7,2 145 tys. ocen
7,2 10 1 144826
6,5 29 krytyków
Vanilla Sky
powrót do forum filmu Vanilla Sky

Moze mi ktos wytlumaczyc jak to sie dzieje ze Konsultant z firmy LE w windzie mowi do Davida ze spotkali sie juz wczesniej 150 lat temu, a cala akcja zanim zostal poddany "zabiegowi" dzieje sie wspolczesnie. W dodatku ktos w jednym z watkow napisal ze miedzy innimi na samym poczatku filmu na Ferrari/Mustangu widnieje nakleja na szbie z data z 2001 roku i w zasadzie to nie ma nawet kwestionowac. Przciez w filmie wyraznie jest mowa (mam na mysli formalna interpretacje) ze kontrola Davida przejeta jest od momentu jak zasnal na ulicy.
Zadaje sobe teraz pytanie czy oby na pewno zrozumialem film? :)

ocenił(a) film na 9
Alan83

Witam, byc moze znajdziesz odpowiedź na swoje pytania w tym wątku--------)))http://www.fil mweb.pl/Zastanawiaj%B1ce...,te mat,Topic,id=271439..
A co do tej naklejki na samochodzie( ja to napisałem ), rzuciło mi sie berdziej w oczy nie to że jest rok 2001 tylko to że jest to 30 luty, a jak wszyscy wiemy nie ma tekiej daty jak 30 luty..
Zastanowila mnie jeszcze jedna sprawa, a mianowicie w jednej ze scen na przyjeciu urodzinowym David'a, Brian zapytan się Go "jak sie czujesz"? David odpowiedział "jak bym śnił, jak bym śnił"..

Tak szczerze mowiać ja juz ten film pare razy obejrzałem i mam swoja interpretacje, wydaje mi sie że cały film był swoistego rodzaju snem, tzn., w chwili kiedy David budzi sie poraz pierwszy, jak wszyscy wiemy śnił że biegnie przez puste Time Squere, po chwili budzi sie drugi raz, tym razem jest juz wszystko wporzadku, ale moim zdaniem to jest nadal snem. "Prawdziwe" wybudzenie nastapiło w ostatniej scenie filmu. Nie chce mi sie teraz pisać wszystkiego po kolei, ale jak bedziesz mieć czas to poczytaj sobie ten topic ktory zapodałem na poczatku..

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
kleudius

edit: nie wiem czemu tamten link nie działa, może ten bedzie działac......
http://www.filmweb.pl/Zastanawiaj%B1ce...,temat,Topic,id=271439 [www.filmweb.pl/Zastanaw...]

Jak by ten też nie działał, to temat ten znajduje sie na drugiej stronie, ma 29 odpowiedzi...

ocenił(a) film na 8
kleudius

Nie zwrocilem uwagi ze chodzilo o 30 luty.
Ten link dziala i tamten temat juz przerabialem ale w/g mnie to tam nie ma odp. na moje pytanie odnosnie 150 lat o ktorych wspomina konsultant (chyba ze zakaldamy ze wszytko jest snem i te 150 lat nie ma znaczenia...

ocenił(a) film na 8
Alan83

Moze nie jasno napisalem ale chodzi mi wylacznie o to ze otoczenie na poczatku filmu powinno wskazywac na starsze czasy (~1851r). Chyba ze zakladamy ze zamrozili go zalozmy w 2001r a budzi sie ~2151, wtedy czemu ostatnia czesc filmu nie jest ukazana bardziej futurystycznie?

ocenił(a) film na 8
kleudius

Mnie sie wydaje z efilm od poczatku do konca pokazuje co dzieje sie w glowie glownego bohatera kiedy sni sobie zahibernowany:) Caly film jest wiec zlepkiem wspomnien/snow. Dopiero przy koncu kiedy powoli uswiadamia sobie wszystko 'konsultant' opowiada mu co zostalo wymazane z jego pamieci.
Lepiej widac to w oryginalnej wersji filmu (Abre los ojos), ten film jest duzo bardziej przejrzysty jesli chodzi o fabule.
Co ciekawe uwazam jednakowoz ze maerykanska produkacja jest lepsza. Bo ciekawie podkresla glowny motyw filmu, czego w hiszpanskiej wersji w ogole nie ma. Jest wiec w amerykanskiej produkcji cos kreatywnego ,a to juz duzy plus:D

ocenił(a) film na 9
kleudius

Ten 30 luty zaciekawił mnie... W której dokładnie scenie widać tą datę?