PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=391382}

Valhalla: Mroczny wojownik

Valhalla Rising
2009
6,2 24 tys. ocen
6,2 10 1 24167
6,5 31 krytyków
Valhalla: Mroczny wojownik
powrót do forum filmu Valhalla: Mroczny wojownik

Ten film nie nic nie ma wspólnego z wikingami a mitologię nordycką znam bardzo dobrze. W tym dziadostwie nie ma żadnych wikingów tylko parę dziadków płynie do Jerozolimy, której nie może znaleźć. O ile wiem wikingowie nie szukali Jerozolimy a takie ucinanie głów nie przedstawia wikingów. Tak jak pisałam ten film to strata czasu nic się nie dzieje i nigdy w kinie nie patrzę na zegarek tak jak w tym przypadku. To film dla tych którzy chcą się ponudzić albo cierpią na bezsenność. Ja nie polecam tego beznadziejstwa nikomu.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
0wner2

Komentarz do filmu nie należy do mnie lecz do mojej siostry która wystawiając go nie zwróciła uwagi że jestem zalogowany.
A tak w ogóle to opinia tyczy się filmu a ty krytykujesz ludzi. Każdy ma prawo do własnej oceny. Zapisz to sobie w pamiętniku zjebie genetyczny.

0wner2

W takim razie jesteś tak samo zjeb**y jak ten film. Nawet nie umiesz użyć własnych słów tylko powtarzasz po innych co świadczy o twoim ubogim zasobie słownictwa. Wracaj do gimnazjum maminsynku i nie wyskakuj na forum dla kinomaniaków z blogami typu: "Lista trolli których zmasakrowałem" co świadczy o twoim poziomie.

użytkownik usunięty
fader83

Come on. Nie ma sensu kłócić się na temat gustu filmowego, dopóki nie masz argumentu, który przewróciłby ziemię i mój światopogląd. A ty nie dałeś żadnego sensownego argumentu. Co z tego, że twoja domniemana siostra nie dopatrzyła się żadnego podobieństwa do kultury potocznie zwanej "kulturą wikingów"? W filmach nie zawsze chodzi o akuratność, a już na pewno nie w tym. Zaręczam Cię, na świecie jest wielu ludzi, którym to nie przeszkadza, więcej - AKCEPTUJĄ TEN FAKT. Uwierzysz w to? Nieprawdopodobne.
Ciągnąc to dalej, cały ten film widocznie nie jest dla Ciebie. Skoro uważasz go za mierny, nie zrozumiałeś sensu ukazania całej tej pieszej podrózy z chłopcem, którego Jednooki zostawił przy życiu, mimo, że miał go w zasięgu broni i mógł złamać w pół jednym zamachem. Podróży statkiem, ciągnącej się ciszy, zrezygnowania, braku wody, cierpienia, poddania się, zniewolenia przez mgłę, konieczności zdania się na ślepy los i w końcu trafienia na wyspę zamieszkaną przez ludzi gorszych niż sami wikingowie. Sama idea podróży do tej Jerozolimy straciła sens. A co, jeśli ta podróż była tylko symbolem, a to nie byli wikingowie? A co, jeśli ich tak naprawdę nie było?
Śmiem twierdzić, że nie zrozumiałeś głębi tej produkcji. A raczej nie zrozumieliście.

ocenił(a) film na 9

no cóż. Ja dałem 9 pkt. temu filmowi. I jak Kyrie napisała film jest na tyle specyficzny że faktycznie nie trafi w gusta masowe. Nie jest zbyt uniwersalny, że tak powiem. Dlatego moi drodzy JEDNYM SIE BEDZIE PODOBAŁ A INNYM NIE!!
Nie ma o co kruszyć kopi gust to gust!!
Jednak fader83 bladego pojęcia o historii nie ma: "Ten film nie nic nie ma wspólnego z wikingami a mitologię nordycką znam bardzo dobrze." a wikingowie w ameryce byli fader83 i na to są dowody choć niektórzy uważają ich nie akceptują uznając to tylko za prawdopodobne hipotezy.
Poza tym ludzie film się ogląda a nie przewija, he he. To nie wikingowie pognali tą łodzią do ziemi świętej która ostatecznie okazała się Ameryką Północną ale krzyżowcy, natomiast krainę jaką odwiedzili (gdzie spacyfikowali osadę i zgarnęli jednookiego to była Szkocja jak mniemam) a jednooki mógł być wikingiem który do niewoli się dostał. Tak to wygląda z mojego pkt. widzenia.
Ale tak w ogóle to jak Kyrie napisała tło historycznie nie jest ważne. Jest tu tylko dalekim tłem, a nie czymś na miejscu pierwszym gdyż nie jest to film historyczny. Najważniejsza jest podróż, przemiana metafizyczna jednookiego ( w końcu ochronił chłopca), cała psychologia itp.
Film jest zajebisty ale trzeba obejrzeć go na spokojnie, nie nastawiać się na akcję ani nawet na przygodę. Spokojnie i z namysłem obejrzeć. Może wtedy zrozumie i coś dla siebie znajdzie każdy z nas. Warto!!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty
tompab

Teraz mnie naszło - może Jednooki był z plemienia Piktów? Chyba jeszcze wtedy istnieli, no nie?

ocenił(a) film na 8
tompab

obawiam się, że masz w sobie zbyt wielką wiarę w ludzki rozum :) Już widzę jak biegną do kin i po DVD by Herzoga oglądać :P

0wner2

To był twój ostatni obraźliwy wpis.

matzek

Nie wydaje mi się.

Mistel

Ileż w was zawiści i zła, jestem przerażony. Leczcie się świry.

ocenił(a) film na 8
fader83

Rzadko zabieraam glos ale rozj...l mnie twój komentarz do filmu. chyba jednak sie za bardzo nie orientujesz w fabule filmu, histori sredniowiecza i tak ci doskonale znanej ,,mitologi wikingow"(ty lub twoja siostra bez znaczenia bo po tak krótkim komentarzu można sie zorientowac ze nie zawiele jednak wiecie). A w filmie przeplata sie wlasnie kultura nordycka jak i historia poczatków chrzescijanstwa, bo wlasnie ,,krzyżowcy" wypierali inne religie, a niewiernych najczesciej mordowali. No i oczywiscie wojny krzyzowe, na ktróre (tak jak chrzescijanie z filmu) wyruszali szukac Boga, rozgrzeszenia i łupów wojennych. A tak nawiasem mowiąc to niezla swieta wojna: morowanko, gwalty i rabunki w imie miłosiernego Boga ;] chrzescijanie najwieksi hipokryci swiata.
SPOJLER. oczywiscie nikt nie wiedzial gdzie jest dokladnie jerozolima wiec sobie wyruszyli w morze. mgla zapewne uniemozliwila nawigacje i tak doplyneli do nowego swiata czyli ameryki. Indianie wlasnie tak chowali zmarłych i uzywali takiej broni jaka była w filmie, no i oczywiscie widac ich samych (rysy twarzy) to wszysko wskazuja wlasnie na indian z ameryki polnocnej a jak wiemy to wlasnie wikingowie jako pierwsi europejczycy doplyneli do ameryki tak wiec wszysko sie sklada w sensowna calosc.
A nawiazujac do kwesti techicznych filmu: genialne zdiecia idealna muzyka lub jej brak przez wiekszosci filmu, swietana gra aktorska i genialna historia. swietna odskocznia od holliwodskich wyrzynek, gdzie artystyczna czesc filmu jest przykryta lub uzupelniana hektolitrami krwi. chodz uwielbiam horrory i ostre jadki to byl to jeden z najleprzych filmow o ludziach z polnocy jaki widzialem tak wiec śmiało moge go polecic,

ocenił(a) film na 8
Ashadow0

Film na solidna 8

ocenił(a) film na 9
Ashadow0

Jeden drugiego obraża jak jakaś niedorozwinięta dzieciarnia ze slumsów. Świetna robota chłopaki.

ocenił(a) film na 8
Ashadow0

Całkiem dobra interpretacja ;)

ocenił(a) film na 8
fader83

Nie cierpię na bezsenność, nie lubię się nudzić i nie znudziłem się na tym filmie - oczekiwałem klimatu surowego, rodem z dawnej Skandynawii i nie zawiodłem się. Bardzo dobry jak dla mnie i dodatkowo znacznie inny niż większość tego typu filmów.

ocenił(a) film na 10
kordrum

fakt ..zgadzam sie..wlasciwie nie widzialem jeszcze zlego filmu z mikkelsenem,zobaczcie sobie die tur -drzwi np. a jabłka adama mnie wgniotły w glebe ..:)