W tym klimacie właśnie sobie wyobrażam ekranizację gry "Dark Souls" - poczynając od gęstego klimatu i minimalizmu prezentacji, aż po fabułę, która nie jest podawana wprost; idealnie odzwierciedla "DS". Wysmakowany film w swoim gatunku - bardzo lubię tego typu produkcje, które nie są jednoznaczne i wymagają od nas innego spojrzenia. Takie filmy zapadają w pamięci na dłużej. Zawsze lubię doń wracać!
Tak wracając jeszcze do "Dark Souls" - skądinąd wg mnie najlepszej gry w jaką miałem przyjemność grać - mam skrytą nadzieję, że jak kiedyś ktoś będzie chciał się podjąć przeniesienia tego tytułu na film to będą to właśnie twórcy "Valhalla Rising". Wiem, że to żmudne marzenia, ale...
Dark Souls moim zdaniem nie nadaję się aby go przenieść na ekran.
To jest gra, która ma specyficzna i wymagający gameplay, fabuła jest poszatkowana i trudno się dokopać do całości.
I wszystko w DkS opiera się na rozgrywce i to jest jedna z wielu gier, w której nie widzę potencjału na ekranizację.
To się po prostu na film nie nadaję, tylko by zniszczono wizerunek tej mocno wymagającej i świetnej produkcji ;)
Pozdrawiam.
Właśnie bardzo mocno cenię fabułę w Dark Souls - poza miodnym gameplay'em - i jest ona dla mnie chyba jeszcze bardziej ciekawa od samej rozgrywki. Historia nie jest przedstawiana wprost [ zgadzam się co do "poszatkowania" ], ale materiału jest bardzo dużo. Spędziłem sporo czasu na własnych analizach + oglądałem sporo materiałów lore z YT, które przedstawiają fantastyczne historie bohaterów i sporo pomagają w zrozumieniu. Cały ten świat + pojedyncze opowieści [ jak np. Artorias i jego kompani ] spokojnie starczyłoby na film. Mógłby on posłużyć jako fajną bazę. Sam wątek nieumarłych i ich tułaczki po Lordranie jest ciekawy. Tak samo karzeł i ludzkość ogarnięta przy "poczęciu" przez mrok jako część 'mrocznej duszy'. Za pierwszym podejściem niezbyt doceniłem fabułę DS, ale im dłużej się w tym siedzi tym bardziej nabiera to na niesamowitości. Złożoność, pomysły, a co najważniejsze spójność jest dla mnie największą cechą tej gry.
Polecam kanały YT użytkowników: EpicNameBro, VaatiVidya, DaveControlLive, którzy próbują poukładać wszystko 'do kupy'. Często robiłem wielkie oczy odnośnie tego co potrafią wychwycić z tej gry.
To jest oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie - szanuję Twoją opinię. Wg mnie jakby się trafił fajny reżyser to mógłby zrobić z tego fajną złożoną opowiastkę, okraszoną melancholią i gęstym klimatem.
Póki co pozostaje nam czekać na Dark Souls 2 - coś czuję, że będzie równie genialna co jedynka!
Również pozdrawiam ;-)