PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Możecie mi powiedzieć, jak bardzo zepsułem sobie czytanie oglądając najpierw filmy?

ocenił(a) film na 10
dawo160496

prawie wcale, też tak zrobiłem, do tego w książce są tez watki pominięte przez film np. Tom Bombadil
ale Hobbita już przeczytałem i czekam na film

Czarny_Lotos

Dziękuje.

użytkownik usunięty
dawo160496

nie szczególnie, film ma tyle rozbieżności z książką, że szkoda gadać. Kiedyś dwa razy oglądałem całą trylogię i mi się podobał film, teraz po przeczytaniu Drużyny film to dla mnie niemalże porażka. ;p

ocenił(a) film na 8

Bez przesady, wszystkie główne wątki z książki są zrealizowane bardzo dobrze. Obejrzenie filmu w cale nie psuje wrażeń z czytania książki. A nawet więcej. Dla kogoś kto najpierw obejrzał filmy książka będzie świetnym, ogromnie rozbudowanym uzupełnieniem (tak jak dla mnie filmy były streszczeniem). Świat Śródziemia był bardzo fajnie przedstawiony.

ocenił(a) film na 9
raval87

Ja dawno temu próbowałam przeczytać książki i przeczytałam 2 części. Powrotu Króla już nie przeczytałam,bo mnie strasznie nudziły. No, ale to było kiedyś nie wiem jak było by teraz, może kiedyś się przekonam.

ocenił(a) film na 9
dawo160496

To chyba zależy jak uważnie film oglądałeś i ile zapamiętałeś. Ja tak miałam - oglądałam kiedyś Drużynę jako film, ale ponieważ byłam w sumie za mała trochę mnie nudził bo był za długi i mało pamiętałam. Teraz kiedy jestem starsza ;) przeczytałam książkę i w sumie z filmu mi pozostało tylko wyobrażenie postaci niektórych i jakieś scenki. Teraz oglądałam film i zabieram się za czytanie Wież i później znowu film itd. :)