7,0 13 tys. ocen
7,0 10 1 12718
5,5 6 krytyków
Vidocq
powrót do forum filmu Vidocq

Vidocq podobał mi się bardzo głównie ze względu na butelkowy (z braku lepszego słowa) odcień kolorów. Podobna kolorystyka jest w Braterstwie Wilków. Znacie może więcej takich filmów?

ocenił(a) film na 9
scoffer26

Polecam Delicatessen. Chorobliwe kolory, ale film naprawdę niezły.

ocenił(a) film na 9
scoffer26

Delicatessen.

blablalblalblalablablalbalablablablbalbalblalbalablbalababbaa

ocenił(a) film na 6
scoffer26

Może : ,,Z piekła rodem" i ,, Jeździec bez głowy"

ocenił(a) film na 8
scoffer26

Może jeszcze "Franklyn" Geralda McMorrowa (szczególnie sceny z Meanwhile City)

ocenił(a) film na 8
scoffer26

Butelkowy kolor?
Zdecydowanie Echo, horror/thriller. Film jak film (ostrzegam że tempo ma powolne), ale barwy, nastrój zrobiły duże wrażenie. Z przyjemnością obejrzałem go właśnie za ten nastrój, fabuła etc - choć dobre, tylko że raczej spokojne - to sprawa drugoplanowa. Niezły film, wart 6+/10

Jeszcze Film Jeźdźcy Apokalipsy z Dennisem Quaidem - to nie kolor butelkowy, chyba że weźmiemy szkło przeźroczyste ;) W każdym razie tam jest świetna kolorystyka, właśnie taka szklana-czysta-wyraźna. Kolejny film obok Echa, który pamiętam bardzo pozytywnie głownie dzięki barwom.
Fabuła etc ponownie nie aż tak wysokich lotów, ale też nie ma w niej nic złego. Dobry film w klimacie 7, tylko że maisto zamiast rozpalenia słońcem jest obsypane śniegiem .

Jeszcze przypominam sobie to http://www.filmweb.pl/f498363/Yulenka,2009
Znowu kolor butelkowy, tylko że niebieski, ale światło i barwy tego filmu to wielka atrakcja. Do tego ten naprawdę jest udany, oryginalny i zapadający w pamięć nie tylko ze względu na zdjęcia.
Zdecydowanie polecam, kino rosyjskie jest naprawdę dobre.

Cieszę się, że są też osoby które patrzą na filmy w podobny sposób, dla mnie właśnie barwy, światło etc, czyli po prostu obraz potrafią ratować słabsze pozycje i cieszyć podczas seansu. Pozdrawiam