PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Wiem, że porównywanie tych dzieł jest z lekka nie trafione, bo mimo, że gatunek ten sam, to
jednak w zupełności się od siebie różnią, ale tak się ostatnio zastanawiałam po skończeniu
sagi o Wiedźminie, co bardziej do mnie przemawia (i do innych ludzi)- przedstawienie
dobrych, łagodnych raczej elfów, czy bardziej "ludzkich" jak u pana Sapkowskiego. Z jednej
strony świat przedstawiony u pana Tolkiena mnie zauroczył, z drugiej bardziej chyba
"wczułam" się w "bardziej realną" wizję naszego rodaka. I tutaj pytanie do fanów tych dwóch
opowieści: co bardziej do Was przemówiło i dlaczego?
Nie jestem jakąś wielką fanką fantastyki, ale jak na razie po przeczytaniu tych jestem bardzo
pozytywnie zaskoczona- jeśli znacie jakieś godne polecenia książki z tego gatunku, byłabym
wdzięczna za podanie jakichś ciekawych tytułów.

ocenił(a) film na 10

Wiesz, ja generalnie jestem za tym, by możliwie jak najmniej uczłowieczać elfy. Mają być one dla nas całkowitą abstrakcją, fantazją i pięknem zarazem, a zbliżanie ich do ludzi czyni te istoty bardziej przyziemnymi, co jest według mnie błędem. Jednocześnie dla mnie istnieje tylko jeden szablon elfa (ten występujący u Tolkiena) - urodziwe istoty, kochające sztukę, taniec, literaturę i śpiew. Wielbiące naturę i nienawidzące wszystkiego co nienaturalne i złe.

użytkownik usunięty
Cleaa

Te w "Wiedźminie" również były urodziwe, kochały sztukę itp. tylko może bardziej były podatne na "ludzkie" wady. Hmm właśnie jestem rozdarta pomiędzy tym, co piszesz -elfy- jako istoty niemalże idealne, a tymi bardziej "realnymi". Każde mają swój urok. W każdym razie dzięki za opinie. Pozdrawiam.

Cleaa

też tak uważam , elfy powinny zastać elfami , bo gdyby za bardzo porównywać je do ludzi cała ich postać straciła by tą ich fantastyczną magię. Jak dla mnie elfy Tolkiena są najlepsze :)

użytkownik usunięty
Nessa_3

Ja tez wole Elfy Tolkiena; były najpiękniejszymi, najszlachetniejszymi i najmądrzejszymi istotami - i niech tak zostanie.

Co do elfów to zgadzam się z Wami - te Tolkienowskie są dla mnie tymi "prawdziwymi" elfami ;p

Wiem, że Tolkien jest "królem fantastyki" i to z jego dzieł wielu autorów czerpie inspirację do swoich prac, ale ja jednak wybieram "Wiedźmina" Sapkowskiego. Jest dla mnie bardziej zrozumiały i nie ma tylu opisów co we "Władcy pierścieni" (chociaż praktycznie wcale ich tam nie ma).
Co do filmów to oczywiście wybieram WP.

użytkownik usunięty

"Wiedźmin" lepszy

użytkownik usunięty

Film Wiedźmin mógłby się równać z filmową Trylogią WP, gdyby Sapkowski sprzedał swój pomysł zagranicznej produkcji, a nie rodzimej. Nie mamy kasy na taki film fantasy, nie te efekty itd.

użytkownik usunięty

Co do ekranizacji "Wiedźmina" to podobała mi się tylko kreacja Żebrowskiego- chociaż nie powinnam się wypowiadać, bo nie obejrzałam całej serii- nie byłam w stanie.