7,2 145 tys. ocen
7,2 10 1 144719
6,5 29 krytyków
Vanilla Sky
powrót do forum filmu Vanilla Sky

...a ich wersja i tym razem słabsza jest niż oryginał. Proponuję zobaczyć hiszpański film
'Otwórz oczy'. Jak dla mnie zdecydowanie lepsza wersja tej historii.

ocenił(a) film na 6
hermes_filmweb

oczywiście, ze lepsza - popieram w 100 %

KrisQ_

Abre los ojos NIEPORÓWNYWALNIE lepsze... Oglądając pierwowzór, uczucia wyrażane przez postacie potrafiły przeniknąć widza na wskroś, a tu zaledwie zostało to liźnięte....

sytaka

zgadzam się!

ocenił(a) film na 10
hermes_filmweb

Muszę się uczciwie przyznać, że pierwszy raz wersja "Made in Hollywood" bardziej mi się podoba niż oryginał. Co prawda pierwowzór hiszpański jest świetny a sam pomysł na scenariusz wręcz genialny, to jednak wersja amerykańska jest - jak dla mnie - bardziej klimatyczna. Może to kwestia świetnego doboru piosenek, może to sprawka jednej z niewielu genialnych ról Cruise`a, nie wiem. Faktem jest, że po raz pierwszy - moim zdaniem - amerykańska wersja bardziej mnie urzekła. A oryginał w reżyserii Alejandro Amenabara jakoś mi w pamięć za bardzo nie wpadł. Pamiętam, że był dobry, tyle. A do Vanilla Sky wracam dość często i każdą scenę rozbieram na czynniki pierwsze.

użytkownik usunięty
Gacu

Nie miałem okazji zobaczyć hiszpańskiej odsłony tej historii, ale obiecuję odrobić zaległości. A tymczasem... Vanilla Sky od dzisiaj jest jednym z moich ulubionych filmów, cudowny, genialny. I jak wyżej - soundtrack jest doskonale dobrany, te wszystkie piosenki dobrze budują ten film. : )

ocenił(a) film na 6
hermes_filmweb

amerykańska wersja to tylko dość udane popłuczyny po hiszpańskim pierwowzorze, choć muszę przyznać nieco lepsze niż się po usańcach spodziewałem

hermes_filmweb

Pełna racja. Pierwsze co się rzuca w oczy to zupełny brak klimatu, różnica jest kolosalna, a to wszystko jest spowodowane techniką kręcenia ujęć. Oryginał pod każdym względem lepszy, nawet Cruz dużo lepiej w nim wyglądała. W ogóle kręcenie remake'ów po kilku latach to delikatnie mówiąc kiepski pomysł. Aczkolwiek sam film nie jest zły i takie nijakie 6 można mu dać.

adeck92

Zawsze porównujemy coś do pierwowzoru i także tu mogę stwierdzić czy "Vanilla sky" jest filmem gorszym a może lepszym od oryginału. Film jest dobry-bo oparty na dobrym scenariuszu, którego w zasadzie nie da się zepsuć. Widać tzw. "rękę hollywódzką", lepszą jakość techniczną, (itp. itd) ale tylko w "Otwórz oczy" jest coś specyficznego... klimat. Niestety większość zapamięta remake, a nie oryginał (nie muszę podkreślać, że dla niektórych Tom Cruise to bożyszcze... )

ocenił(a) film na 10
ENAEM

Tom Cruise jak dla mnie to zmarnowany talent. Jedynie w dwóch filmach role naprawdę zagrał wyśmienicie: Vanilla Sky właśnie i Magnolia. Polecam też ten drugi.

Gacu

Pod wyśmienitą rolą w "Magnolii", podpisuję się obiema rękami. :)

ocenił(a) film na 9
hermes_filmweb

rowniez sie zgodze ze hiszpanska wersja lepsza, tutaj nie podobala mi sie rola Cruise'a .... takie to zbyt szcztucznie wygladalo.