7,2 145 tys. ocen
7,2 10 1 144719
6,5 29 krytyków
Vanilla Sky
powrót do forum filmu Vanilla Sky

fenomen!

ocenił(a) film na 10

O Boże. Właśnie skończyłam oglądać i musiałam chwilę odczekać aż się otrząsnę, Jeden z najbardziej zaskakujących, nieprzewidywalnych i pozytywnie skomplikowanych filmów jakie do tej pory oglądałam. W ciągu ponad dwugodzinnego seansu byłam zarówno przerażona(manie Davida, punkt zenitu - scena w łóżku i morderstwo) jak i rozbawiona(lekki początek, zachowanie Davida), zachwycona(sceny miłosne z Penelope i Tomem), wzruszona(przede wszystkim scena w windzie bliżej finału). W pewnych momentach sama zaczęłam snuć rzekome teorie spiskowe przeciwko Davidowi, patrzyłam na wszystko okiem szaleńca. Nie rozróżniałam prawdy od rzeczywistości.
I zakończenie. Świetne. Uświadamia wiele, ukazuje, że rzeczywistość i normalność same w sobie są piękne, najlepsze, bo mogą świadomie być kreowane przez nas samych.

Arcydzieło.
Bez chwili zawahania.

ocenił(a) film na 9
mazol

Nic dodać, nic ująć ;) Pozdrawiam

użytkownik usunięty
mazol

Arcydzieło!!! szkoda że więcej takich filmów nie ma wspaniale to opisałaś!!!! 10/10 pozdrawiam

ocenił(a) film na 9

Też uważam że ten film jest rewelacyjny, ale genialnym nazwałabym pierwowzór, a nie remake. Polecam "Otwórz Oczy", choć niemal identyczny, to jednak bardziej mnie przekonał, mimo że ogladałam jako drugi. No i nie ma w nim irytującej Cameron Diaz!

ocenił(a) film na 10
Basnia

Według mnie "Vanilla sky" jest znacznie lepszy niż "Otwórz oczy".

Ostatnie sceny w Vanilla Sky i dialogi to po prostu magia.

ocenił(a) film na 9
mazol

Wspaniały film...jestem 30 letnim facetem, a łzy lały się strumieniami... dodam tylko, że ON nie był szaleńcem...to kwestia indywidualnej interpretacji...

użytkownik usunięty
mazol

film bardzo dobry ale to remake hiszpańskiego "abre los ojos" - filmu arcydzieło