PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

PYTANIE

ocenił(a) film na 7

Mam zapytanie odnośnie treści filmu ale i ksiązki, (której przyznam, nie przeczytałem do końca...) Proszę wszystkich fanów o wyjaśnienie... Wykuto 9 pierścieni, które zostały rozparcelowane wśród ras elfów, ludzi krasnoludów itd... To jest dla mnie zrozumiałe... Pytanie jednak brzmi, czy jest w książce, lub innych treściach zwiazanych z Trylogią JRR Tolkiena, lub Silmarillonem wytłumaczone w jaki sposób Sauron wykuł 10ty pierścień??? Albo lepsze, na jakiej zasadzie ten 10 pierścień, miał większe moce i właściwości od 9 pozostałych pierścieni???? Skąd Sauron wiedział, że należy wykuć ten 10 pierścień skoro nie miał nic wspólnego z elfami i ludźmi etc... Dalej idąc, jaki jest sens niszczenia pierścienia, skoro ponownie można go wykuć i tak w nieskonczoność... Skoro Sauron był taki przebiegły, by jakimś cudem stworzyć ten 10ty pierścień, dlaczego nie wykuł np. zapasowego pierścienia, w razie utraty pierwowzoru...???? Za odpowiedź z góry senk ju!!!

Ps. chiałbym jednocześnie uroczyście zadeklarować, że film (cała trylogia) jest dobry, a Peter Jackson zrobił kawał dobrej roboty!

użytkownik usunięty
Cycu_Polska

Kolego musisz przeczytac ksiazke i najlepiej zacznij od pierwszej strony... bo nie bylo 9 pierscieni tylko 19 plus ten Jedyny, rzadzacy pozostalymi.
3 dla Elfow
7 dla Krasnoludow
9 dla Ludzi
Odnosnie odpowiedzi na Twoje pytania... przeczytaj ksiazki :)

ocenił(a) film na 7

Ok. bardzo mi miło :-) ale jak mam się przedzierać w I tomie przez 300 stron o Bombadilu, to już wolę, aby te pytania, były do końca dla mnie owiane tajemnicą :-)

użytkownik usunięty
Cycu_Polska

http://fantasytolkien.cba.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=53:pie rciene-wadzy-historia-&catid=38:przed

Proszę bardzo... tutaj masz całą historie powstania Pierścieni Władzy oraz odpowiedzi na Twoje pytania. "Szukajcie a znajdziecie"... proponuje czasami skorzystać z wyszukiwarki "google" :P
Pozdro!

rób co mówi SamwiseTheSlave... on sie na tym zna... ma dużo plastikowych figurek z władcy hobbita i z avatara i duzo innych zabawek i biblie chyba czytał bo cytuje tak ładnie

użytkownik usunięty
pancho85

PanchoTheRetard... odpowiem Ci jednym haslem bedacym skrotem kilku slow, ktore w pewnych kregach sa swietoscia... i do ktorych sie zaliczasz najwyrazniej... wiec sadze ze skumasz :)

CHWDP.

P.S. literka P nie oznacza naszej kochanej wladzy... tyczy sie ciebie :)

ocenił(a) film na 8
Cycu_Polska

W czasie kiedy powstały pierścienie Sauron żył w "przyjaźni" z elfami (miał nawet postać szlachetnego mędrca). Wtedy to elfowie wykuli wiele pierścieni, ale w tym samy czasie Sauron potajemnie zrobił Pierścień Jedyny, który miał wszystkimi rządzić. Elfowie przejrzeli zamiary Saurona, ten wpadł w gniew i wypowiedział im wojnę. Pierścienie (poza trzema przeznaczonymi dla elfów i najpotężniejszymi) były zrobione pod okiem Saurona i stąd ten wiedział jak zrobić pierścień który będzie miał nad nimi moc. Tak pokrótce wygląda historia pierścieni. Wszystko dokładnie opisane jest w Silmarillionie.

ocenił(a) film na 7
anndyj

Dziękuję bardzo za wyczerpujące potraktowanie tematu... Nie sądziłem, ze samo pytanie spowoduje ożywioną dyskusję... ;-)

ocenił(a) film na 8
Cycu_Polska

w razie jeszcze jakiś pytań chętnie służę :)