PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Beznadziejny

ocenił(a) film na 5

Oglądałem tylko pierwszą część i zasnąłem godzinę przed końcem. Nie wiem co ludzie widzą w tym ciekawego. Beznadziejne dziadostwo

ocenił(a) film na 10
John_R

NASTEPNY IDIOTA, KTORY NIE DOCENIA TEGO DZIELA!!!!!!!!! A CZYTALES KSIAZKE????? JESNE ZE NIE!!!!!! TYLKO GLUPIEC TAK PISZE A TY JESTES JEDNYM Z NICH!!!! ALE COZ......... I TACY SIE ZDARZAJA .............

ocenił(a) film na 9
luna_12

idiota to tak sobie moze odpisac jak ty!
Ludziu! Film to sztuka - nie mozesz besztac kogos za to ze cos mu sie nie podoba, albo ze sobie przysnął na filmie! Szczyt idiotyzmu w tym momencie soba zareprezentowale(a)s TY! Co??? Tu moga sie wypowiadac tylko ci ktorzy sie tym filmem zachwycaja?? ach.. och..?
Jezeli ci powiem ze mnie tez ten film znudzil, przysypialem i ze dla mnie to kicha to tez mnie nazwiesz idiota?? Wbij to sobie pod ta swoja kopule ze sztuke kazdy ocenia sam wg wlasnego smaku a to jaki on jest (ten smak) to juz nie twoj zakichany interes. I nie wyjezdzaj mi tu z "a czytales ksiazke??" - co to ma do rzeczy czy czytal czy nie??? Tu oceniamy SAM FILM!! Wcale bym sie nie zdziwil gdyby sie okazalo ze masz 12lat bo wiecej Ci nie daje!
Bardzo rzadko sie tu udzielam bo moim zdaniem rozpisywanie sie ze dany film jest aja/bebe zupelnie nie ma sensu... i to przekonywanie innych ze nie maja racji a my mamy bo my lubimy ten film a jak ty nie lubisz to jestes idiota i debil... yyyyyyygghh Z dupy takie pisanie!!!

użytkownik usunięty
John_R

Co ty się w ogóloe odzywasz,jak nie znasz całej trylogii!? Tylko debile tak robią!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!

użytkownik usunięty
John_R

czytałeś całą trylogię? nie? to co ty zabierasz glos

ocenił(a) film na 8
John_R

Zasnął przed końcem. To takie wzruszające... . CZłowieku, z całym szacunkiem dla twojej osoby: "nie pisz takich głupot, bo się kompromitujesz tylko !!!"

użytkownik usunięty
John_R

Kretyn z Ciebie skończony! Jak nie masz o czymś pojęcia to się zamknij i nie odzywaj! Aż mi Cię szkoda!! Może powinieś oglądać ,,Boba Budowniczego'' to chyba twój poziom i faktycznie bardzo wysoko budżetowa produkcja nie wspominając już o tym jak wiele nam przekazuje ciekawego prawda?? Nie obrażaj chociaż fanów Władcy Pierścieni i zachowaj dla siebie te głupkowate komentarze!!

John_R

A ja się nie zgodzę ze zdaniem: "Nie wiem co ludzie widzą w tym ciekawego". Według mnie film jest bardzo ciekawy, ale niektórzy nie potrafią go zrozumieć... Przynaję, że pierwsza część Władcy nie była najlepsza, ale była ciekawa... A to, że zasnąłeś przed końcem to już twój problem i nie musisz się tym z nami dzielić...

Pozdrawiam, Yuriko :)

Yuriko_2

Nie wiem właściwie po co ktokowiek musiałby tłumaczyć temu panu dlaczego cała trzylogia zdobyła łącznie 17 oskarów... To raczej zbędne... To się zna - przecież to jest beznadziejne... Może się podobać lub nie, ale żeby powiedzieć, że to jest beznadziejne trzeba zupełnie nie mieć gustu... Chociażby przez same znakomite kreacje aktorskie nie byłbym w stanie uznać tego filmu za beznadziejny...

Gratuluję niezwykłego gustu i życzę miłego oglądania "Krwawej siekiery" czy czegoś w tym stylu...

Albertino

Wiesz, mam kolegę który o każdym filmie któego nie zrozumiał, albo o takim o którym pisza źle w gazetach mówi zawsze BEZNADZIEJNY, wiesz nie różnisz się od niego za bardzo... Zasnąłeś przed końcem? Trochę szacunku dla kina! Nie będe mówił, że jesteś debil itp. bo każdy ma swoje zdanie, a poza tym wiele osób już to zrobiło :D

użytkownik usunięty
Albertino

Raz obejrzałam ten film i tylko dwie części i już zbzikowałam na jego punkcie! Najlepszy film, jaki kiedykolwiek oglądałam!
Co dziwne, kiedyś byłam przekonana, że ani ta trylogia, ani "Hobbit" Tolkiena mi się nie spodobają. Gdy zadano nam Hobbita na lekture szkolną, byłam przekonana, ze się zanudzę i nie wiedziałam, co moi koledzy widzą ciekawego w książkach Tolkiena. Przeczytałam Hobbita - spodobało mi sie! Jednak do Władcy pierścieni bałam sie przymierzyć aż do dnia, w którym obejrzałam Drużynę pierścienia i Dwie wieże. Jeszcze nie oglądałam 3 części, a także ie czytałam książek. Zaczynam wariować na tym punkcie, pozdrawiam wszystkich lubiących to tak jak ja.

Kamila

John_R

Taa... Jak się filmu nie rozumie to się zasypia godzinę przed końcem...

Pozdraviam :)

Ghetto

chcial byc oregynalny a wyszadl na idiote kropka

finallyh

Zasnąłeś,bo to widocznie zbyt mądry film dla ciebie.

selena_9

hmmm. No cóż ja czytałem trylogię. Jestem jej wielkim fanem, a mimo to mnie także chwilami DRUŻYNA PIERŚCIENIA trochę męczyła (chodzi o film).

użytkownik usunięty
Servantez

Były takie momenty, racja. Ale i tak mi się te filmy podobały, ale przy bitwach czasem przewijałam do przodu, bo trochę za długo trwały.
Kamila
P.S. Podajcie jakies adresy www dla fanów władcy pierścieni

ocenił(a) film na 10

O.O za dlugie bitwy ?? Geez co ty ogladalas to na slow motion czy jak :D genialne sceny batalistyczne a Ty mowisz ze sa za dlugie ? :)

ocenił(a) film na 10
Noir

Zgadzam sie z kolega, jedne z najlepszych w historii kina sceny batalistyczne a ten sobie przewija ;)

ocenił(a) film na 10

www.wladca-pierscieni.pl :D Film rewelacja...niedawno oglądałem wszystkie 3 naraz(znowu) i jakoś nie zasnąłem,a było to w nocy:]
Pozdro!Autorowi radzę poczytać ksiązkę!

ocenił(a) film na 10
Slowik

ja to bym chyba przy ksiazce zasnela;) dlatego wolalam obejrzec trylogie w kinie:) i nie zaluje a coz autor ma prawo do wlasnego zdania

użytkownik usunięty
John_R

Zgadzam się film jest kiepski. Efekty specjalne, którymi wszyscy się zachwycają, robią się nudne, jest ich za dużo. A co z grą aktorów? O niej we współczesnym kinie się zapomina, niestety. Książka jest o wiele ciekawsza. Polecam ją wszystkim, a przekonacie się, że jest lepsza od filmu.

ocenił(a) film na 1
John_R

zgadzam sie z kolegom ja też przy tym usnęłam, i uwazam iż to jest chyba najgorszy film jaki oglądałam (pierwsza część) drugą część puszczali u nas w kinie za darmo na 3 maja, nio i weszłam do kina z qmpelą, ale po 10 minutach nie mogłam wytrzymac i wyszłam, a 3 część miałąm w domu na kopie ale nawet na nią nie spojrzałam =/ nie wiem co wam sie w nim podobało, i to chyba wy jestescie pusci a nie ten koleś co napisał co sądzi o tym filmie (chyba do tego służy ten portal, do tego zeby wyrażac swoje zdanie!!!!!) .!! nie chce was obrazać, bo was nie znam, ale moim zdaniem przejawiliście swoja głupotę w ten sposób, że okresliliście kogoś kto nie uważa tego co wam sie podoba za dobre "debilem" czy "idiotom", każdy ma prawo wyrazic swoje zdanie... a tak prawde mówiąc ten film jest naprawde bardzo pusty, ja bardzo lubie gdy po obejrzeniu filmu, dany film zmusza mnie do przemysleń, nad życiem, albo jak film wzruszy, albo rozśmieszt, w tym filmie nie było nic z tych rzeczy, to była zwykła pusta bajeczka o jakis ELFACH, ORKACH I KRASNOLUDACH.... (to nawet brzmi żałośnie), (no comment) a co do książki, to mam wszystkie części w domu, mój starszy brat przeczytał je, mniej wiecej do połowy a potem chyba zaczęło go to nudzić ;/ zresztą sama niewiem, ale wiem napewno ze jej nieskończył, więc już nawet sama nie zastanawiałam sie nad przeczytaniem tej książki ;| nio dobrze może dostał iles tam oskarów, sama nie wiem dlaczego, (hmmm może tylko zdjęcia były tu ładne ale tylko w niektórych momentach) ale spójrzcie na to z innej strony, tu na tej stronie FILMWEB'u jest tez osobna stronka o takim baaardzo fajnym filmie "krew z nosa" jest to film polski, a na dodatek jest to KINO NIEZALEŻNE, czyli, bez zadnch wydawców, sponsoraów i tak dalej, a dostał on od użytkowników tej strony ocene na 8,44 a WASZ władca pierścieni 6,83 nio to porównajcie sobie sami, wiem ze pewnie bedziecie sie bronic mówiac ze tu na tą strone więcej takich osób jak ja wchodziło i głosowało, a tamto jest mniej znane i wogóle... moim zdaniem jakby tamten film ==) "krew z nosa" więcej osób obejrzało , gdzy był bardziej dostępny,gdyby nie był on kina NIEZALEZNEGO tylko poprostu taki normalny film, to miał by on o wiele wiele więcej tych głosów.... zresztą ptrzeciez to jest logiczne.....
ołkej koncze nie wim po co rozpisałam sie aqrat na TAKI temat, ale to chyba tylko dlatego ze sie zdenerwowałam

SZACUNEK = (==....::::|\/|4Rc3L!|\||(4::: :......==)

ocenił(a) film na 9
__rEsPeCt__

Szkoda gadać... "film o elfach, krasnoludach i orkach" ... więcej chyba cytować nie muszę... Dziewczyno, przeczytaj książkę, a potem wypowiadaj się na temat filmu, jego magia to magia książki która i na komiks by podziałała! To nie jest zdanie niewielu. Wiesz jaki nakład ma trylogia Tolkiena? Ostatnio przekroczyła 100 milionów egzemplarzy na świecie... czyli co 40 osoba ma to w domu bez względu na kontynent, rasę, państwo. Większy nakład na świecie ma tylko Koran i Biblia, to chyba wiele wyjaśnia w kwestii, że dzieło to jest niesamowite...

użytkownik usunięty
stysiek

Niech bedzie pochawalony.

"Dziewczyno, przeczytaj książkę, a potem wypowiadaj się na temat filmu" Ludzie opanujcie się. To FilmWeb - wortal filmowy, gdzie ocenia się filmy, a nie książki. Nawet jeżeli film jest adaptacją, to czy w kasie kina pytano was: "Czy przeczytali państwo książke?!! Bo jak nie to, niestety nie mogą państwo wejść." Totalna paranoja. Znam osoby, które nie czytały trylogii ("nie przeczytali, a uwierzyli" :), a i tak film jednym się podobał (poprzez calą tą 'magiczną' otoczkę = scenografia, efekty, kostiumy, rasy - czyli poprostu jako 'film o elfach, krasnoludach i orkach'), a drugim niestety nie (np. nagromadzenie wielu nazw i imion ze świata Śródziemia oraz ogólny patos i straszne rozciągnięcie w czasie spowalniało dynamikę, co niestety skutecznie zniechęcało do dalszego oglądania). Jeżeli jednak podejmując wątek tych, którzy przeczytali-i-zobaczyli to i tu znajdziemy spore grono malkontentów, którzy uważąją, że twór Petera Jacksona został ułagodzony do masowego widza poprzez skupienie się nadmiernie na jego wizualności, spłycając charaktery i wyrzucając wiele ważnych postaci. To co jest masowe i osiąga największy poklask nie oznacza, że jest najlepsze. Niech każdy cieszy się tym co ma, co lubi i pozwoli innym cieszyć się tym co go zadowala bez napiętnowania w stylu odmieńcy, mąciwody i co najgorsze "idioci" oraz "debile".

Pozdrawiam.
Samarytanin.

P.S. Przepraszam, ze nie zwracałem się do Ciebie bezpośrednio, ale jesteś kolejną osobą, która liczbowymi argumentami próbuje przekonać o wartości danego tworu i co najgorsze jak trzeba się do niego odnosić, rozmawiać o nim i ostatecznie jak go odczuwać.

ocenił(a) film na 9

Aha, czyli to oznacza, że jeśli tutaj jest portal filmowy to intersować wszystkim się mamy tylko na jednej płaszczyźnie? Wybacz ale ja jednak wolę całokształt. Film jest adpatacją i nazywając go "filmem o elfach, krasnoludach i orkach" pokazuje się, że daleko danej osobie do zrozumienia tego dzieła (ten cytat był wypowiedziany przez autorkę z lekceważeniem, to bardzo ważne).
Co do liczb to powiem tylko tyle, że nakład określa popularność książki, a ta jednak z niczego się nie bierze, zdanie innych też jest ważne, więc należy również to brać pod uwagę zanim się napisze, że coś jest beznajdziejne.

stysiek

powiem tylko tyle... Jak ma sie Ich Troje do Tolkiena patrząć przez pryzmat nakładów?

ocenił(a) film na 9
misiek159753

Nakład "Ich troje" liczy się w Polsce czy w ponad stu krajach? Jak to ma się do siebie...?

stysiek

"to chyba wiele wyjaśnia w kwestii, że dzieło to jest niesamowite..." Raczej jest to sprawa niesamowitego marketingu i idiotycznej chęci posiadania tego co "dobre".

ocenił(a) film na 9
misiek159753

80% tego nakładu została sprzedana zanim jeszcze ktokolwiek o Peterze Jacksonie usłyszał, więc z marketingiem nie miało to wiele wspólnego. Natomiast liczne nagrody w dziedzinach literackich i stworzenie nowego gatunku w literaturze są niewątpliwie kolejnym wyznacznikiem fenomenu tego dzieła.

__rEsPeCt__

Taaaaaaaaaaaaaaaaa pofatygowalem sie na toja strone i zobaczylem twoje ulubione filmy...... jest tam pare dobrych ale i pare bledniaków czyli jednym zdaniem "jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego" a to ze obejrzalas jeden film z kina niezaleznego nic nie zmieni "nawet slepej kurze trafi sie jedna ziarno"
PS wiem ze to podjezdza Wojewodzkim ale odcinam sie od niego. to moje powiedzenia(bynajmniej ich uzywam)
poz...

użytkownik usunięty
John_R

Zgadzam się z Kolega...
Według mnie film jest przereklamowany, z dużą liczba efektów bo na to stać tylko rezyserów z ameryki.
Niestety teraz podziwia sie efekty w kinie więcej niż jakość ksiażki i taka jest cała prawda.
Co do zasnięcia to uważam że slusznie zrobileś ponieważ mnie odrzucil sam tytuł i nagonka na klienta "hollywoodzkich" kiczów.Ot co polecam czytać książki a nie z lenistwa ogladać marne adaptacje !!!

ocenił(a) film na 10

a ja nie nie czytam ksiazek WOGOLE wiec dobrze ze nakrecili Władce piersciieni bo gdyby nie to nie wiedzialabym nawet ze istnieje taki ktos jak Tolkien czy taka ksiazka jak Władca ,poza tym nie moze byc ten film zly czy do bani jak tu niekortrzy mowia bo jak 21 lat zyj ei niestrawialm filmow Sf czy podobnych nawet z elemnetami fanatasy to cos musi w tym byc ze obejrzalam 3 czesci w kinie oprocz tego na dvd i nie tylko ze wzgledu na efekty ,przyznam ze na 1 czesc szlam sceptycznie bardziej by komu zrobic przyjemnosc z tego niz sobie ,brrr myslam bajka w tym wieku nie!!! a jednak ....
ale rozumiem osoby ktore najezdzaja na Wladce czy tez wogole nie widzieli bo tak samo ja nigdy nie widzialam " KULTOWEGO" Matrixa! wiec roznie to bywa

użytkownik usunięty
malaMi

"Ojciec chrzestny" to też ekranizacja książki, a jednak nikt nie przytacza powieści za każdym razem, kiedy jest o nim mowa. Dlaczego? Bo "Ojciec chrzestny" do doskonały film, który broni się bez pomocy pierwowzoru, który żyje własnym życiem, i który popularnością przerósł literacki pierwowzór.

Natomiast fani filmowego "Władcy pierścieni" ciągle zasłaniają ten go książką Tolkiena. I słusznie, bo chyba tylko jej renoma utrzymuje ich w wierze, że to dobry film. Może faktycznie film Jacksona sprawdza się jako ilustracja do książki, ale jako samodzielny utwór filmowy jest zwyczajnym nieporozumieniem, stratą czasu i pieniędzy. Jest to po prostu przykład złej roboty filmowej, kiepskiego wyczucia rytmu, drewnianego aktorstwa, głupich dialogów, kiczowatej muzyki i zdjęć które wygląją jak odpustowe widokówki.
O ile jeszcze "Drużyna pierścienia", choć nudziła jak cholera, była opowiedziana dość przejżyście, to już w "Dwóch wieżach" jest chaos jak w bajce o żelaznym wilku; nie dość że nic się nie dzieje, że zamiast kina otrzymujemy głupią gadaninę, to w dodatku jak coś się zaczyna dziać to okazuje się, że Jackson nie umie opowiadać i trudno się połapać o co chodzi.
Będąc w dobrej wierze, wypożyczyłem "Dwie wieże" w rozszerzonej wersji na DVD i... o rany. O ile w kinie film był długi i nudny, to w rozszerzonej wersji jest jeszcze dłuższy i jeszcze nudniejszy. Gdyby skrócić go o 2/3 też byłby nudny, ale przynajmniej krótszy. To świadczy tylko o miernocie scenariusza, bo co to za dzieło z którego można do woli coś wyrzucać albo dokładać i i tak nic się nie zmienia?