"Trauma" aka "Violacion Fatal' traktuje o pewnym uznanym pisarzu, który przebywa do domu gościnnego nad jeziorem by pracować nad powieścią. Domostwem tym położnym w centrum lasu zarządza młoda i tajemnicza kobieta. W nocy bestialsko zamordowana zostaje aktywna seksualnie para. Morderca w czarnych rękawiczkach zabija ofiary brzytwą. Kim jest i jakim motywem się kieruje? Sporo erotyki i golizny, krwawe sceny morderstw, inspiracja włoskim nurtem giallo, podobieństwo do "Keep My Grave Open" S.F Brownrigga. Uwielbiam takie zapomniane filmy.
Drugi seans tego zapomnianego giallo/slashera Leona Klimovsky'ego.
Zgadzam się z moją poprzednią oceną. "Trauma" fabularnie zapożycza z "Psychozy" (1960) Alfreda Hitchcocka oraz z hiszpańskiego horroru "Una Vela Para el Diablo" (1973). Sceny morderstw (konkretnie pięć) to podcinania gardeł brzytwą przez mordercę w czarnych rękawiczkach - pierwsza ofiara o poderżnięciu gardła zostaje pocięta po nagich piersiach. Solidne kreacje aktorskie, ciekawa lokalizacja w starej rezydencji nad jeziorem, udana rola Agaty Lys. Jedną z aktorek grających w "Trauma" kojarzę z "Satan's Blood" (1977) Carlosa Puerto (uwielbiam ten sataniczny sleaze!).
Pierwsza ofiara po poderżnięciu gardła zostaje pocięta po nagich piersiach. Teraz jest prawidłowo.
gdzieś Ty oglądał ten film??? Szukam tego po całym necie i nigdzie nie mogę znaleźć :/
https://fsharetv.co/movie/violaci%C3%B3n-fatal-episode-1-tt0076885
lepiej późna odpowiedź niż żadna:)
ooo dziękuję Ci dobry człowieku! Na pewno obejrzę bo bardzo lubię hiszpańską eksploatacje... ogółem to ciekawa stronka widze, może się przydać na przyszłość skoro są na niej takie perełki :)
Jest kilka mniej znanych rzeczy, więc coś ciekawego można znaleźć. Wyhaczyłem np. takiego Fulciego: https://fsharetv.co/movie/the-devil's-honey-episode-1-tt0090903
poszuka się rzeczy, zazwyczaj takie perełki biorę z rarelusta ale tam jest to dosyć problematycznie nieraz, na tej stronce od Cb wystarczy dobre łącze i jest gitówa
Co do Fulciego to nie wiem czy w ogóle jeszcze będę wracał do chłopa, chyba to co było dla mnie interesujące już raczej obejrzałem ale kto wie, może kiedyś