Olsena - nie wiem, kiedy wszedł do ekrany polskiej TV, ale spokojnie w roku 1981 Machulski mógł znać przynajmniej kilka odcinków. W latach 1968 - 1981 powstało 13 filmów o Egonie.

ocenił(a) film na 9
Iron_Maiden

No rozumiem jak najbardziej porównanie z Żądłem, ale z Gangiem Olsena? Kwinto i spółka to poważni zawodowcy (no może "szopenfeldziarze" są nieco mniej poważni ale też wiedzą co robią), natomiast Olsen i spółka to delikatnie mówiąc niedojdy. Poza tym że Kwinto i Olsen są kasiarzami, to nie widzę żadnych podobieństw.

Sanderus

Może chodzi o wygląd Pyrkosza, jest na 100% wzorowany na Olsenie, melonik, cygaro i sposób chodzenia nawet.

ocenił(a) film na 9
Mateo_SF

Czy ja wiem? Też nie za bardzo bym sę przychylał do tej tezy. No może tak bardzo na siłę, ale...

ocenił(a) film na 10
Sanderus

Sam Olsen nie jest niedojdą, tylko jego pomocnicy. Jego plany są naprawdę genialne, ale oni zawsze wszystko psują.

ocenił(a) film na 9
annas_filmweb

Przyznaję rację. Plany Egona są faktycznie konkretne.

użytkownik usunięty
annas_filmweb

Tak, Kjeld i Benny się starali, ale czasem zbyt mocno, więc bardzo często słyszeli pod swoim adresem inwektywy w rodzaju: amatorzy, idioci, socjaldemokraci (!!) :), tłusty dureń (Kjeld) LOL

ocenił(a) film na 10

i patałachy :)

użytkownik usunięty
annas_filmweb

patałachy też hahaha LOL dla mnie Gang Olsena to komedia (komedie) wszechczasów. Muszę dorwać w jakimś duńskim sklepie box Blu-ray, trochę szkoda, że prawdopodobnie nigdy nie wyjdzie w polskiej wersji językowej.

ocenił(a) film na 10

Ale da się znaleźć poszczególne filmy na DVD z polskim lektorem, nawet dosyć tanio :)

użytkownik usunięty
annas_filmweb

Jest całe wydanie w kształcie sejfu Franza Jaegera (z Berlina) za ok. 100zł lol ;P tylko chyba w Danii - co oczywiste - i w Niemczech wyszły boxy na Blu :)

ocenił(a) film na 10

Ja chyba wolę mieć tylko niektóre, bo jak dla mnie filmy z cyklu "Gang Olsena " mają różny poziom. Np. ta część, która ostatnio była w telewizji, o Egonie i jego gangu zajmującymi się akcjami, była, moim zdaniem, bardzo nudna, z wyjątkiem niektórych fragmentów i pani z obsesją sprzątania :) Najbardziej mi się podobało, jak na razie " Gang Olsena wpada w szał", ale nie wszystkie jeszcze widziałam:)

użytkownik usunięty
annas_filmweb

ah, tak, ta częśc o akcjach trochę zbyt poważna miejscami, ale jest dużo śmiesznych scen, które ratują całość. no a "Wpada w szał" to właśnie w operze przebijają się przez ściany - klasyka hahaha :)) w widziałaś "na torach", kiedy kradną drezynę i wagon ze sztabkami złota ?? :)

ocenił(a) film na 10

Tak, też mi się bardzo podobała ta część, ale " Gang Olsena wpada w szał" chyba nic nie przebije :) Ogółem rzecz biorąc lubię w filmach o Gangu Olsena bardzo dobre postacie drugoplanowe ( mój ulubiony szef policji ) i trzecioplanowe ( np. w mojej ulubionej części szef kuchni, lokaj albo dyrygent), już nie mówiąc o głównych rolach. Uwielbiam też te skomplikowane plany Egona i , rzecz jasna, humor :)

użytkownik usunięty
annas_filmweb

no i Yvonne - szalona kobieta wg Egona - absolutnie genialna postać :)

annas_filmweb

Nie jest, ale czasem i przez Egona przywary operacja się nie udaje. Np gdy Benny podsadził go dźwigiem do bagażnika samochodu Bang Johanssena, by zabrać czerwoną walizkę a Egon zamiast ją wziąć, chciał koniecznie pokazać Johanssenowi język. Niestety przerwa serwisantów oświetlenia się skończyła i Egon nie zdążył podjąć walizki.

ocenił(a) film na 8
Iron_Maiden

pierwsze co powiedziałem jak zobaczyłem Witolda Pyrkosza w tym kapeluszu : ,,wygląda zupełnie jak Egon''

użytkownik usunięty
Maniek_CK

Zgadzam się, czuje się inspirację wyraźnie w obydwu filmach.